Bulgaristan Başbakanı Rumen Radev, 2026 yılı devlet bütçesine ilişkin yaptığı açıklamada, ülkenin karşı karşıya olduğu en büyük sorunun bütçe açığının büyüklüğünden ziyade son yıllarda benimsenen “borçlanmaya dayalı harcama politikası” olduğunu söyledi.
Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde konuşan Radev, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Gılıb Donev’in gün içinde bütçenin temel parametrelerini kamuoyuna sunacağını belirtti.
Radev, önceki hükümetlerin bütçe anlayışının kamu harcamalarında sürekli ve kontrolsüz artışa dayandığını ifade ederek, sosyal harcamalar ve gelir politikalarının ekonominin gerçek üretkenliğiyle yeterince ilişkilendirilmediğini savundu. Geçmiş dönemde seçim öncesi gelir artışlarıyla iç tüketimin teşvik edilmeye çalışıldığını kaydeden Radev, bunun gerekli ekonomik temelden yoksun olduğunu dile getirdi.
Başbakan, son yıllarda bütçelerde cari sosyal harcamaların borçlanmayla finanse edilmesi, gelecek dönem gelirlerinin önceden kullanılması, devlet şirketlerinin sermaye yapılarının zayıflatılması ve mali karşılığı bulunmayan altyapı ile belediye projeleri için taahhütlerde bulunulması gibi uygulamaların yaygınlaştığını söyledi.
Bazı kamu kurumlarında tamamlanmış faaliyetlerin sonraki yıllara ertelendiğini ve bunun yeterli şeffaflıkla yürütülmediğini belirten Radev, geçmiş yönetimlerin ekonomik büyümeyi teşvik etmek, üretkenliği artırmak ve yatırım ortamını iyileştirmek konusunda yeterli çaba göstermediğini ifade etti.
Bulgaristan’ın yüksek bütçe açığı, ciddi mali dengesizlikler ve gayrisafi yurt içi hasılanın yaklaşık yüzde 35’ine ulaştığı belirtilen kayıt dışı ekonomiyle karşı karşıya olduğunu kaydeden Radev, Maliye Bakanlığı ve diğer kurumların bütçe açığını azaltmak ve kamu maliyesini istikrara kavuşturmak için çalıştığını söyledi.
Ülkenin bu durumdan çıkabilmesi için yatırım ortamının iyileştirilmesi ve ekonomik faaliyetlerin canlandırılmasının gerekli olduğunu vurgulayan Radev, “Ancak yatırım iklimini geliştirmeye ve ekonomiyi harekete geçirmeye yönelik gerçek önlemlerle bu durumun üstesinden gelebiliriz” dedi.
Kamu yönetimine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Radev, idari reform çalışmalarının sürdüğünü belirterek, kurumların etkinliği, görev çakışmaları ile dijitalleşme ve otomasyon imkanlarının ayrıntılı şekilde incelendiğini söyledi.
Herhangi bir analize dayanmayan toplu işten çıkarmalara başvurmayacaklarını ifade eden Radev, amaçlarının kamu yönetimindeki kapasiteyi korurken verimliliği artırmak olduğunu kaydetti. Bu kapsamda gerekli yasal ve düzenleyici değişikliklerin hazırlanacağını belirten Başbakan, hedeflerinin vatandaşlara hızlı ve kaliteli hizmet sunan etkin bir kamu yönetimi oluşturmak olduğunu dile getirdi.
Muhalefetin kamu personelinin azaltılması yönündeki çağrılarını da eleştiren Radev, “Bugün kamu yönetiminin fazla olduğunu söyleyenler, bu yapının kendi iktidarları döneminde büyüdüğünü şimdi mi fark etti?” ifadelerini kullandı.
foto: Bakanlar Kurulu