Ulusal Koronavirüs Kriz Masası Üyesi olan Sağlık Bakanlığı Başmüfettişi Doç. Dr. Angel Kunçev, "COVID-19'a karşı bir aşı geliştirildiğinde büyük olasılıkla bu aşı ücretsiz olacak. Devletin rolü, nüfusu bulaşıcı hastalıklardan korumak" diye kaydetti.
Doç. Dr. Kunçev, daha ziyade aşının ne zaman kullanıma hazır olacağı, ne kadar etkili olacağı ve kaç kişinin yaptırmak isteyeceği konusunda endişeleniyor.
Onun ifadesine göre, bu hastalık sorunu son zamanlarda toplumda ihmal ediliyor. Son ayda COVID-19'un şiddetinin artması sağlık yetkililerini endişelendiriyor. Ölüm sayısının yüksek olması, son haftalarda yaşlılara bakım hizmeti veren kurumların salgının etkisi altında kalmasıyla açıklanıyor.
Doç. Dr. Kunçev, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında vefat oranı en yüksek ülke olabileceğimizi kabul etti. Sağlık Bakanlığı Başmüfettişi, kişisel tercihinin haftalık istatistiklerden yana olmasına rağmen 100 bin kişi başına düşen vefat sayısı bakımından AB'de ikinci sırada olduğumuzu gösteren istatistiklere şaşırmadı.
Ancak enfekte olanların sayısında azalma eğilimi var ve Doç. Dr. Kunçev bunun devam etmesini umduğunu söyledi.
Tıp uzmanlarının eksikliği bir sorun olmaya devam ediyor. Doç. Dr. Kunçev, düzinelerce doktor ve hemşire arayan hastanenin sadece Dobriç'teki (Hacıoğlu Pazarcık) hastane olmadığına dair uyardı.
Metroda, mağazalarda, restoran ve kafelerde olup bitenlerin okullarda da görüleceğini söyleyen Doç. Dr. Kunçev, "Virüsün toplumda yayılmasına ilişkin veriler yüksek olursa okullarda da vakalar olacak. Hiç kimse, okulların bir refah adası olabileceği yanılsamasına kapılmamalı. Okullara odaklanmak, toplumu gerçekçi olmayan beklentilerle yüklüyor. Orada vakalar olacak. Çocukların bütün gün maske takması zor olacak. Uygulanabilir tedbirler belirlemeye çalışıyoruz" dedi.
Sağlık Bakanlığı Başmüfettişi, bu virüsün uzmanları şaşırtmaya ve tahmin edilebilir olmadığını kanıtlamaya devam ettiği için tahminlerde bulunmak istemiyor.
Doç. Dr. Kunçev, "Yaz aylarında Balkan ülkelerinde salgın doruğa ulaştıktan sonra şimdi de Fransa ve Almanya'da görülen vakalarda artış var, ama ne olacağını kimse söyleyemez. Şu anda bulaşma katsayısı 0,4. İnsanlar şehirlere döndüğünde ne olacağı önemli, yoksa Ulusal Koronavirüs Kriz Masası her zaman havayolu ile bulaşan enfeksiyonların durdurulamayacağının farkında olmuştur. Enfeksiyonu kontrol altında tutmak önemli" diye kaydetti.
Devletin ve büyük şehirlerin faaliyetlerinin engellenmesi olası değil, ancak vakaların yoğunlaşması ve ciddi bir şekilde artması durumunda organize edilmemiş olanlar ve maske takma da dahil olmak üzere önlemlerin uygulanmadığı diskolar ve barların da kapatılması gibi bazı kitlesel etkinliklerin yasaklanması muhtemel. Doç. Dr. Kunçev, "Deniz kenarı restoranları salgının artışını tetikledi" diye belirtti. Gözlemlerine göre toplu taşıma araçlarında maske takma kuralına en katı şekilde uyuluyor.