Sova Haris Sosyolojik Ajansı'nın Avrupa Birliği (AB) Parlamentosu seçimlerine ilişkin Bulgar toplumunun tutumuna yönelik en son sosyolojik araştırmasının sonuçlarına göre sadece üç partinin Avrupa Parlamentosuna temsilci gönderme şansı vardır ve vatandaşların en büyük iki siyasi güç olan Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) ve Bulgaristan'ın Avrupalı Geleceği İçin Vatandaşlar (GERB) partisine duyduğu güven oranı eşitlendi. 16-22 Kasım 2018 döneminde 18 yaş üstü 1000 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen sosyolojik araştırma, 18 yaş üstü Bulgaristan nüfusunu temsil etmektedir.
Katılımcıların yüzde 21,6'sı GERB'e, yüzde 21,3'ü BSP'ye oy vereceğini söyledi. İki parti arasındaki fark oranında hata payı izin verilen sınırlar dahilindedir.
Sonuçlara göre Hak ve Özgürlükler Hareketi'ne (HÖH) güvenenlerin sayısı yüzde 5,8, Birleşik Vatanseverler koalisyonuna güvenenlerin sayısı yüzde 4,1, İrade Partisi'ne güvenenlerin sayısı yüzde 1,9, Demokratik Bulgaristan Birliği'ne güvenenlerin sayısı yüzde 1,5, Bulgaristan'ın Dirilişi İçin Alternatif (ABV) Partisi'ne ve Demokratik Güçler Birliği'ne güvenenlerin sayısı yüzde 0,9, Reformcu Blok koalisyonuna güvenenlerin sayısı ise yüzde 0,4 oranındadır. Katılımcıların yüzde 1,4'ü oyunu başka bir partiye vereceğini, yüzde 14,6'sı ise oy kullanmayacağını söyledi.
Siyasi liderler arasında Başbakan Boyko Borisov'a duyulan güven seviyesi en yüksektir. Borisov'a güvenenlerin sayısı yüzde 34,4 oranında, güvenmeyenlerin sayısı ise yüzde 54,8 oranındadır. Borisov'u yüzde 61,7 güvensizlik oranına karşı yüzde 28,2 güven oranıyla Korneliya Ninova ve yüzde 64 güvensizlik oranına karşı yüzde 18,8 güven oranıyla Krasimir Karakaçanov izledi.
Şimdilik Avrupa Parlamentosu seçimlerinde uygulanan yüzde 6'nın üzerinde seçim barajını sadece GERB, BSP ve HÖH partileri aşıyor.
Katılımcıların yüzde 45,3'ü mutlaka oy kullanacağını söylerken yüzde 25'i hala tereddüt etmekte veya oy kullanmayacağını belirtti.
Araştırma sonuçlarına göre nüfusun yarısından fazlası-yüzde 57,2'lik kesimi ülke genelinde devam eden protestoları takip ediyor ve destekliyor. Ancak yüzde 15'i protestoları takip ettiğini, fakat desteklemediğini söylüyor. Katılımcıların yüzde 42,3'ü protestoların devam etmesi gerektiğini düşünüyor. Nüfusun yüzde 40,1'inden biraz az bir kesimi, durumun normalleşmesini ve kurumların faaliyetine devam etmesini tercih ettiğini belirtti.