Bulgaristan Gıda Güvenliği Ajansı (BABH) Hayvan Sağlığı ve Hayvanlara İnsancıl Davranma ve Yem Kontrolü Daire Başkanı Georgi Çobanov, "Küçük geviş getiren hayvanlarda veba hastalığı Stranca bölgesinde yayılmaya devam ediyor. Yeni yerleşim yerlerinde hayvanların kanında veba hastalığı virüsüne karşı oluşan antikorlar tespit edildi" diye açıkladı.
Çobanov, "Antikorların tespiti, hayvanların vebadan muzdarip olduğu veya vebaya karşı aşılanmış olduğu anlamına gelir" diye izah etti.
Çobanov'un ifadelerine göre küçük geviş getiren hayvanlarda veba hastalığı, Bulgaristan'da sık görülmeyen bir hastalıktır. Böyle bir durumda hastalık virüsü belirli bir bölgede dolaşmadıysa ve hayvanlara bulaşmamışsa onlar antikorlar da geliştirmemişlerdir.
Çobanov, "Antikorlar ya aşılama sonrasında ya da hastalık geçirme sonrasında oluşmaktadır. Piyasada kullanılabilecek böyle bir aşı yok ve hayvanlarımızın kanında antikorlar olmaması veya virüsün bulaşmamış olması bekleniyor"" dedi.
Çobanov, bu virüsün bulunduğu herhangi bir hayvanın kesinlikle bir salgın vakası olduğunu söyledi.
Birkaç gün önce Tarım Gıda ve Orman Bakanı Rumen Porojanov, son yapılan laboratuvar testlerde Stranca bölgesinde 256 hayvanda antikorlar tespit edildiğini açıkladı.
Stranca bölgesinde hayvanlarda veba hastalığından dolayı Avrupa Birliği (AB) tarafından getirilen kısıtlamalar 28 Aralık 2018 tarihine kadar geçerlidir. Bu, hayvanların sadece kısıtlamalar getirilen bölgede kesilmesi ve tüketilmesi gerektiği anlamına gelir.
Çobanov'un ifadesine göre hemen kesilmesi için hayvan kesimhaneleri dışında hayvanların bir yapıdan başka bir yapıya hareketi yasaktır, ancak bu bölgeden süt satın alınabilir, işlenebilir ve tüketilebilir.
Çobanov, "Hastalık bulaştırmaması için hasta olan hayvanları izole etmeye çalışıyoruz" diye vurguladı.
18 Eylül 2018 tarihinde BABH, Bolyarovo bölgesinde veba hastalığı tespit edilen koyun sürüsü ile ilgili savcılığa başvurarak yardım istedi.
Çobanov, Yanbol ve Elhovo'daki vakalar dahil daha hastalığın başlangıcında savcılığa başvurulduğunu söyledi. Ancak şu aşamada bir cevap gelip gelmediği bilinmemektedir.
Çobanov, "Bu yüzden bizim uyguladığımız temel önlemler önlemeye, hastalık virüsünün çiftliğe yayılmasına izin verilmemesine yöneliktir" dedi.
Çobanov'un ifadelerine göre çiftliğe yayıldığına göre hastalık insanlar tarafından bulaştırılmıştır.
Çobanov," İnsanların işlerine devam edebilmeleri için bu enfeksiyondan mümkün olduğunca çabuk kurtulmamız gerekiyor" dedi.