Ulusal İstatistik Enstitüsü (NSİ) verilerine göre temmuz ayında yıllık bazda Bulgaristan'da tüketici enflasyonu, yılın ilk aylarından bu yana yılın en yüksek seviyesine ulaştı.
Tüketici fiyatları endeksi (TÜFE), yüzde 0,1 oranında arttığı haziran ayına göre temmuz ayında yüzde 0,7 arttı.
Yıllık bazda enflasyon, haziran ayında yüzde 3,2 artışla temmuz ayında yüzde 3,5'e yükseldi ve Şubat 2013'ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.
Ağustos 2017 - Temmuz 2018 döneminde yıllık ortalama enflasyon, Ağustos 2016 ile Temmuz 2017 arasındaki döneme göre yüzde 2,4 arttı.
Bu yılın temmuz ayında gıda ve alkolsüz içecekler fiyatları bir önceki aya göre sadece yüzde 0,1 artarken alkollü içecek ve tütün ürünleri fiyatları yüzde 0,6 arttı, giyim ve ayakkabı fiyatları ise yüzde 2,8 oranında arttı.
Konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıt fiyatları yüzde 1,3 oranında artarken sağlık hizmetleri fiyatları yüzde 0,1 azaldı, ulaşım fiyatları ise haziran ayında yüzde 2, 2 artış sonrasında yüzde 0,7 arttı.
Uyumlaştırılmış enflasyon (AB ortak standartlarına göre Uyumlaştırılmış Tüketici Fiyatları Endeksi (HICP) Temmuz ayında aylık bazda yüzde 1,0 artarken ülkemizde yıllık bazda uyumlaştırılmış tüketici enflasyonu haziran ayında yüzde 3,0 artışla yüzde 3,6'ya yükseldi.
NSİ verileri, art arda ikinci ay yüzde 3 seviyesinin üzerinde tüketici enflasyonunun hızlandığının açık bir işaretidir.