Meclis kürsüsünde konuşan Filibe Milletvekili Cevdet Çakırov, "Kısa bir süre önce açıklanan Bulgaristan Demografi Politikası Merkezi verilerine göre ülkede demografik durum kaygı vericidir. Verilere göre Bulgaristan, ölüm oranı bakımından Avrupa'da ilk sırada, dünyada nüfus artışı en az olan ülke, ülkede birçok intihar girişimleri yaşanıyor" diye kaydetti.
Milletvekili, Çalışma ve Sosyal Politika Bakanı Biser Petkov'a Bulgaristan'da bu kaygı verici eğilimlerin üstesinden gelinmesine yönelik yeterli önlemler alınıp alınmadığını sordu. Petkov, doğum oranının düşük, ölüm oranının ise yüksek olmasının ekonomik gelişimin geciktirilmesine yol açtığını belirtti. Bakan, Bulgaristan'ın demografik krizin üstesine gelinmesine yönelik strateji hazırlayan ilk Avrupa Birliği ülkesi olduğunu kaydetti. Bakan, "Stratejide beş stratejik öncelikler yer alıyor" diye izah etti.
Demografik eğilimin analizi yapılmasına ilişkin gösterge sistemi oluşturulduğunu belirten Bakan, "Bir aya kadar hazır olması beklenen analiz hazırlama görevi verildi. Yaşlıların hayatını aktif yaşamalarının teşvik edilmesine yönelik strateji oluşturuldu" diye bildirdi.
Biser Petkov, "Olumsuz eğilimlerin üstesinden gelinmesi için siyasi uzlaşmaya varılması son derece önem taşıyor" diye vurguladı.
Cevdet Çakırov, "Görünen şu ki, belgelere bakılırsa her şey muhteşem, ancak duyduklarımdan bakanlıklar arasında bir koordinasyon olup olmadığını anlayamadım. Tüm devletin bu soruna odaklanması gerekir. Demografik eğilimleri oluşturan politikalar konusunda uzlaşma çağrısında bulunmak isteriz, ancak bu konulardan sorumlu Bakan'ın profilini göz önünde bulunduracak olursak, iyimser değiliz" dedi.