Ulusal Koronavirüs Kriz Masası, haftalık basın toplantılarına yeniden başlayacak



Cuma, 25 Eylül 2020

Ulusal Koronavirüs Kriz Masası, haftalık basın toplantılarına yeniden başlayacakSağlık Bakanı Prof. Dr. Kostadin Angelov, Başbakan Borisov'un Ulusal Koronavirüs Kriz Masası üyeleriyle gerçekleştirdiği görüşmede, "Bulgaristan, 100 bin kişi başına düşen COVID-19 vakası sayısı bakımından Avrupa'da 26. sırada yer alırken ülkemiz salgını başarıyla kontrol altında tutmaya devam ediyor ve sağlık sisteminin aşırı yüklenmesine izin vermiyor. Ulusal düzeyde altı aya kadar bir süre için gerekli kişisel koruyucu ekipman ve ilaç sağlandı" diye bilgilendirdi.

Ulusal Koronavirüs Kriz Masası Başkanı olan Askeri Tıp Akademisi (VMA) Başhekimi Tümgeneral Prof. Dr. Ventsislav Mutafçiyski, Ulusal Koronavirüs Kriz Masası Üyesi Ulusal Enfeksiyon ve Paraziter Hastalıklar Merkezi Müdürü ve Sağlık Bakanlığı Tıbbi Mikrobiyoloji Danışmanı Prof. Dr. Todor Kantarciev, Sofya Bölge Sağlık Müfettişliği Müdürü Dr. Danço Pençev, Sofya Pirogov Hastanesi Müdürü Prof. Dr. Asen Baltov ve Maliye Bakanı Kiril Ananiev, ülkemizde illere göre COVID-19 vaka dağılım tablosu ve uygulanan önlemlerle ilgili daha fazla bilgi verdiler.

Sağlık Bakanı, Bulgaristan'ın son iki hafta içinde yeni kaydedilen vaka sayısında % 6,5 düşüş eğilimi görülen Avrupa'da dört ülke arasında bulunduğuna dikkat çekti. Aynı dönem için Avrupa'da yeni kaydedilen vaka sayısında ortalama % 22 artış eğilimi görüldüğünü belirten Prof. Dr. Angelov, "Sağlık sistemimizin koronavirüse karşı hazırlık seviyesi yüksek olmaya devam ediyor" dedi.

Başbakan Borisov, "Bulgaristan'da koronavirüsle mücadele tedbirlerinin uygulanması çok iyi yönetiliyor. Yani şu anda kesinlikle hiçbir şey uyguladıklarımızdan daha farklı önlemler gerektirmiyor" diye vurguladı. Şehirlere giriş-çıkış yasağı ve nüfusa yönelik yeni kısıtlamalar getirileceği yönündeki her türlü spekülasyonları yalanlayan Borisov, Bulgaristan'dakinden daha katı önlemler uygulayan ülkelerin şu anda bizden çok daha kötü göstergelere sahip olduğuna dikkat çekti.

Başbakan, mevsimsel influenza ve viral enfeksiyonlarının da başladığı göz önüne alınarak haftada bir kez basın toplantıları düzenlenerek kamuoyuna ülkemizdeki salgın durumla ilgili güncel bilgilerin verilmesi uygulamasına devam edilmesi talimatı verdi.

Borisov, "Birinci sağlığımızı, ikinci, ekonomimizin işlerliğini korumamız önemli" diye altını çizdi. Başbakan, 60:40 ve 80:20 tedbirleri sayesinde yaklaşık 300 bin kişinin istihdamının korunduğunu ve tüm doktorlara, hemşirelere, laboratuvar teknisyenlerine ve sağlık görevlilerine salgın sırasında 24 saat hizmetlerinden dolayı minnettarlığını ifade etti.

Başbakan, "Bölge sağlık müfettişlikleri ve sosyal hizmet kurumlarında çalışanların maaşlarına yapılan % 30 oranında zammı onlar kesinlikle emeğiyle kazandılar ve verdiği hizmetler vatandaşlar tarafından takdir edilmekte" diye konuştu.

Bakan Ananiev, Başbakan'a gelecek yıl için bütçe tasarısının Avrupa Komisyonundan talep edilen aşıların yanı sıra kişisel koruyucu ekipman ve dezenfektanların sağlanması için de kaynak öngördüğünü bildirdi. Koronavirüsle mücadelede on saflarda yer alan kişilere biner levalık desteğin ödenmesinin de garanti altına alındığı ve ödeme süresinin uzatılması ve destek alma hakkı olan sağlık ve sağlık meslek mensubu olmayan personelin kapsamının genişletileceği anlaşıldı.

Ulusal Koronavirüs Kriz Masası Başkanı Prof. Dr. Mutafçiyski, silahlı kuvvetlerdeki durumun da tam kontrol altında olduğunu ve askeri okullarda okuyan öğrenciler arasında enfeksiyonun yayılmasına izin verilmediğini ve öğrenim süreçlerinin devam ettiğini belirtti.

Sofya Bölge Sağlık Müfettişliği Müdürü Dr. Pençev, Sofya bölgesinin koronavirüs salgını açısından sakin olduğunu ve bölge sağlık müfettişliklerinin talep üzerine kişisel koruma ekipmanı sağlamaya hazır olduğunu bildirdi.


DİĞER HABERLER