Bulgaristan Diş Hekimleri Birliği Başkanı Dr. Nikolay Şarkov, Ulusal Sağlık Sigorta Kasası (NZOK) ile 2018 Yılı Diş Hekimliği Hizmetlerine Dair Ulusal Çerçeve Anlaşmasını Değiştiren ve Tamamlayan Anlaşmanın imzalanmasından sonra yaptığı açıklamada, "NZOK tarafından klinik yollar çerçevesinde maliyeti karşılanan diş hekimliği hizmetlerinden Bulgaristan vatandaşlarının ancak yüzde 20'si faydalanıyor" diye açıkladı.
Zengin bir hizmet paketi sağlanan ve nispeten az miktarda ek ödeme yapılan çocuklara yönelik diş hekimliği hizmetlerinin oranı bile düşüktür.
Dr. Şarkov,"Bu sağlık kültürünün bir göstergesidir" dedi ve yaşlılarda durumun farklı olmadığını da sözlerine ekledi. Onların sadece beşte birinin NZOK tarafından klinik yollar çerçevesinde maliyeti karşılanan diş hekimliği hizmetlerinden faydalandıklarını söyledi.
Bulgaristan Diş Hekimleri Birliği Başkanı'nın ifadelerine göre bu oran yalnızca 65 ve 69 yaşları arasındaki yaşlılarda daha yüksektir. Dr. Şarkov,"Onlar, indirimli fiyata protez diş taktırma fırsatını kullanıyorlar. Geçen yıl Eylül ayından Aralık ayına kadar ki dönemde indirimli fiyata protez diş taktıran yaşlıların sayıları 2000'den 2500'e yükseldi" diye bildirdi.
2019 Yılı NZOK Bütçesi Kanunu ile belirlenen diş hekimliği hizmetlerine ilişkin sağlık sigortası ödemeleri çerçevesinde temel diş sağlığı paketi ve ek diş sağlığı paketinde dişlere plak takılması ve diş çıkarılması için fiyatlar % 12 artırıldı.
Değişikliklerin diş hekimliği hizmetlerinin kalitesini iyileştirmesi ve vatandaşların ağız sağlığını iyileştirmesi beklenmektedir.