Meclis Genel Kurulu'nda görüşmelerinin ardından birinci okumada yapılan oylama sonucunda Yolsuzlukla Mücadele Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısı kabul edildi. Yolsuzlukla Mücadele Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin Bulgaristan'ın Avrupalı Geleceği İçin Vatandaşlar (GERB) partisinin yasa tasarısı kabul edilirken Bulgaristan Sosyalist Partisi'nin (BSP) yasa tasarısı reddedildi. GERB'in yasa tasarısına ilişkin yapılan oylamada 133 milletvekili kabul oyu, 70 milletvekili ret oyu, 9 milletvekili ise çekimser oy kullandı. BSP'nin yasa tasarısına ilişkin yapılan oylamada ise 69 milletvekili kabul oyu kullanırken, 73'ü ret oyu kullandı, 68'ü ise çekimser kaldı. Bu durumda BSP'nin tasarısı reddedildi.
GERB de, BSP de Meclise kanun tasarısı sunarak yolsuzlukla mücadele etmeye hazır olduğunu gösterdi. Yolsuzlukla mücadeleye yönelik fikirler Cumhurbaşkanlığı Milli Güvenlik Konseyi tarafından da ele alındı.
Değişikliklere göre yolsuzlukla mücadele organı kurulacak. Bu organın başkanı GERB tarafından önerildiği gibi Meclis tarafından seçilecek. Bu organın Başkanı ve yardımcıları Meclis tarafından kontrol edilecek.
Mecliste iki partinin kanun tasarıları ile ilgili tartışmalar yaşandı.
Yolsuzlukla Mücadele Kanunu'nda yapılacak değişiklik konusunda GERP ile muhalefetteki BSP arasındaki anlaşmazlığın Milli Güvenlik Konseyinden sonra da devam etmesinden dolayı Mecliste bugünkü tasarı tartışmaları sakin geçti.
İki parti, yolsuzlukla mücadele organının başkanının GERB'in önerdiği gibi Meclis mi, yoksa BSP'nin önerdiği gibi Cumhurbaşkanı tarafından mı atanıp atanmamasını tartıştı.
Bu organın ne gibi işlevlere sahip olması gerektiği de tartışma konusu oldu.
Sonuçta milletvekilleri yolsuzlukla mücadele organının yolsuzluk olaylarını araştırmamasına, ancak analitik işlevlere sahip olmasına karar verdiler. Milletvekilleri kanun tasarısının içeriğinden başka genel görümü hakkında da tartıştılar.
GERB'in yasa tasarısı Birleşik Vatanseverler ve HÖH milletvekillerinin desteği ile kabul edildi. Ancak HÖH partisi, tasarıyı desteklemek için Meclis Genel Kurulda ikinci okumadan önce değişiklikler yapılması şartını koydu.