Yurt dışında oy kullanmak için başvuru sayısında azalma var



Çarşamba, 08 Mart 2023

Yurt dışında oy kullanmak için başvuru sayısında azalma var

Merkez Seçim Komisyonu'nun (MSK) web sitesinde verilen bilgiye göre, yurt dışında oy kullanmak için seçim sandığı açılması için son başvuru tarihi sona erdi. Başvurular, 2 Ekim'deki seçimlere kıyasla yaklaşık 3000 daha az (o zaman yaklaşık 51 000 idi) ve yapılan başvuru sayısının 88 000 olmak üzere rekor seviyeye ulaştığı 4 Nisan 2021 seçimlerinde oy kullanmak için yapılan başvurulara kıyasla neredeyse iki kat azdır. Veriler bir kez daha yurt dışında oy kullanmak için başvuruda bulunmaya olan ilginin azaldığını ortaya koyuyor.

Ancak bunlara dayanarak, yurt dışında beklenen seçmen katılım oranı hakkında herhangi bir sonuca varılamaz, çünkü daha az başvuru sayısı, arka arkaya yapılacak beşinci seçimlere olan ilginin mutlaka zayıflaması anlamına gelmez. Bunun nedeni, Seçim Kanunu hükümlerine göre son 5 yılda seçimlerin yapıldığı ve 100'den fazla kişinin oy kullandığı yerlerde otomatik olarak sandıklar kurulmasıdır. Ek sandıklar için başvuruların sunulması, esas olarak seçim sürecini hızlandırmak ve kolaylaştırmak amacıyla yapılır. En az 40 başvurunun toplanması, otomatik olarak kurulan sandıkların dışında ek sandıkların açılması için hala bir koşul olmaya devam etmektedir.

Bu seçimlerde de en çok başvuru 28 286 ile Türkiye'de, 3343 (Ekim ayı seçimlerine göre binden fazla az) ile Birleşik Krallık ’ta, 3285 ile Almanya'da ve 2081 ile ABD'de yapıldı. BTA’ya demeç veren İstanbul merkezli bir göçmen derneğinin koordinatörü sadece İstanbul'da seçim sandığı açılması için 20 binden fazla başvuru yapılması beklendiğini aktardı. Onun ifadesine göre, İstanbul'da Bulgaristan'dan göç eden Türklerin sivil derneklerinin aktivistleri, oy kullanmak isteyenlerin başvuru formlarının doldurulmasına yardımcı olmak için örgütlendiler, çünkü birçoğu Bulgarca bilmiyor ve bilgileri girmek için yardıma ihtiyaç duyuyorlardı.

Arjantin, Vietnam, Dominik Cumhuriyeti, Kolombiya, Küba, Litvanya, Namibya ve Filipinler’de seçim sandığı açılması için yalnızca bir veya iki başvuru yapıldı.

MSK, 56 ülkede seçim sandığı açılmasını onayladı. Dışişleri Bakanlığı, 26 ülkede komisyon kararında açıkça belirtilmeyen nedenlerle seçim sandığı açılmamasını önerdi. MSK’nın, başvuruların sunulması için son tarih sona erdikten sonra bunlar hakkında karar vermesi bekleniyor.

Yurt dışında 2 Ekim seçimlerinde oy kullanan vatandaşların adreslerine göre şu ana kadar 650 seçim sandığı belirlendi. Bazı ülkelerde sandık kurulup kurulmayacağının 16 Mart'a kadar onaylanması bekleniyor - Avusturya, Almanya, İtalya, Kanada, Moldova, Norveç, Sırbistan, Fransa ve Çek Cumhuriyeti için hâlâ izin bekleniyor. Daha önceki iki seçimlerde Almanya, Bulgar makamlarının sandık açmasına kısıtlama getirerek, bunun diplomatik temsilcilikler ve konsolosluklar dışındaki 40 adrese kadar olmasına izin verdi.

Bu arada, Seçim Kanunu’na göre nerede oy kullanmak istediğini önceden beyan etmeyen bir seçmen, yurt dışında herhangi bir sandıkta oy kullanmayacağına dair beyanname formunu doldurarak yurt dışındaki herhangi bir sandıkta oy hakkını kullanabilir. Yurt dışında oy kullanmak için başvuru yapanlarsa Bulgaristan'daki seçmen kütüklerinden silinecek. Prosedür her seçimde baştan başlar, yani bir seçmen yurt dışında oy kullanma başvurusu yaptığında bu sadece ilgili seçimler için Bulgaristan'daki seçmen kütüğünden bir defaya mahsus olarak adının silinmesine yol açmaktadır.

Yurt dışında ne kadar sandık açılacağı henüz bilinmiyor. MSK’nın yurt dışında oy kullanma yerlerini henüz belirlemedi ve karar almak için son tarih 11 Mart’tır.


DİĞER HABERLER