ŞUMNU TÜRK KÜLTÜR EVİ'NDE JAPON MİSAFİR



Salı, 09 Ocak 2007

   ŞUMNU TÜRK KÜLTÜR EVİ'NDE  JAPON  MİSAFİREski yılın son günlerinde Şumnu Nazım Hikmet Türk Kültür Evi, Dünyada en yaygın üç din /İslam, Hiristiyanlık ve Budizm/ bayramlarını kutlama mekanı oldu. Bu yıl 31 Aralık 2006 Yeni Yıl ve Kurban Bayramı olan bayramlara Budizm katılarak, üçlü bir bayram kutlaması gerçekleşti. Kurban bayramı ve Noel konuşmalarını çeşit çeşit din ve etnik gruplardan olan kültür yuvası üyeleri hazırladı. Özellikle bu faaliyete Japon Maki Kimura katıldl. Kendisi budisttir ve bu dinle ilgili gelenekleri, inançları, özellikleri ve bayramları anlattı. Kendisi mükemmel Türkçe konuşur ve Türk Dil ve Edebiyat Bölümü mezunudur. Türkiye'de 8 yıldan beri oturur. Orada en çok ilgisini zengin Türk kültürü ve mutfağı çekti.
"Bulgaristan Türklerini de tanımak isterdim" diyerek Osmanlılardan kalan Sumnu'da Tombul cami, Kurşun çeşme, Bedesten v. b. tarihi yerleri ziyeret etti. Kültür evine bağlı olan El İşleri Kulüb'ü çocuklarına Origami ansiklopedisi hediye ederek bu eski Japon sanatın görsel ve duygusal özelliklerini anlattı.
Kültür evi yoneticisi Nurten Remzi onunla İzmir Türk Dünyası Siir Sölenlerine gidince tanıştı. Kendi siirlerinden "Şumnu" ve " Kavgami seviyorum" şiirlerini sundu. Ardından Hiroşima'da atom bombaları ile ilgili Dünya barış ödülü alan büyük şair Nazım Hikmet'ten ‘Kızçocuğu" şiiri okundu. Misafire teşekkür ederek çocukların rengarenk ipliklerle elleriyle ördükleri bir bilezik eline takıldı. Bir çok Şumnu şehrini, 110 yıllık Şumnu kültür ocağını, ve Destan Folklor grubunu tanıtan reklam materyalleri hatıralık verildi. Bütün misafirlere Destan kadınlarından, Türk ve Bulgar yemekleri ikram edildi. Deliorman Türkce türküler ve oyunlar, bayrama neşe ve renk kattı. Şumnu Türk Kültür Evi bir kez daha insani ilişkiler, hoşgörü ve barış simgesi olduğunu sergiledi.


DİĞER HABERLER