1984 OLAYLARI BU CUMARTESİ TRT İNT'TE



Salı, 30 Aralık 2008

1984 OLAYLARI BU CUMARTESİ TRT İNT'TEOnlar, Bulgaristan'da totaliter Jivkov rejiminin zorla isim değiştirme kampanyasına karşı verdikler mücadelede hayatlarını kaybettiler. Kimileri zırhlı araçlar altında, kimileri hedefe kitlenmiş bir kurşunla, kimileri de dövülerek, işkence edilerek şehit oldular.
24 Aralık 1984. Zorla isim değiştirmeye karşı ilk gösteri Eğridere belediyesine bağlı Sütkesi köyünde yapılır. Bunu 26 Aralık Kirkova Kirli köyü gösterisi izler. 27 Aralık Mestanlı, gösterilerin son durağıdır.
Onca can kaybına rağmen asimilasyon politikası silah zoruyla uygulamaya koyulur. İsimler gönüllerde olmasa da kağıt üzerinde bir bir değiştirilir.
1984'te isimlerin değiştirilmesinden 1989 yılında yüz binlerce Bulgaristan Türkünün doğdukları toprakları terk etmesine kadar uzanan bu trajik süreç hiçbir zaman hafızalardan silinmez.
Hülya Emin"in hazırlayıp sunduğu "Biz Buradayız", isim değiştirmelere karşı Bulgaristan Türklerinin mücadelesini ekrana taşıyor. Biz Buradayız Cumartesi 19:45"de TRTInt"te


DİĞER HABERLER