Kırcaali'de yapılan "Arda Nehri Sularının Yönetimi" başlıklı yuvarlak masada, bölge yönetimi temsilcilerini, farklı kurum ve kuruluşların uzmanlarını, konuyla ilgili olan Haskovo Çevre ve Su Koruma Bölge Müfettişliği, Kırcaali Su ve Kanalizasyon Kurumu vb. yer aldılar.
Görüşmenin ev sahipleri Kırcaali Belediyesi ve "ARDA" (Arda Nehri Vadisini Geliştirme Derneği) Birliğiydi. Görüşmede Kırcaali Vali Yardımcıları Sabahtin Riza ve Naço Kovaçev, Smolyan İl ve Belediye İdaresi temsilcileri, Çernooçene Belediyesi temsilcileri vb. da yer aldılar. Görüşmeye Yunanistan'dan Kuzey Evros Vali Yardımcısı Andoniadis Polihronis ve Eleni Dovridu da katıldılar.
Yuvarlak masanın açılışında "ARDA" Birliğinin Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Azis şunları söyledi:
"Arda nehrinin su kalitesi bizlerin ortak sorumluluğudur. Şunu da bilmeliyiz ki, suların temizliği, güçlerimizin bu yönde birleşmesine ve yönetiminde doğru bir politika izlenmesine bağlıdır."
Katılanlar önünde Belediye Başkanı nehrin sularını kirleten en önemli faktör, Kırcaali'de arıtma tesisleri bulunmaması olduğunu söyledi. Bu konuda Sayın Azis proje hazırlıkları ve İSPA veya "Çevre" Programlarından mali destek başvurusu hazırlıkları yapıldığını bildirdi.
Kuzey Evros Vali Yardımcısı Andoniadis Polihronis foruma katılanlar önünde Arda sularının temiz tutulması için birlikte çalışılması gerektiğini söyledi.
Konuşmasında Polihronis, su arıtma tesisleri, hava durumu tahminleri ve ilgili kuruluşlar ile Yunanistan, Türkiye ve Bulgaristan vatandaşlarını bilgilendirmeyi içeren yüksek suları zamanında haber verme sistemini kurma projesini hızlandırılması gerektiğinin altını çizdi.
Yuvarlak masa esnasında birkaç konu sunuldu. Haskovo Çevre ve Su Koruma Bölge Müfettişliği uzmanları, fabrika ve kanalizasyon atık sularının denetim sonuçları hakkında bilgi verdi.
Plovdiv Su Havuzları Yönetim Müdürlüğü Başkanı Nikola Kırnolski tarafından yapılan Meriç / Evros nehri, Arda nehri havzası sularını yönetim planı hazırlığının ilerlemesi hakkında sunumu da bunlar arasındaydı.
Tartışmalar bugün de devam ediyor. Tartışmalarda, ilgili firmaların da yer aldığı iş forumu çerçevesi dâhilindedir.
Gerçekleştirilen yuvarlak masa ve iş forumu 24 Eylül Arda Nehri Günü sebebiyle yapıldı. Dün akşam Kültür Evinin salonunda ise, Arda nehri kıyılarında bulunan belediyelerden müzik ve dans gruplarının katılımıyla "Nehir Bizleri Birleştiriyor" Festivali gerçekleştirildi.