İnovasyon ve Büyüme Bakanı Türkiye'de uluslararası bir iş ve yatırım forumunun açılışını yaptı ve iki Türk bakanla görüşmelerde bulundu
"Balkan ülkeleri arasındaki ekonomik işbirliği, bölgede sürdürülebilir büyüme ve istikrar için kilit öneme sahiptir. Birlikte geliştirebileceğimiz büyük bir potansiyelimiz var." Dr. Rosen Karadimov, Edirne'de düzenlenen Balkan İş ve Yatırım Forumu sırasında bu açıklamayı yaptı. Karadimov konferansa organizatörlerin - Türkiye Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Kaçar ve Ticaret Bakanı Prof Dr. Ömer Bolat - daveti üzerine katıldı.
Karadimov, “Türkiye, Bulgaristan'ın önde gelen ekonomik ortakları arasında yer alıyor. Geçen yıl ticaretimiz 6.6 milyar Avro gibi etkileyici bir rakama ulaşarak Türk devletini Bulgaristan'ın ihracatı için beşinci büyük pazar haline getirdi,” dedi . Yatırım Teşvik Yasası kapsamında bugüne kadar 36 Türk yatırımcıya sertifika verildiğini, bu yatırımcıların Bulgaristan'da 1.7 milyar leva değerinde ve 5,600'den fazla yeni istihdam yarattığını belirtti. Karadimov ayrıca “Bunlar sadece istatistikler değil - veriler ülkelerimiz ve Bulgar ve Türk iş dünyası arasındaki güçlü bağları yansıtıyor” dedi.
Balkan ülkelerinden gelen katılımcılara İnovasyon ve Büyüme Bakanlığı'nın inovasyonu teşvik ettiğini ve çeşitli araçlarla işletmeleri desteklediğini söyledi. Örnek olarak Bulgaristan Yatırım Ajansı, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Teşvik Ajansı, Bulgaristan Kalkınma Bankası, Fonlar Fonu ve Bakanlık tarafından yönetilen AB programları aracılığıyla alınan mali ve idari tedbirlere işaret etti. İnovasyon ve Büyüme Bakanı, “Rekabet gücünü arttırmayı ve bilim ve iş dünyasını desteklemeyi amaçlayan toplam 2.5 milyar Avro bütçeli iki Avrupa programımız var” dedi.
Karadimov ayrıca İnovasyon ve Büyüme Bakanlığı'nın ülkemizdeki sanayi parklarına verdiği desteği de vurguladı. Bakan, “Elimizdeki verilere göre Bulgaristan'ın en az 35 sanayi parkına ihtiyacı var. Bunlar yatırımcıları hemen çeker ve ekonomik ve sosyal kalkınma için fırsatlar sağlar” dedi. Bakanlık, Ulusal Kurtarma ve Sürdürülebilirlik Planı kapsamında 11 sanayi parkı ve bölgesini toplam 105 milyon Avro ile finanse ediyor. Yatırımcılara “2025 yılında sanayi parklarının geliştirilmesi için ulusal bir program oluşturmak üzere aktif olarak çalışıyoruz” dedi.
Bulgaristan Kalkınma Bankası ile ilgili olarak Karadimov, yeni stratejisi ile bankanın temel devlet politikalarının uygulanmasında aktif bir katılımcı olabileceğini söyledi. “Banka, yeniden sanayileşme ve yabancı ve yerli yatırım çekme sürecini hızlandıracak ve kolaylaştıracak modern sanayi altyapısının geliştirilmesini destekleyecek” diyen Bakan, Bulgaristan Kalkınma Bankası'nın yeni bir ihracat finansman programı olduğunu da sözlerine ekledi. Bu program, ülke dışındaki pazarlar için mal veya hizmet üreten Bulgaristan şirketlerini desteklemeyi amaçlıyor.
Karadimov, “Tüm bu araçlarla ticari ilişkileri derinleştirmek için Balkan ülkeleriyle işbirliği yapmaya hazırız. Hem fiziksel hem de dijital ulaşım ve lojistik altyapısının iyileştirilmesi ekonomik büyüme ve istikrarı kolaylaştıracaktır,” dedi .
İnovasyon ve Büyüme Bakan Yardımcısı Krasimir Yakimov da Bulgaristan'ın yatırım potansiyeli ve Balkan ülkeleriyle ortaklık konularındaki görüşmelere katıldı. Yakimov, Bakanlığın ekonomik büyüme ve rekabetçiliğin itici gücü olarak yeni teknolojileri teşvik etmek için aktif bir şekilde çalıştığını vurguladı. Yakimov, “Çalışmalarımızdaki temel önceliklerden biri yüksek teknoloji sektörlerine ve yenilikçi endüstrilere yatırım çekmektir. Bulgaristan son yıllarda güvenilir ve istikrarlı bir yatırım ortamına sahip tanınmış bir Bilgi Teknolojileri destinasyonu haline geldi. Avrupa Birliği'nin bir üyesi olarak, düşük kurumlar vergisi oranları ve stratejik coğrafi avantajlarla, Türkiye ve Balkanlar'dan ortaklarla yüksek ve yeşil teknolojilerdeki yatırım fırsatlarını keşfetmeye hazırız” dedi. Türkiye'nin öncelikli bir yatırımcı olduğuna dikkat çekti. Yakimov, “2024 yılı için, Türk şirketlerinin Bulgaristan'da 250 milyon Leva'nın üzerinde 2 yatırım projesini onayladık ve bu projeler Şumnu ve Stara Zagora'da 850'den fazla yeni istihdam yaratacak. 2023 yılına kadar, Yatırım Teşvik Yasası kapsamında onaylanan Türk katılımlı 7 proje için 54 milyon leva tutarında mali teşvik sağlandı” dedi. Yakimov ayrıca, Romanya, Sırbistan ve Hırvatistan gibi çeşitli Balkan ülkelerinde iş forumları ve sektörel fuar ziyaretleri ile ticaret misyonları düzenleyen İnovasyon ve Büyüme Bakanlığı'nın Ajansı aracılığıyla küçük ve orta ölçekli işletmelere verilen destek hakkında da bilgi verdi.
Forum sırasında İnovasyon ve Büyüme Bakan Yardımcısı Prof. Georgi Angelov bölgedeki start-up şirketlerin gelişimine ilişkin bir tartışmaya katıldı. Ülkemizin yeni kurulan şirketleri desteklemek için sağladığı farklı fırsatları özetledi. Örnek olarak, ekonominin büyümesi ve sürdürülebilirliği için kilit öneme sahip olan Fonlar Fonu'nun finansal araçlarına işaret etti. Bulgaristan'daki start-up'lar araştırma, inovasyon ve ileri teknolojilerin tanıtılmasına yönelik kapasitelerini geliştirmek ve güçlendirmek için destekten faydalanabilirler. Fırsatlar arasında Girişimcilik Fonu, Kurumsal İnovasyon Fonu ve Startup Dijitalleşme Fonu yer almaktadır.
Foruma bölge ülkelerinden bakan ve bakan yardımcıları, Edirne Belediye Başkanı, Bulgaristan Yatırım Ajansı İcra Direktörü Mila Nenova, Bulgaristan Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Deliana Ivanova, Bölgesel Kalkınma Bakanlığı Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler İcra Ajansı tarafından organize edilen 30'dan fazla Bulgar şirketi, Türk iş dünyası temsilcileri ve ticaret odaları başkanları katıldı.
Forum çerçevesinde Bakan Rosen Karadimov ve ekibi, Türkiye Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Kaçar ve Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Görüşmelerde Bulgaristan ve Türkiye arasındaki mükemmel ortaklık vurgulandı ve ekonomik ilişkilerin ve işbirliğinin derinleştirilmesi, yatırımların çekilmesi ve sanayi bölgelerinin geliştirilmesi için fırsatlar ele alındı.
Fotoğraflar: www.mig.government.bg/