Gazeteci Georgi Kulov'un Bursa Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (BAL-GÖÇ) ve Balkan Türkleri Göçmen ve Mülteci Dernekleri Federasyonu (BGF) Genel Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özkan ile gerçekleştirdiği söyleşi:
-Prof. Dr. Özkan, sizin derneğiniz Bulgaristan makamlarına Türkiye'de Parlamento seçimlerinin organize edilmesi ve gerçekleştirilmesi konusunda yardımcı olmaya hazır mı?
- Tabii ki, önceki tüm seçimlerdeki gibi federasyonumuz konsolosluklar, Merkez Seçim Komisyonu gibi Bulgaristan devletinin temsilcilerinden başka Bulgar medyalarına da yardımcı olmaya hazır olacak. Konsolosluklarla sıkı temas ve doğrudan diyalog içinde bulunuyoruz. Seçimlerden sorumlu komisyonumuz tarafından daha iyi bir organizasyon yapılması için sorunları Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı temsilcileri ile görüşüyoruz. Her zaman olduğu gibi amacımız seçimlerinin kolaylaştırılması ve onların şeffaf bir şekilde gerçekleştirilmesidir.
-Türkiye'nin hangi şehirlerinde lojistik destek vereceksiniz?
-Bizim federasyonumuz Bursa, İzmir, Yalova, Kocaeli ve İstanbul illerini kapsamaktadır.
-Türkiye'de sizin derneğinizden başka seçim sürecini destekleyecek başka göçmen dernekleri var mı?
-Belirttiğim beş ilde bizim federasyon Bulgaristan temsilcilerine destek oluyor. Küçük il dernekleri de bizimle temas içinde bulunuyor. Bizler bu dernekleri Merkez Seçim Komisyonu'nun aldığı kararlardan ve konsolosluklarda yapılan toplantılarda alınan kararlardan haberdar ediyoruz. Seçimlerle ilgili sorunları görüştüğümüz toplantılara onların temsilcilerini de davet ediyoruz. Önceden olduğu gibi şimdiki seçimlerde de bizim federasyon ana koordinatörlük görevini gerçekleştiriyor.
-Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Bulgaristan'ın Avrupalı Geleceği İçin Vatandaşlar (GERB) partisinin adayı Tsetska Tsaçeva'ya destek çağrısında bulundunuz. Bu yıl da herhangi bir çağrıda bulunacak mısınız ve eğer bulunacaksanız, sizin çağrınız hangi siyasi güce destek için olacak?
-Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bizler bir sivil topluk kuruluşu olarak Sayın Tsetska Tsaçeva'yı neden destekleyeceğimizi açıklamıştık. Cumhurbaşkanlığı seçimleri artık geride kaldı ve 35 seçim sandığında toplam 37 337 kişi oy kullandı. Bu seçimler geçmişte kaldı ve bizler artık onlarla ilgili yorum yapmıyoruz. Bu vesileyle şahsım ve BGF adına yeni Bulgaristan Cumhurbaşkanı Sayın Rumen Radev'e başarılar diliyorum. Radev, artık vatanımızın tüm vatandaşlarının Cumhurbaşkanı'dır. Bulgaristan'ın daha iyi bir geleceği olması için Radev'e her türlü destek vermek boynumuzun borcudur. Ve Cumhurbaşkanı Radev'in görevini başarılı bir şekilde yerine getireceğinden eminiz. Bizim toplumumuz, bizim üyelerimiz, homojen değildir, federasyonumuzun 100 bin civarında üyesi bulunuyor. Tabii ki, herkes seçim sandığı başına gittiğinde vicdanın sesini dinleyerek, oy kullanacaktır. Hepimiz birbirimize saygı göstermeliyiz ve siyasi görüşlerimizdeki farklılıklar bizi bölmemeli ve vatandaşlarda derin, tedavi edilemez yaralar açmamalıdır. Her birimiz oy kullanarak, vatanın yararına vatandaşlık görevimizi yerine getireceğiz. Hiç kimse kültürel ve etnik farklılıkların bizim zenginliklerimiz olduğunu unutmasın. Bu zenginlikler AB üyesi bir ülke olarak Bulgaristan'a aittir. Siyasi partileri futbol takımların taraftarlarının yaptığına benzer bir biçimde desteklememeliyiz.
2015 yılında Sayın Lütfi Mestan, Hak ve Özgürlükler Hareketi partisinden antidemokratik bir biçimde uzaklaştırıldığında bizler onun siyasi hareketini destekleyeceğimizi söylemiştik. Bu seçimlerde de onu desteklemeye devam edeceğiz. Oyumuzu DOST Birliği'ne vereceğiz.
-Seçim sürecinin organizasyonuna ilişkin kapsamlı faaliyetinizi ne şekilde finanse ediyorsunuz, sponsorlarınız çok mu?
-Bizler, üyelerin destek verdiği ve finanse ettiği bir sivil toplum kuruluşuyuz. Toplum yararına faaliyet yürüten bir sivil toplum kuruluşu olarak bütçemiz üyelik ücreti, projelerden elde edilen gelirler, taşınmazlardan kira gelirlerinden ve bağışlardan oluşuyor. Seçimlerin finanse etmesine gelince bu Bulgaristan Cumhuriyeti'nin bütçesinden ayrılan kaynaklarla yapılan bir şeydir. Yaşlı, engelli ve hasta üyelerimizin seçim sandıklarına erişimi için ücretsiz olarak ulaşım aracı sağlıyoruz. Bunu neden yapıyoruz?! Size üç milyon nüfusa sahip Bursa şehrinden bir örnek vereceğiz. Burada 9 seçim sandığı açılacak. Önceki Parlamento seçimlerinde sandıklar 42 idi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde büyük kaos yaşadık ve Bulgar medyalarının ve Merkez Seçim Komisyonu'nun temsilcileri de bu utanca tanık oldu.
-Siz seçim sandıklarının azaltılmasından dolayı memnuniyetsizliğinizi dile getiriyorsunuz. Göçmenlerin oy kullanma hakkını Bulgaristan'da gerçekleştirmeleri üzere otobüs seferleri organize etmeniz beklenebilir mi?
-Evet, bahsettiğiniz gibi seçim sandıklarının sayısının azaltılmasından dolayı (ki onlar çok az sayıda) memnuniyetsizliğimi ifade etmek isterim. Önceki Parlamento seçimlerinde Bursa'da 42 sandıkta yaklaşık 23 bin vatandaş oy kullandı. Sandıkların azaltılmasından dolayı şüphesiz Bulgaristan'da oyunu kullanmak isteyen seçmenler olacak. Şimdilik bizim üyelerimizden böyle bir talep gelmedi. Bu yüzden böyle bir sorunu federasyon yönetimi olarak görüşmedik. Fakat kulaklarımıza gelen bilgilere göre parti temsilcileri bu tür bir organizasyon yapılması için hazırlık yapıyor. Benim tahminlerime göre bu seçimlerde Türkiye Cumhuriyeti'nde açılacak bu 35 seçim sandığında 50 bin Bulgaristan vatandaşı oyunu kullanacak.
-Seçimlerin dürüst ve şeffaf bir şekilde yapılmasını bekliyor musunuz?
-Her seçimde bize seçimlerin dürüst ve şeffaf bir şekilde mi yapılıp yapılmayacağını soruyorsunuz. Bu süreci Merkez Seçim Komisyonu ve konsoloslukların temsilcileri organize etmektedir. Bizler onlara sadece lojistik destek veriyoruz (her türlü teknik destek, seçim sandıklarından sorumlu kişilerin otellerden sandıklara ulaşımı için araç, kahve, çay ve başka şeyler sağlıyoruz) ve tabii ki, tüm bunlar onların arzuları üzerine yapılıyor. Ve bunun için de belirli bir bütçe gerekiyor tabii ki. Bu bütçeyi örgüt olarak bizler karşılıyoruz. Genelde bu harcamalar Halk Meclisi tarafından belirlenen seçim bütçesi kapsamına girmesi gerekir. Kendi rızamızla çalışıyoruz, her türlü destek veriyoruz, vakit ve para harcıyoruz, sonra ise bazı siyasi güçler bunun için bizi suçluyor. Bunu hak etmiyoruz, bu suçlamalar ön yargılara dayanıyor. Ağızdan ağza dolaşan bu bilgiler spekülatiftir ve belirli siyasi çevreler tarafından maksatlı olarak yorumlanmaktadır. Bu haksızlıktır. Ulusal yayın yapan birçok Bulgar medyalarının temsilcileri önceki seçimlerde onların şeffaf bir şekilde yapıldığına tanık oldu.
-Oyunuzu ne için kullanırsınız?
-Tüm siyasi partilere önümüzdeki Parlamento seçimlerinde başarı dilemek istiyorum. Daha çok insana haklarının korunması için, AB'nin gerçek bir üyesi olarak ülkemize zarar veren ayrımcılığa karşı oy kullanacağız. AB'nin en son hazırladığı 17 maddelik Bulgaristan İlerleme Raporu'nu herkes bilir. Ekonomi ve siyasi istikrarın hakim olduğu bir Bulgaristan için oyumuzu kullanacağız. Bulgaristan'da kültürel, etnik ve dini değerleriyle demokrasi kazansın!