Bulgaristan George Bush'un 11 ve 12 Haziran günlerinde gerçekleşecek Sofya ziyaretinden vize rejiminin kaldırılmasına dair yükümlülüklerin üstlenmesini bekliyor.
Bunu Dışişleri bakanı İvaylo Kalfin bildirdi.George Bush ile yapılacak görüşmelerde ele alınacak esas konu Libya'da mahküm Bulgar hemşirelerle ilgili konu olacak. Sofya'da askeri ve siyasi işbirliği, ekonomik temaslar da ele alınacak.
Bakan Kalfin, Kosova'nın statüsü ile ilgili kararın uluslararası hukuka dayandırılmasının ve BM Güvenlik Konseyi'nin bu konuda bir karar tasarısının kabul edilmesinin Bulgaristan açısından önemli olduğunu belirtti.
"ABD'nin füze kalkanı projesi ile ilgili birçok soru işaretimiz var" diyen Kalfin, füzesavar sisteminin üçüncü bölümünün Bulgaristan'ı kapsamına almadığını, ülkemizin kalkanın oluşturulması ile Rusya'daki gerilimin artması arasında bulunduğunu belirtti.
Bakan Kalfin: "İsteğimiz, Bulgaristan'ın NATO'nun farklı güvenlik derecesi olan bir bölgesinde bulunmamasıdır. Ülke topraklarının güvenliğinin ayrı bir ülkenin değil, NATO'nun bir yükümlülüğü olması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.