BULGARİSTAN MECLİS HEYETİ İZMİR BAL-GÖÇ İLE GÖRÜŞTÜ



Pazar, 15 Mart 2009

BULGARİSTAN MECLİS HEYETİ İZMİR BAL-GÖÇ İLE GÖRÜŞTÜTemaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye resmi bir çalışma ziyaretinde bulunan Bulgaristan Meclis heyeti İzmir'e gelerek İzmir Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (İzmir BAL-Göç Derneği) yöneticileri ile görüşmelerde bulundu.

Bulgaristan Meclis Başkanı Georgi PİRİNSKİ Başkanlığındaki Bulgaristan Meclis Heyeti temaslarda bulunmak üzere Türkiye'yi ziyaret ederek Ankara'da Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı sayın Köksal TOPTAN başta olmak üzere çeşitli Türk yetkililer ile görüşmelerde bulundu. Söz konusu heyete Ankara'daki temaslarını tamamladıktan sonra İzmir Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği'nin (İzmir BAL-GÖÇ Derneği) görüşme talebini kabul ederek İzmir'e geldi.

13 Mart 2009 Cuma akşamı saat 18:00'de İzmir Swissotel'de bulunan Bayraklı salonunda Bulgaristan Meclis heyeti ile İzmir BAL-GÖÇ Derneği Yöneticileri bir araya gelerek yaklaşık 1,5 saat süren bir çalışma toplantısı yaptılar. Görüşmeye Bulgaristan'ı temsilen Bulgaristan Meclis Başkanı Georgi PİRİNSKİ, Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH-DPS) Genel Başkan Yardımcısı Kasım DAL, Bulgaristan'ın Ankara Büyükelçisi Branimir MLADENOV, İstikrar ve Gelişme Meclis Grubu Başkanı Hristina HRİSTOVA, Birleşik Demokratik Güçler Milletvekili ve Varna Belediye eski Başkanlarından Hristo KİRÇEV, Bulgaristan Parlamentosu Türk Bulgar Dostluk Grubu Başkanı Atanas MERCANOV katıldılar.

İzmir BAL-GÖÇ Derneği heyetinde ise dernek Genel Başkanı Sayın Süleyman PEHLİVANOĞLU, Dernek Yönetim Kurulu Üyeleri ile HÖH Ege Bölge temsilcisi Sayın İsmail VATANSEVER yer aldılar. Ayrıca Bulgaristan'dan gelerek İzmir'de üniversite öğrenimlerini sürdüren gençlerin temsilcileri de bu görüşme katılarak gelen heyete sorunlarını ilettiler.

Bulgaristan Meclis Başkanı Sayın Georgi PİRİNSKİ yapmış olduğu konuşmada Türkiye ile Bulgaristan arasındaki ilişkilerin son 20 yıldır gayet iyi ilerlediğini ve hızla geliştiğini, kendilerinin bundan dolayı son derece memnun olduklarını belirtti. Pirinski Ankara'daki temasları esnasında Türkiye Büyük Millet Meclisi yetkilileri ile yapmış oldukları görüşmeler hakkında da bilgi verdi. Bulgaristan devleti olarak Türkiye'de yaşayan Bulgaristan vatandaşlarının sorunları ile yakından ilgilendiklerini belirten Meclis Başkanı Pirinski, her iki ülkede yaşayan göçmenlerin sorunlarının çözümü için 4 (dört) komisyonun kurulmasının kararlaştırıldığını, oluşturulacak bu komisyonların Nisan ayı başında çalışmalara başlayacaklarını söyledi.

İzmir BAL-GÖÇ Derneği Genel Başkanı Sayın Süleyman PEHLİVANOĞLU da yapmış olduğu konuşmada Bulgaristan Meclis Başkanına ve gelen heyete davete icap ederek İzmir'e geldikleri için teşekkür etti. Pehlivanoğlu İzmir BAL-GÖÇ Derneği'nin tarihçesi, amaçları ve faaliyetleri hakkında kısa bir bilgi verdikten sonra İzmir'de yaşayan Bulgaristan göçmenlerinin sıkıntılarından ve taleplerinden bahsetti. Ege Bölgesinde 70.000'in üzerinde Bulgaristan vatandaşlığına sahip insanın yaşadığını belirten Pehlivanoğlu, bu insanların büyük bir bölümünün de İzmir'de ve İzmir'e komşu olan Manisa şehirlerinde ikamet ettiklerini söyledi. Bunlara ilave olarak Bulgaristan'dan yıllar önce göç eden ancak Bulgaristan vatandaşlığı hakkına sahip olmayan da yüz binlerce Türk vatandaşının başta İzmir olmak üzere Ege Bölgesinin değişik yerlerinde yaşadıklarını anlatan Pehlivanoğlu bütün bu insanların en önemli taleplerinin İzmir'e bir Bulgaristan konsolosluğunun açılması olduğunu söyledi. Açılacak konsolosluğun sadece Türkiye'de yaşayan göçmenlerin değil, Bulgaristan'dan eğitim, seyahat, turizm, iş görüşmesi, çalışmak gibi nedenler ile gelen kişilerin de faydasına olacağını belirterek "İzmir Türkiye'nin en büyük ve en gelişmiş üçüncü şehridir. Burada 3,5 milyon insan yaşamaktadır ve bu kenti bir bilim, kültür, sanat, turizm, ticaret ve sanayi merkezidir. Açılacak şehrimize açılacak bir konsolosluk İzmir'deki iş adamlarına Bulgaristan'a yatırım yapmaları konusunda da kolaylık sağlayacaktır. Şu anda İzmir kenti Ankara, İstanbul veya Edirne'deki konsolosluklara en az 600 km uzaklıktadır. Bu nedenle İzmir'e en kısa zamanda bir Bulgaristan konsolosluğunun açılmasını istiyoruz." dedi.

Pehlivanoğlu ayrıca Bulgaristan'a vize ile giden vatandaşlarımızın vize konusunda ciddi sıkıntılar yaşadıklarını belirterek, vize rejiminin kolaylaştırılmasını ve Bulgaristan doğumlu olan Türk vatandaşlarına vize konusunda özel kolaylıklar sağlanmasını talep etti.

Görüşmede söz alan HÖH Genel Başkan Yardımcısı sayın Kasın DAL da parti olarak İzmir'e konsolosluk açılması için daha önce girişimlerde bulunduklarını, bu konuda bütün partilerden destek istediklerini, Türkiye'de ve İzmir'de yaşayan göçmenlerin konsolosluk ve vize ile ilgili taleplerini bildiklerini ve bunların haklı talepler olduğunu, bu sorunların takipçisi olmaya devam edeceklerini belirtti.

Bulgaristan'ın Ankara Büyükelçisi Branimiz MLADENOV ise konsolosluk açılması planlanan yerler arasında İzmir'in dahil edildiğini ancak ne zaman açılacağı konusunda bir tarih veremeyeceklerini, vize ile ilgili işlemlerin ise Avrupa Birliği (AB) mevzuatına göre yapıldığını ve bu konuda Bulgaristan'ın tek başına bir değişiklik yapmasının mümkün olmadığını belirtti. Ancak Türkiye'deki büyükelçilik ve konsolosluklar olarak vize işlemlerini hızlandırmak konusunda ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.


Kenan ÖZGÜR
İzmir BAL-GÖÇ Derneği
Genel Başkan Yardımcısı
Basın ve Yayın Sorumlusu



DİĞER HABERLER