"Bulgaristan'ın yeni seçim yasası demokrasiye hizmet etmiyor"



Cumartesi, 30 Nisan 2016

Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Genel Başkanı Zürfettin Hacıoğlu, Bulgaristan'da Parlamento tarafından onaylanan seçim yasasının Türkiye gibi bazı ülkelerdeki vatandaşların oy kullanmasını kısıtladığını ve uluslararası anlaşmalara aykırı davranıldığını belirtti.

Hacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yurt dışında yaşayan Bulgaristan vatandaşlarının açıkça ve hür bir şekilde duygularını sandığa yansıttıklarını ancak Bulgaristan'daki vatandaşların iktidar partilerinin, işverenlerin ve çevrenin baskılarıyla oy kullandıklarını öne sürdü.

Milliyetçi akımların, Avrupa'da yükseldiğini, Balkanlarda daha fazla arttığını aktaran Hacıoğlu, "Özellikle Bulgaristan'da siyasetçilerin aşırı milliyetçi söylemlerinden sonra bazı Bulgar vatandaşlar da halklar arasındaki hoşgörüyü ortadan kaldırma yönünde söylem ve eylemleri var. Camilerimize saldırılar yapılıyor. Açıkçası, Türklere karşı bir düşmanlığın yükseldiği bir dönemdeyiz." diye konuştu.

Hacıoğlu, Bulgaristan Parlamentosunda kabul edilen seçim yasasında kabul edilmez maddelerden birinin, yurt dışındaki seçmenler için sadece Bulgaristan'ın o ülkedeki temsilciliklerinde sandık açılabileceği ve vatandaşların orada oy kullanabileceği yönündeki kararı olduğunu ifade ederek şöyle devam etti:

"Avrupa'daki Bulgaristan vatandaşları da çok ciddi bir şekilde buna tepki gösterdiler. Hükümet bundan biraz geri adım attı ama Türkiye'deki vatandaşlar bir ayrımcılığa tabi tutuldular. AB üyesi ülkelerde bir dilekçe ile sandık açılabilirken Türkiye'de nüfusu 1 milyonun üzerinde olan illerde sadece bir sandık açılabilecek. Temel anayasal hak olan seçme hakkını yüz binlerce vatandaşın elinden almak demokrasinin neresine sığıyor? Bulgaristan'ın yeni seçim yasası demokrasiye hizmet etmiyor. Türkiye'de, Bulgaristan vatandaşı olup 18 yaşını doldurmuş oy hakkına sahip 300 binin üzerinde insan var. Bulgaristan dışında en son seçimlerde 428 sandık kurulmuş. Bu yasayla sandık sayıları belki de 100'ü bulmayacak. AB üyesi olan Bulgaristan birçok ikili anlaşmalara, AB kriterlerine, atmış olduğu imzalara, uluslararası anlaşmalara aykırı bir hareket yapıyor. Bu işin peşini bırakmayacağız."

Bulgaristan vatandaşları olarak ülkenin geleceğiyle ilgilendiklerini dile getiren Hacıoğlu, "Biz Bulgaristan'ın daha demokratik bir ülke haline gelmesi için hür bir şekilde oy kullanıyoruz. Bundan rahatsız olmuş olacaklar ki Türkiye, ABD ve Kanada'daki vatandaşların oy kullanmalarını engelliyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

Hacıoğlu, yeni seçim yasasına Türkiye'deki ve diğer ülkelerdeki Bulgaristan vatandaşlarının büyük tepki gösterdiğini aktararak "Mars'a sandık açsalar gideceğiz oyumuzu kullanacağız" dediklerini kaydetti.

-"Bu fizik kurallarına aykırı bir seçim kanunudur"

Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Bayram Çolakoğlu ise söz konusu seçim yasasının, Türkiye, ABD ve Kanada'da yaşayan Bulgaristan vatandaşlarının oy kullanmasını ciddi bir şekilde kısıtladığını belirtti.

Yasanın yürürülüğe girmesi halinde, nüfusu 1 milyonun üzerindeki şehirlerde 100 dilekçe ile bir sandık kurulabileceğine, bir sandıkta da en fazla bin 200 seçmenin oy kullanabileceğine işaret eden Çolakoğlu, şunları kaydetti:

"Oy kullanmanın önünde fiziki bir engel çıkıyor. Bu, fizik kurallarına aykırı bir seçim kanunudur. En son yapılan seçimlerde sadece Kocaeli'de 10, Sakarya'da 2 sandık kuruldu. Yeni yasayla Kocaeli'de 1 sandık kurulacak. İstanbul, Bursa, Edirne, Antalya, Mersin, Adana, Ankara, İzmir, Kütahya gibi Bulgaristan vatandaşlarının en yoğun yaşadığı illerin çoğunda sandık kurulmayacak veya 1 sandık kurulacak. Sandık açılmayan yerlerden en yakın ile gidilerek oy kullanılacak. Bu fiziken mümkün değil. Bu demokratik katılımı engelleyen bir durum. Bulgaristan'ın 26 yıllık bir demokrasi geçmişi var. Biz Bulgaristan ve Balkan ülkelerinin demokrasisinin geriye doğru değil ileriye doğru gitmesini bekleriz. AB ülkelerinde demokrasi standartlarının daha yüksek olduğunu, insanların demokratik haklarını daha iyi ortamlarda kullanabildiğini kabul ediyorduk fakat Bulgaristan'daki bu uygulama antidemokratik bir uygulamadır. Kabul edilemez."


DİĞER HABERLER