Yıldırım ilçesi Yunusemre Mahallesi Muhtarı Sevinç Mutlu, senelerce önce başlatılan asimilasyon ve soykırım uygulamasını hiçbir zaman unutmayacaklarını ve unutturmayacakları söyledi.
Yıldırım Killililer Derneği ve Yunusemre Mahallesi Muhtarlığı öncülüğühnde bir araya gelen binlerce Bulgaristan Türkü, 32 yıl önce yaşadıkları soykırım sürecini protesto etme esnasında hayatını kaybeden 17 aylık Türkan bebeğin ve tüm şehitlerin anısına mevlit okuttular.
Kırcaali bölgesi ve yurdun çeşitli yerlerinden gelen Türklerin yanı sıra, Türkiye ve yurtdışından da gelen çok sayıda vatandaş ve soydaşlarımız anma törenine katıldılar. Eski günleri tekrar hatırlayan ve gözyaşlarına hakim olamayan soydaşlarımız, yaşadıkları olayları şöyle anlatıyorlar.
26-27 Aralık 1984 tarihleri arasında Kızılağaç Belediyesi'nde Kayaloba, Yoğurtçular ve civar köylerden yaklaşık 10 bin Türk kadın, erkek ve çocuk, dönemin Bulgar yönetimince uygulanmakta olan soykırımı protesto etmek amacıyla Kayaloba köyüne toplanır. Milisler, toplananları dağıtmak için müdahale edince halkın tepkisiyle karşılaşır. Bu sırada milislerin ateş açması sonucu üç kişi hayatını kaybeder. Hayatını kaybedenler arasında Nakıplar'dan (Kitna) köyünden Musa Yakup ve Kayaloba köyünden Ayşe Hasan ile Türkan bebek de vardır. Köylülerin evlerine dönmeleri esnasında yollarda bir katliam daha yaşanır ve sayısı bilinmeyen birçok Türk de buralarda vurulur. Zorluk çıkaran ve karşı gelenler ise Belene kampına sürgün edilir.
Bu acı olayları unutmayan, unutturmak istemeyen Bursalılar ise, soydaşlarımızla beraber onların acılarını paylaştı.
Killililer Derneği Başkanı Mümin Kaşmer, 1984 yılında yaşadıkları olayları tekrarlarken şunları söyledi;
"Bu tarih yerel halkın etnik ve dini kimliğinin korunması adına verilen mücadeleyi yansıtıyor. O yüzden biz bugün sadece soykırım süreci kurbanlarını anmıyoruz, onlara ve tüm bu hakaretlere tanık olanlara karşı sonsuz şükranımızı da ifade ediyoruz. Bizler her yıl bu tarihte burada toplanacağız, çünkü tarihte yapılan hatalardan ders alınması için bazı olaylar hiçbir zaman unutulmamalı.
Çocuklarımıza ailelerimizin yaşadığı acı olayları hatırlatıp hiçbir zaman tekrar edilmeyeceklerine kanaat getirmek istiyoruz. İnsanlar arasındaki duvarların yıkıldığı küreselleşen dünyada tarihi temele dayanan çatışmanın hiçbir geleceği yok. Bizler, saygı, hoşgörü, haysiyet ve iyi komşuluk düşüncesiyle tarihi mirasımızı aşmak zorundayız."
Bulgaristan'dan zorunlu göçe tabi tutulan ve Bursa'ya yerleşen ailelerin, yaşadıkları acılarını unutmamak için aradan geçen 32 yıla rağmen hala hüzünlü bir şekilde bir araya gelmesinin çok olumlu olduğunu dikkat çeken Büyükşehir Belediye Başkanvekili AIbdülkadir Karlık ise, Bulgaristan'da o tarihlerde yaşanılan acıların ve istenmeyen olayların, şimdi yaralarının sarılmakta olduğunu söyledi. Karlık, ailelerin parçalanması, insanların öldürülmesi, yaralanması, katledilmesi ve soykırıma tabi tutulmasına hiçbir insanın olumlu bakmadığını ifade etti.
Yunusemre Mahallesi Muhtarı Sevinç Mutlu, o tarihlerde kendisinin de Bulgaristan'a olduğunu ve yaşanılan soykırım üzerine sınırları geçip Türkiye'ye sığınan bir kişi olduğunu hatırlatarak, Bulgaristan'daki olaylarda hayatlarını kaybeden şehitlerin önünde saygıyla eğildiğini, gazilere de hürmetlerini ilettiğini ifade etti. Şehitleri andığımız o tarihlerin aslında Bulgaristan'da demokrasinin kapılarının açıldığı günler olduğunu kaydetti.