Büyükelçi Süleyman Gökçe:" Terörizmi Türkiye'den daha iyi bilen başka bir ülke yok"



Pazar, 27 Mart 2016

Büyükelçi Süleyman Gökçe:Darik Radyo'nun "Sedmitsata" programına konuk olan Türkiye Cumhuriyeti Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe, Haziran ayında Türkiye vatandaşlarına Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelere vizesiz seyahat başlatılmazsa, Türkiye'nin tavrının ne olacağı sorusu üzerine şöyle dedi: "Türkiye, AB'ne topraklarına yasa dışı yollarla giriş yapan sığınmacıları Türkiye'ye geri gönderme hakkı veren sözleşmeyi tek taraflı olarak fesih etme hakkına sahip".

Büyükelçi Gökçe, "Benim söylediğim şey çok net ve bu soru Türkiye'de de soruluyor. Çünkü bu konuda iki taraflı şüphe var. Biz nereden bilelim ki, eğer bu sözleşme uygulanırsa ne olacağını veya uygulanmazsa da ne olacağını bilemeyiz. Bu iki taraf için de geçerlidir. Türkiye ve AB, iki ayrı ülke değil. Türkiye'nin AB'ye katılım müzakereleri 60 yılı aşkın bir süre devam ediyor. Türkiye, AB'nin ortağı ve Türkiye ile AB arasındaki müzakere sürecinin tarihi sonradan AB üyesi olan çoğu ülkelerinkinden çok daha uzun. Öyle ki, bizim AB'ne güvenimiz var ve herhangi bir sorun yaşanacağına inanmıyoruz. Bu meselenin sadece sığınmacı sorununa indirgenmesi yanlıştır, çünkü Türkiye ve AB arasında stratejik ilişkilerden bahsedilmesi daha doğru olur" diye belirtti.

Süleyman Gökçe, "Şu ana kadar Türkiye, sığınmacılar için üzerinde anlaşılan toplam 3 milyar Avroluk yardımdan AB'nden 95 milyon Avro aldı" diye bildirdi. Ülkede 3 milyondan fazla sığınmacı bulunduğunu ve 300 binin kamplarda yaşadığını, Türk vergi mükelleflerinin ise şu ana kadar sığınmacıların ihtiyaçlarının karşılanması için yaklaşık 10 milyar Avro ödediklerini hatırlattı.

Türkiye'de meydana gelen bir dizi terör olayıyla ilgili Büyükelçi, ülkenin gerçekten çok zor günler geçirdiğini ifade ederek, terörle mücadele yöntemleri olduğuna dair kesin kanaat getirdi.

Gökçe, "Son altı ayda Türkiye'de altı terör saldırısı gerçekleştirildi. Onların bir kısmı PKK, diğerleri ise İŞİD terör örgütü tarafından gerçekleştirildi. Bu tür saldırıların büyük bir bölümünün önünü kestiğimizi söyleyebilirim, onlar durduruldu, üstesinden gelindi" dedi.

Süleyman Gökçe, "Terörle mücadele yöntemleri var. Fakat terörle mücadelede temel yöntemlerden biri uluslararası işbirliği ve destek verilmesidir. Sizin ve bizim teröristlerimiz gibi bir ayrım söz konusu olamaz, çünkü bu şekilde güvenlik sorunu oluşturuluyor. Başka önemli bir şey de, güvenlik ve özgürlük arasında denge sağlanması gereklidir. Bu Türkiye dahil, her bir demokratik ülke için başarılması zor olan bir şeydir" diye yorumda bulundu.

Terörizmi Türkiye'den daha iyi bilen başka bir ülke olmadığını ifade eden Büyükelçi, "Bizim kadar terörizmi iyi bilen dünyada başka bir ülke yok. Terörizmle mücadelenin ne kadar zor bir şey olduğunu çok iyi biliriz. Terörizmle mücadeleden bahsettiğimizde şunu da söylemem gerekir ki, bu mücadele ile birlikte temel insan hakları ve özgürlüklerinin nasıl korunduğunu daha iyi bilen başka bir ülke de yoktur" diye kaydetti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce ülkesinin Zaventem Havaalanı'nda vücuduna patlayıcı madde bağlayarak kendisini havaya uçuran İbrahim El Bakraui'yi iki kez geri gönderildiğini duyurması üzerine Türkiye ile Belçika arasındaki iletişimde sorun olup olmadığı sorusuna Gökçe şöyle yanıt verdi: "Brüksel'deki terör saldırılarından dolayı üzüntü duyduğumu ifade etmek isterim, çok yazık oldu. Sorumluluk söz konusuysa, biz kesinlikle sorumlu değiliz. Bu belli bir şey. Fakat sorumlu aramak soruna çözüm değildir. Önemli olan gerçeğin açığa çıkmasıdır. 2011 yılından bu yana Türkiye 128 ülkeden yaklaşık 39 bin kişiye ülkeye giriş yasağı koydu. 95 ülkeden yaklaşık 3500 kişi ülkelerine geri gönderildi. Bu kişiler bizim elimizdeki veri tabanına göre yabancı uyruklu teröristler veya çeşitli sebeplerden dolayı şüpheli şahıslardır. Söz konusu sadece İbrahim El Bakraui değil. Paris'teki saldırılarda yer alan bir şahıs da daha önce Türkiye tarafından geri gönderilen biriydi ve Fransız makamları da bundan haberdar edildi. İbrahim El Bakraui'yi ise geçen yıl iki kez Hollanda'ya geri gönderilmişti".


DİĞER HABERLER