Dr. Sadık Ahmet ölümünün 26. yılında anıldı



Pazar, 25 Temmuz 2021

Dr. Sadık Ahmet ölümünün 26. yılında anıldı

Batı Trakya Türk Azınlığı’nın lideri, Dostluk Eşitlik Barış Partisi’nin kurucusu ve Rodop eski bağımsız milletvekili merhum Dr. Sadık Ahmet 26. ölüm yıl dönümde anıldı.

Dr. Sadık Ahmet’i töreni, Gümülcine Seçilmiş Müftülüğüne bağlı din görevlisi İsmail Karagöz’ün sala ve Kur’an-ı Kerim okumasıyla başladı. Daha sonrayı duayı İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete yaptı. Ardından Sadık Ahmet’in torunu 7 yaşında İlke Işık Sadık Ahmet, Kuran’-ı Kerim’den bir dua okudu.

Daha sonra protokol konuşmalarına geçilerek, ilk sözü Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu aldı.

Çiğdem ASAFOĞLU

“O’nun aziz hatırasını, canını verdiği aracı partimizin binasından çalarak, silmeye çalışanlar büyük bir yanılgı içerisindeler”

“Batı Trakya Türkleri’nin unutulmaz lideri, Dostluk Eşitlik Barış Partisi’nin kurucusu Dr. Sadık Ahmet’in aramızdan ayrılışının 26. yılında düzenlediğimiz anma törenimize hepiniz hoş geldiniz.

Bundan tam 26 yıl önce bizler Batı Trakya Türk Azınlığı olarak en acılı günlerimizden birini yaşadık. Azınlığın hakları yolunda, kimliğini, dinini, dilini, her türlü haksızlığa karşı koruyan liderimiz aramızdan ne yazık ki ayrıldı. Ancak Batı Trakya Türk’ü hiçbir zaman kendisini, unutmadı ve unutmayacak, onun aziz hatırasını, canını verdiği aracı partimizin binasından çalarak, silmeye çalışanlar büyük bir yanılgı içerisindeler, liderimize olan sevgi ve vefa borcu hırsızlıkla söküp alınamaz, hukuki davayı rafa kaldırarak bunu unutacağımıza inananlar varsa bu yanlış düşünceden derhal vazgeçmelidirler, duyguların ve hatıraların hırsızlığı olmaz, bizler her zaman olduğu gibi adalet ve demokrasiye inanarak yolumuza devam edeceğiz, çalınan aracı geri istediğimizi vurgular faillerinde bir an önce bulunmasını talep ettiğimizi yinelemek isterim.

“Batı Trakya Türklerinin davası namus ve şeref davasıdır, inkar edilen bir kimliğin davasıdır”

Liderimiz Dr. Sadık Ahmet’in başlatmış olduğu bu mücadelede şahsım olarak en ufak bir taviz vermeden bu yolda ilerleyeceğime huzurunuzda bir kez daha söz veriyor, Parti ve davasına gönül vermiş tüm soydaşlarımızın da davası yolunda, şaşmadan, onun çizgisinden, mücadelesine devam edeceğinden hiçbir şüphem olmadığını belirtmek istiyorum. Batı Trakya Türklerinin davası namus ve şeref davasıdır, inkar edilen bir kimliğin davasıdır, tüm görmezden gelme politikalarına rağmen var olma mücadelesidir, bizler Türk olmanın yasak olduğu bir ülkede Türk’üz ve öyle kalacağız, bu gerçeği de herkesin çok iyi idrak etmesi gerekir, insanların kimliği değişkenlik gösteren bir konu değildir, birileri tarafından tayin edilebilecek bir unsur asla değildir, bu tür dayatma ve inkar politikalarından artık vazgeçilmesi gerektiğini belirtir, sorunlarımızı çözüme kavuşturmak adına cesur ve demokratik adımlar beklediğimizi ve bunun içinde her türlü işbirliğine hazır olduğumuzu tekrar vurgulamak isterim.

Sözlerime son verirken bir kez daha rahmetli Liderimiz Dr. Sadık Ahmet’i yad ediyor, Cenab-ı Allah’tan kahramanımıza rahmet diliyorum.”

Törende daha sonra sözü Türkiye’den Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Merkezi adına Denetim Kurulu Üyesi Necmettin Kahya söz aldı.

Necmettin KAHYA

Kahya konuşmasında, Lozan Antlaşması’nın hükümleri ve mütekeabiliyet esaslarına bağlı olarak Batı Trakya Türk Azınlığının kazanımları olan haklarının gasp edildiği bir dönemde toplumuna önderlik yapan Batı Trakya Türk Azınlığının hak arama mücadelesinin sembol ismi Dr. Sadık Ahmet’in vefatının üzerinden çeyrek asır geçmesine azınlık haklarını gasp edildiğini belirtti. Batı Trakya Türk Azınlığı hak arama mücadelesini her zaman yasal zeminde sürdürdüğünü söyleyen Kahya, Dr. Sadık Ahmet’in açtığı yolda Batı Trakya Türk Azınlığının bu davayı demokratik hukuk çerçevesinde sürdürmeye devam ettiğini kaydetti.

İbrahim ŞERİF

Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif tüm katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında, 1967 cuntasıyla birlikte Batı Trakya Türklerinin anlaşmalardan doğan azınlık hakları ve yurttaşı oldukları vatandaşlık haklarının ellerinden alındığını belirtti

1980’li yıllara gelindiğinde İskeçe Türk Birliği, Gümülcine Türk Gençler Birliği, Batı Trakya Türk Öğretmenleri Birliği, isimlerin de ‘Türk’ kelimesi olmasından dolayı dönemin yetkilileri tarafından kapatıldığını söyleyen müftü Şerif, bu kararları Yunan yargısının da onadığını kaydetti. Bunun yanı sıra müftülük makamına el konulduğunu hatırlatan Şerif, “Müftülük anlaşmalara uygun olarak Azınlığın seçmesiyle işbaşına gelmesi gerekir. Ancak bize sormadan hükümetin seçtiği kişiler bu makamlara getirildi. Bu olaylar vatandaşlık haklarının yanı sıra Azınlık haklarının da elinden alınması idi. İşte o zaman Sadık Ahmet ve arkadaşları bu mücadeleyi başlattılar. İşte o zaman 29 Ocak 1988 olaylarıyla birlikte bağımsız milletvekili konusu gündeme geldi. Böylece Azınlık sorunları Yunan Parlamentosunda gündeme getirilmiş oldu. 1993 yılından itibaren Azınlığın bazı vatandaşlık hakları iade edilmeye başlandı” diye konuştu.

“Bu dava yürüyecektir”

Bu gençliğin bu davayı devam ettireceği söyleyen müftü Şerif sözlerini, “O gün hayatta olmayan gençler, senin partinin başkanlığını yapıyorlar. Sen rahat uyu, mekanın Cennet olsun. Geride bıraktıklarına Allah sabırlar versin. Bu dava yürüyecektir” diyerek tamamladı.

Daha sonra törene Türkiye Cumhuriyeti devletini temsilen katılan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık söz aldı.

Bakan Derya Yanık konuşmasında şunları aktardı:

“Batı Trakya Türkleri dostluk istiyorlar, eşitlik istiyorlar ve barış içinde yaşamak istiyorlar”

Bu kıymetli topluluğun bu kadar çeşitli olması, bu mücadelenin Sadık Ahmet’in 26 yıl önce sizlere emanet ettiği mücadelenin aslında yaşadığını devam ettiğini ve devam edeceğini gösteriyor. Sadık Ahmet’in mücadelesi, üniversite yıllarımızda takip ettiğimiz kahramanlarımızdan birisiydi. Merhumun vefat ettiği zamanı ve o haberi nasıl aldığımızı hatırlıyorum. Dünyanın her tarafında Türk ve Müslüman kimliğinin koruyan, yaşayan, tarih boyunca devam ettiren akrabalarımız var, Batı Trakya da onlardan birisi. Buralarda birkaç unsur var. Birisi dil, bir diğeri de inançtır. Bir milleti kendi aidiyetine bağlayan, kendi kimliğini korumasını sağlayan iki temel unsur, inanç ve dildir. Sadık Ahmet bu aidiyeti, bu kimliği korumanın ne kadar önemli olduğunu fark eden ve bu kimliğin barışçıl yollarla korumanın ne kadar önemli olduğunu bilen ve bunun mücadelesini veren bir isimdir. Partisinin isminin, aslında Sadık Ahmet’in davasının da özeti olduğunu düşünüyorum. Batı Trakya Türkleri dostluk istiyorlar, eşitlik istiyorlar ve barış içinde yaşamak istiyorlar. Bugüne kadarki mücadelelerini barış içerisinde sürdüren, yaşadıkları topraklara dostluk etmekten başkan hiçbir tavrın içine girmemiş bir topluluktan bahsediyoruz. Sizlerin bu haklı hem insan olmaktan, hem uluslararası hukuktan, hem ikili anlaşmaların tarafı olarak, Batı Trakya Türklerinin bu haklarının hem savunulması, hem kazanılması noktasında uluslararası platformlarda da Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri olarak her zaman yanınızda olduk, bundan sonra da yanınızda olmaya devam edeceğiz. Bugün burada Türkiye Cumhuriyeti’ni temsilen buradayım. Sizlere anavatan Türkiye’nin sizin bu haklı davanızın her noktasında yanınızda olacağız sözünü vermek üzere geldim. Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da bu davanın savunucuları, takipçileri olmaya devam edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın selamını vermek üzere geldim. Sayın Cumhurbaşkanımız Batı Trakya Türk toplumunun ve bütün meselelerin çok yakın takipçisi olarak hassasiyetini hiç kaybetmeden sürdürüyor. Bizler de o hassasiyetin ortağıyız. Bu kimliğin, bu inanç ve değerler sisteminin genç kuşaklara aktaracak olan aktaran annelerimize, babalarımıza, ailelerimize herkese ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum. Bir kimlik ancak sahip çıkılarak korunabilir. Buna sahip çıkmak önce yetişkinler olarak bizlerin sorumluluğudur. Gençlerin ise bu kimliğe sahip çıkmak ve geliştirmek onların sorumluluğudur. Allah hepinizden razı olsun. Sadık Ahmet’in mekanı Cennet olsun. Ailesine, dostlarına ve hepinize başsağlığı diliyorum.”

Işık SADIK AHMET

Son olarak Sadık Ahmet ailesi adına Işık Sadık Ahmet söz aldı.

“Birileri sancılar zorluklar içindeyken kimsenin ilgilenmemesine yardım eli uzatmamasına asla dayanamam”

Işık Sadık Ahmet konuşmasında şunları aktardı:

“Yine bir 24 Temmuz ve yine burada Dr. Sadık Ahmet’in kabri başındayız. 26 yılın özlemi ile yine bir aradayız. Gerek doktorluk yaparken gerek milletvekilliği süresince daha doğrusu tüm hayatı boyunca inandığı doğrunun peşinden gitmiş; din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin mesleğini ve tüm gücünü sadece azınlık için değil Tüm insanlığa fayda sağlamak için çalışan tüm bu süreçlerde kendisi ilen omuz omuza mücadele verme fırsatı yakalayarak Dr. Sadık Ahmet’in en yakın yol arkadaşı olarak sizlere hitap ediyorum.

Rahmetli eşim Sadık Ahmet “birileri sancılar zorluklar içindeyken kimsenin ilgilenmemesine yardım eli uzatmamasına asla dayanamam” derdi. Rahmetli eşimin bu duruşu sadece mensubu bulunduğu azınlığa yönelik değil ayırım gözetmeksizin tüm insanlığa yönelikti.

Bu ilkeleri ile Batı Trakya Müslüman Türk azınlığının haklarının savunucusu ve lideri konumuna geldi. Ömrünü dostluk eşitlik ve barış için mücadele etmekle geçirdi. Kurmuş olduğu partisini bile bu ilkeler ışığında temellendirdi. Özünü inkar etmeyip Türküm dediği için mahkum edildi, hapis yattı. Ancak liderimiz Sadık Ahmet bu süreci bile “davam ve toplum için çocuklarımın ve çocuklarımızın geleceği için girdiğim dört duvar benim için yalnızca saraydır” diye ifade etti. Ödediği ve ödeyeceği tüm bedellere karşın davasından yani tüm Batı Trakya Türklerinin davasından vazgeçmemiş bir lidere sahibiz. Nitekim bunun bedelini de ödedi ama davasından asla vazgeçmedi.

Bugün aramızdan ayrılalı tam 26 sene oldu. Acısı yüreğimizde hala taptaze olan onca yıla rağmen onu yalnız bırakmayan tüm soydaşlarımıza onur manevi huzurunda teşekkür ediyorum. Ayrıca bugün burada bulunan Türkiye Cumhuriyeti devleti Aile ve Sosyal Hizmetler bakanımız Sayın Derya Yanık hanımefendi başta olmak üzere, Batı Trakya Türklerinin yalnız bırakmadığınız ve Sadık Ahmet’in liderliğindeki davamıza vermiş olduğunuz desteğiniz için şükranlarımı sunarım.

Bu vesileyle eşim Sadık Ahmet’i tekrar özlem rahmet ve milletle anıyor yaktığın meşalenin sönmeyeceğinin sözünü sizlere veriyorum hepiniz Allaha emanet olun.”

Törene, Türkiye Cumhuriyeti devletini temsilen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık olmak üzere, Türkiye Cumhuriyeti’nin Atina Büyükelçisi Burak Özügergin, Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete, Sadık Ahmet'in oğlu Levent Sadık Ahmet, kızı Funda Sadık Ahmet, DEB Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu, BTAYTD Başkanı Hüseyin Baltacı, Yassıköy Belediye Başkanı Önder Mümin, Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet, DMT Eyalet Başkan Yardımcısı Ahmet İbram, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Aydın Ahmet, BAKEŞ Başkanı Hüseyin Bostancı, BAKEŞ Genel Müdürü Pervin Hayrullah, İTB Başkanı Ozan Ahmetoğlu, GTGB Başkanı Sedat Hasan, Güney Meriç Azınlık ve Folklor Derneği Başkanı Bekir Mustafaoğlu, Türkiye'den Bursa Osmangazi Belediye Meclis Üyesi İsmail Hayat, BTTDD Bursa Şube Başkanı Ali Emin Latif, Bulgaristan’dan Hak ve Özgürlükleri Partisi Kırcaali İl Başkanı Resmi Murat, Kirkova Belediye Başkanı Şinası Süleyman, Bulgaristan Milletvekilleri Bayram Bayram ve Paplin Kristev’in yanı sıra azınlık kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.


Diğer Fotoğraflar

DİĞER HABERLER