EDİRNE VE ÇANAKKALE GEZİSİ



Salı, 27 Mayıs 2008

EDİRNE VE ÇANAKKALE GEZİSİKırcaali Belediyesi ve Kırcaali Bölge Müftülüğünün ortaklaşa düzenledikleri 23-24 Mayısta Edirne-Çanakkale gezisine 100 kişi katılmıştır. Gezi için iki otobüs ayarlanmış ve genellikle köy imamları, cami encümen üyeleri ve köy muhtarları katılmıştır. Geziye 23 Mayıs sabahı 6.30 hareket saatiyle başlanmıştır. Erken saatte hareket etmedeki amaç Edirne'de Selimiye Camiine Cuma namazına yetişmektir. Allah'ın izniyle vaktinde ulaşılmıştır Edirne'ye. Ayrıca bazı katılımcılarda ilk defa Türkiye'ye ayak basmadaki heyecan daha henüz Kapı Kule sınır kapısından girişte belirmiştir. Bu yüzden bu gezinin anlamı bazıları için çok büyüktü.
Edirne'ye varıldığında ilk durak Selimiye Camii olmuştur. Ancak Cuma namazına yaklaşık daha bir buçuk saat vakit kaldığından, bazıları çarşıları dolaşmaya inmiştir şehir içine, bazıları ise o sanat harikası Selimiye Camiinin güzelliğinden ve maneviyatından kendilerini alakoyamamıştır. Namaz vakti tüm kafile yine camide toplanmıştır ve namaz sonrası da toplu bir şekilde öğlen yemeği yenmiştir. Hemen yemekten sonra Edirne gezisine başlanmıştır. İlk ziyaret edilecek yer Edirne Müdafii Şükrü Paşa Anıtıydı. Şükrü Paşa, Balkan Harplerinde Edirne'yi Sırplara ve Bulgarlara karşı müdafaa eden ordunun kamandanıymış ve 1916 yılında verdiği şiddetli mücadelelerden birinde 59 yaşındayken şehit düşmüştür. Katılımcılar, Bulgarların ve Sırpların yapmış oldukalrı zulümleri yansıtan tablolar karşısında epey duygulanmıştır.
Turun bir sonraki ziyaret noktaları Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethinden önceki saray kalıntıları, Balkan Şehitliği, Kırkpınar Yağlı Güreşleri Er Meydanı, ardından Bayezıd Camii ve Fatih Sultan Mehmet'in de eğitim gördüğü Eski Camii olmuştur. Tabii buraların tarihlerini ve güzelliklerini anlatmak yazımıza sığmayacaktır.
Uzun ve yorucu bir gezi dolu günden sonra topluca akşam yemeği yeğip kafile konaklamaya geçmiştir. Ertesi sabah yine erken kalkılıp, kahvaltıdan sonra yola çıkılmıştır. Çanakkale Şehitliklerine 2-3 saat yol vardı ve gezilecek yerlerin sayısı da epey fazlaydı.
Gelibolu yarımadasındaki ilk durak Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşanın Türbesi olmuştur. Kendisi Rumeli ve Trakya topraklarını fetheden ilk Türk kumandanıymış ve 1316-1359 yılları arasında yaşamıştır. Ardından sırasıyla İlk Açık Mescit, Akbaş Şehitliği, Seyid Onbaşı Anıtı ziyaret edilmiştir. Ve sonunda da herkesin en çok merak ettiği Şehitlik Abidesi ziyaret edilmiştir. (Abidenin yapımına 1954 yılında başlanmış ve 1960 yılında tamamlanmıştır.) Abide yakınındaki şehitlikler ve özellikle de Balkan Şehitlikleri daha ayrıntılı bir şekilde gezilmiştir.
Gezi 24 Mayıs gecesi başlangıç noktası olan Kırcaalide tamamlanmıştır. Böylece Kırcaali Belediyesinin ve Kırcaali Bölge Müftülüğünün düzenlemiş oldukları gezi sayesinde geziye katılan herkesin duygularındaki ve anılarındaki o şanlı Türk tarihi bir daha tazelenmiştir. Bütün katılımcılar adına Kırcaali Belediyesine ve özellikle de Sayın Belediye Başkanımız Hasan Aziz'e ve ayrıca da Kırcaali Bölge Müftülüğüne şukranlarımızı arz ederim.



Diğer Fotoğraflar

DİĞER HABERLER