İzmir Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (İzmir BAL-GÖÇ Derneği), Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı (SGK) İzmir İl Müdürlüğüne başvuruda bulunarak "Yurtdışı Borçlanma Servisinde" çalışan personel sayısının artırılmasını ve göçmenlerin emeklilik ile ilgili işlemlerinin artırılmasını talep etti.
İzmir BAL-GÖÇ Derneği'nin Genel Sekreteri Av. Rıdvan ÇAVUŞ 9 Mart 2009 Pazartesi günü SGK İzmir İl Müdürlüğüne giderek İl Müdürü, İl Müdür Yardımcıları ve SGK yetkilileri ile görüştü. Genel Sekreter Av. Rıdvan ÇAVUŞ görüşmede yetkililere soydaşların yurtdışı borçlanma servisinde yaşamış oldukları sıkıntıları aktararak borçlanma talebinde bulunan vatandaşların işlemlerinin çok uzun sürdüğünü, bu durumun da soydaşları mağdur ettiğini dile getirdi. Bu sıkıntının esas sebebinin "Yurtdışı Borçlanma Servisinde" çalışan personel sayısının yetersizliğinden kaynaklandığını belirten Av. Rıdvan ÇAVUŞ bu serviste görev yapan personel sayısını artırılmasını ve emeklilik işlemlerinin hızlandırılmasını talep ederek İzmir BAL-GÖÇ Derneğinin bu konudaki isteğini içeren yazıyı yetkililere teslim etti.
SGK İzmir İl Müdürlüğü yetkilileri de görüşmede "Yurtdışı Borçlanma Servisinde" görevli personelin sayısının artırılarak bu sıkıntıların en kısa zamanda giderileceğini belirttiler.
İzmir BAL-GÖÇ Derneği Genel Başkanı sayın Süleyman PEHLİVANOĞLU'nun imzası ile SGK İzmir İl Müdürlüğüne iletilen 09 Mart 2009 tarih ve 2009/20 sayılı yazı aşağıda yer almaktadır.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU İZMİR İL MÜDÜRLÜĞÜNE
Zorunlu göçle Bulgaristan'dan gelen soydaşlarımızın yurt dışındaki çalışmalarını borçlanabilmeleri ile ilgili 5754 sayılı kanun 08.05.2008 tarihli T.C. Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş, yürürlük tarihinden bu yana binlerce soydaşımız yasadan faydalanabilmek için kurumunuza müracaat etmiş ve etmeye de devam etmektedirler. Derneğimiz 15.000'i aşkın üyesi ile Balkan kökenli soydaşlarımıza hitap eden kamu yararına çalışır dernek statüsünde önemli bir sivil toplum örgütüdür. Derneğimize gelen yoğun şikâyetlerden biri; borçlanmaya ilişkin yaptıkları müracaatların neticesi ile ilgili aylar geçmesine rağmen cevap alamadıkları yönünde olmaktadır. Yoğun şikâyetler üzerine borçlanma servisi ile yaptığımız görüşmelerde aradan aylar geçmesine rağmen henüz 2008 yılı Temmuz ayına ilişkin müracaatların değerlendirebildiği ifade edilmektedir. Borçlanma servisinde yeterli personel olmaması dolayısıyla yapılan binlerce müracaatın değerlendirilip sonuçlandırılmasında soydaşlarımızın mağduriyetine yol açan gecikmeler yaşanmaktadır. Belirtilen sebeplerden dolayı yurtdışı borçlanma servisinde personel sayısının arttırılmasını talep etmekteyiz.
Bu konudaki talebimiz ile ilgili olarak gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.
Yönetim Kurulu Adına
Süleyman PEHLİVANOĞLU
Genel Başkan