İzmir Bornova'da Türkan Feyzullah Parkı ve Anıtının Açılışı Yapıldı



Çarşamba, 27 Aralık 2017

İzmir Bornova'da Türkan Feyzullah Parkı ve Anıtının Açılışı YapıldıEge Balkan Türkleri Federasyonu'nun başvurusu ve girişimleri ile İzmir/Bornova İlçesi Atatürk Mahallesi'nde yapılan bir parka "Şehit Bebek Türkan Feyzullah Parkı" adı verildi. Bornova Belediyesi tarafından düzenlenen parkın içine Türkan Feyzullah anıtı da dikildi. Türkan Feyzullah'ın şehadet tarihi olan 26 Aralık günü yapılan park açılışı geniş bir katılım eşliğinde gerçekleşti. Açılış öncesinde Türkan Feyzullah ve Balkan şehitleri ile tüm şehitlerimiz için Bornova Atatürk Mahallesi Barbaros Camii'nde mevlid-i şerif okundu ve katılımcılara ikramlarda bulunuldu.

Mevlid-i Şerif sonrasında gerçekleşen açılışa Bornova Kaymakamı Mustafa GÜNDOĞAN, Bornova Belediye Başkanı Olgun ATİLA, Bornova İlçe Müftüsü Mesut HARMANCI, siyasi partilerin ilçe yöneticileri, basın mensupları, Ege Balkan Türkleri Federasyonu'na bağlı çeşitli illerden dernek temsilcileri ve Bornova/Atatürk Mahallesi sakinleri katıldılar.

Törende Ege Balkan Türkleri Federasyonu Başkanı Hüseyin KOCAMAN'ın yanı sıra Bornova Belediye Başkanı Olgun ATİLA ve Bornova Kaymakamı Mustafa GÜNDOĞAN da birer konuşma yaptılar.

Ege Balkan Türkleri Federasyonu Başkanı Hüseyin KOCAMAN konuşmasında; "Yüzyıllardır Bulgaristan'da asimilasyonun devam etti. Jivkov döneminde ise şiddetini arttırdı ve Pomak kardeşlerimiz yaşamakta oldukları Nevrakop'a (GotseDelçef) bağlı Kornitsa Köyü'nde 28 Mart 1973 günü isimleri uğruna beş kişi şehit verdiler" dedi.

Başkan Kocaman; "İsim değiştirme sırası Türklere gelmişti. 24 Aralık 1984 günü sabah 06'da ‘Dilimize, Dinimize ve İsimlerimize Dokunma' demek için on binlerce insan İğridere İlçesi Sütkesiği (Mileçino) meydanında toplanmışlar ve toplanan insanlar arasından on bir kişi Belene adasına sürüldü. Sütkesiği mitinginde ad değiştirmelerin protesto meşalesi yakıldı. 26 Aralık 1984 senesi Kırcaali İli, Kabaağaç ilçesi, Yurtçular köyünde barışçıl bir yürüyüşte annesinin kucağındaki 17 aylık Türkan bebek, Ayşe Molla Hasan ve Yakup Musa şehit edildiler. 27 Aralık 1984'te asimilasyonu protesto etmek ve kimliklerini korumak için binlerce kişi Mestanlı Meydanı'nda toplandı ve bu direnişte altı kişi şehit verildi" dedi.

İzmir'de sivil toplum örgütleri olan derneklerde hep Bornovalıların lokomotif görevi yaptığını belirten KOCAMAN, Bornova Belediye Başkanı Yüksek Mimar Sayın Olgun ATİLA'ya bu parka Bornova Belediye Meclisi kararı ile Türkan FEZULLAH ismi verilmesi ve sembol anıtın yapılmasının Bulgaristan'da 1878'den beri devam eden asimilasyonun acı hatıralarının anısı olduğunu belirterek emek ve desteklerinden dolayı teşekkür ederek bir plaket takdim etti ve "Bu anıt ile Balkan coğrafyasındaki tüm şehitlerimiz Türkan FEYZULLAH adıyla ölümsüzleştirilmiştir" dedi.

Sözlerini "Vatan savunmasında canlarını feda eden tüm şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyor, bu parkın ve anıtın yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür ederek tüm katılımcılara da en derin saygı ve sevgilerimi sunuyorum" diye bitiren Başkan Hüseyin KOCAMAN'ın ardından yapılan diğer konuşmalar sonrasında parkın ve sembol anıtın açılışı protokolün kurdeleyi kesmesi ile tüm katılımcılar eşliğinde yapıldı.


Diğer Fotoğraflar

DİĞER HABERLER