KOSOVA'NIN HUZUR ARAYIŞI



Perşembe, 27 Aralık 2007

KOSOVA'NIN HUZUR ARAYIŞIRusya ne kadar karşı çıkarsa çıksın, Avrupa Birliği ülkeleri Kosova'nın bağımsızlığını kabullenmeye çok yakın görünüyorlar. 2008 yılında AB'nin dönem başkanlığını üstlenecek olan Slovenya Dışişleri Bakanı bu konudaki inanıcını açıkça dile getirmekte bir sakınca görmüyor.

Slovenya Dışişleri Bakanı Dimitrij Rupel AB'nin bir bütün olarak bağımsızlık konusunda Kosova'ya destek olması gerektiğini ifade etti. Rupel, AB ve Kosovalı tarafların bu aşamadan sonra ne yapılması gerektiği konusunda bir yol belirlemesi gerektiğinin de altını çizdi.

Kosova konusunda kalıcı bir çözüme ulaşılabilmiş olmamakla birlikte AB bu konuya hemen hemen çözümlenmiş gözüyle bakıyor. Bu bakış her ne kadar Kosova'da yaşayanlara bir fayda sağlamasa da yine de bir umut.

BM Güvenlik Konseyi'nden Kosova ile ilgili olarak henüz olumlu bir karar çıkmış değil. Kosova'nın geleceği üzerindeki kemikleşmiş anlaşmazlık sürüp giderken, Kosova'da yaşam savaşı veren halkın sıkıntılarının dinmediği kesin. Batılılar kendi aralarında Kosova için çözüm aramaya devam ederken Kosova'da yaşayan halk gerginliğin göbeğinde, riskli hayatlarını devam ettiriyor.

Kosova'dan gelen haberlerde, halkın içinde yaşadıkları belirsizlikten ötürü sıkıntı içinde olduğundan, huzursuz davranışların artış gösterdiğinden ve kalıcı bir çözüm için duyulan özlemin dayanılmaz hale geldiğinden bahsediliyor. Böylesine gergin bir ortamda, çocuk yetiştirmeye, ailesini geçindirmeye ya da savaşın hırpaladığı topraklarda kendisine daha iyi bir hayat kurmaya çalışan insanları da düşünmek lazım. Yabancı devlet büyükleri oturdukları yerden "öyle olsun" ya da "böyle olsun" diyerek fikir belirtebilirler ama çözümün gecikmesi Kosova'da yaşayanların huzur arayışlarına bir fayda sağlamıyor.


DİĞER HABERLER