Mestanlı Yöresi Kültür ve Dayanışma Derneği Nilüfer Podyum "Davet'te" geleneksel "Dostluk ve Cumhuriyet Yemeği" düzenledi.
Davete, derneğin üyeleri ve başka şehirlerden gelen Mestanlılar katıldı. Yemekte, CHP Milletvekili Yüksel Özkan, Erkan Aydın, Osmangazi Belediyesi Başkanı Mustafa Dündar, Mestanlı'dan gelen Belediye Başkanı İlknur Kazım, Belediye Meclis Başkanı Ömer Hüseyin, Mestanlı Belediyesi eski başkanı Akif Akif, HÖH eski Milletvekili ve Türkiye- Bulgaristan Dostluk Masası Başkanı Erdinç Hayrula, İl parti temsilcileri, Bursa'daki diğer göçmen dernekleri temsilcileri ve STK temsilcilerinden oluşan beş yüz kişilik bir kalabalık bir araya geldiler.
Nilüfer "Davet'te yoğun bir katılımla gerçekleşen Dostluk ve Cumhuriyet Yemeği'nde açılış konuşmasını Dernek Başkanı Hasan Öztürk yaptı. Başkan, yemeğe iştirak eden katılımcıları selamladıktan sonra, Dernek ile Naim Süleymanoğlu Kültür Evi'nin kuruluş amaçları üzerinde bilgi verdi. Konuşmasında, " Milli Şampiyonumuz Naim, adını Türk ve Dünya tarihine altın harflerle yazdırmış bir sporcumuzdur" dedi. O, sözlerine devamla: " Naim, sadece bir sporcu değil, aynı zamanda bir özgürlük savaşçısı ve halk kahramanıdır! Çünkü onun sayesinde dünya ülkeleri "Bulgar Zulmü "ile tanıştılar. Naim, Bulgaristan'da Türklere yapılan işkence ve zorla isim değiştirme sürecinin bir canlı tanığıdır. O, her fırsatta olayları dünya kamuoyuna duyurmaya gayret gösterdi ve çekilen fotoğrafla yaşanan işkenceleri ortaya koydu. Hele ülkesini terk etmekle, oradaki zulmü tüm çıplaklığı ile sergiledi. Bu nedenle, Naim'in milli davadaki rolü çok büyütür," sözlerini yemeğe iştirak edenlere anlatmaya çalıştı.
Başkanın konuşmasından sonra; CHP Millet Vekili Yüksel Özkan ve Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar birer konuşma yaptılar. Geceni onur konuğu olan, Mestanlı Belediyesi'nin çiçeği burnunda Başkanı İlknur Kasım: "Ata topraklarından sevgiler ve selamlar getirdim!" diyerek hemşerilerine şöyle seslendi: " Biz, Türkçe konuşmaya alışık değiliz. Bu yüzden beni mazur görün! Burada bulunan bütün göçmen kardeşlerimi tek tek selamlıyorum. Sizler şanslısınız ve al bayrak altında mutlusunuz! Oysa bizler, büyük bir darbeden geçtik ve hiç yaşanmayanları yaşadık. Ben o yıllarda 7-8 yaşlarındaydım. Olaylara tam adapte olamamıştım. Ancak, yaşanan o korkunç olayların akıbetini şimdi anlıyorum. Sanki asker ve zırhlı tank sesleri hiç susmayacak gibi... Büyüklerimin gözyaşları hala rüyamda... Bu günlere şükür ediyorum. Yaşasın Anavatan Türkiye!" Gecenin ilgi odağında, "Naim" filminin yapımcısı Mustafa Uslu, yönetmen Özer Feyzioğlu ve filmde Naim rolünü oynayan Hayat Van Eck idi. Bilindiği gibi Mustafa Uslu, usta ve tecrübeli bir yapımcıdır. O, yaptığı duygu yüklü konuşmasıyla, sanki yemeğe katılanları o günlere götürdü. Filmin yapımcısı Mustafa Uslu, Mestanlılar gecesinde yaptığı bir konuşmasında şu sözlere yer verdi: " İnsan hayatta her şeyini kaybedebilir. Ancak en büyük kayıp; adınız ve kimliğinizdir. Bana göre, adını kaybetmek, yaşama umudunu kaybetmektir! Bu film, kimliğini ve adını korumak için, bir bohçayla aç ve susuz yollara düşen insanların hikâyesidir. Naim filmi, Türk oldukları ve kendi adını korumak için zulme uğrayan, işkenceye tabi tutulan ve Belene adasına kamplara sürülen günahsız insanların gerçek bir yaşam hikâyesidir! Bu film, zorunlu göçle gelen Bulgaristan Türklerinin acı ve dramatik bir hikâyesidir. Bu filmle, Naim ile Bulgaristan Türkü'nü herkes tanıyacaktır." Düzenlenen Mestanlılar " Dostluk Yemeği, " çok alkışlı ve coşkulu geçti. Yemeğe iştirak edenler, geçmişteki o zalim günlerini bir kez daha yâd ettiler.
Mümün Altındiş / BURSA