OSMAN AZİZ MEZARI BAŞINDA ANILDI



Çarşamba, 15 Ekim 2008

OSMAN AZİZ MEZARI BAŞINDA ANILDIBulgaristan Türklerinin en değerli ses sanatçılarından biri, saygın üstat, gazeteci, yazar, folklor araştırma uzmanı, şair Osman Aziz ölümünün birinci yılında mezarı başında düzenlenen törenle anıldı. "Recep Küpçü" yazarlar kulübü tarafından düzenlenen anma törenine Kırcaali Belediye Başkanı müh. Hasan Azis, Belediye Meclis Başkanı Seyfi Necip,Kırcaali Ombudsmanı Hakif Emin, Kırcaali bölge müftüsü Şabanali Ahmed ve "Ömer Lütfi" Kültür Derneği Müdürü Müzekki Ahmet'in yanı sıra çok sayıda soydaş katıldı.
Anma törenine ailesiyle birlikte katılan kız kardeşi Selime Aziz yaptığı konuşmasında ağabeylerini ebedi unutmayacaklarını gözyaşları ile söyledi. Bu töreni gerçekleştiren "Recep Küpçü" kulübüne, "Ömer Lütfi" Kültür Derneği yönetim kuruluna ve merhumu mezarı başında saygıyla ananlara candan teşekkürlerini sundu.
Osman Aziz Krumovgrad'a bağlı Neofit Bozveli (Alfatlı) köyünde 11 Haziran 1937 yılında doğdu. Krumovgrad şehrinde lise öğrenimini tamamladıktan sonra, yüksek öğrenimini Sofya Üniversitesi'nin Türkoloji bölümünde sürdürdü. 1960'lardan günümüze kadar Bulgaristan radyosu Türkçe Yayınlar Bölümünde çalıştı. Halk arasında Sofya Radyosu adıyla da bilinen yayınlarda, binden fazla program hazırladı, türküleriyle olduğu gibi, sesiyle ve görüşleriyle de dinleyicilerin kalbine taht kurdu. Bulgaristan Türklerinin zengin kültürünü, örf, adet ve en peki müziğini araştırdığı gibi, nesillere özel radyonun müzik arşivinde 400'den fazla türkü bıraktı. Rumelinin Sanat Güneşi olarak da adlandırılan Osman Aziz, türkülere olan sevdasını şiirlere ve programlara da yansıttı. "Büyük ateş" adlı kitabıyla şiir severlerin beğenisini kazandı, ikinci kitabı "Güllerin Korkusu" ile Türk edebiyat camiasında da adından söz ettirdi. Uzun yıllık sanat ve Türk folklor araştırmalarının sonucu 2002 yılında "Canlarım Türküler Bizim Türküler" adlı derleme kitabı yayınladı. Bulgaristan'da yöreler, efsaneler, festivaller, gelenekler, sesler, sazlar ve ses sanatçıları tanıttı, anlattı. Sofya Radyosunda "Civan Yusufum", "Ben bu toprakların türküsüyüm, ben Rumeli türküsüyüm", "Arda Boyları", "Canlarımız Türkülerimiz", "Bizim Cumartesi" gibi piyes ve programları, hem Osman Aziz ismi, hem "Üç ses üç saz", hem "Dört ses beş saz" topluluklarıyla Bulgaristan Türklerine olağanüstü değerli yapıtları miras bıraktı.


İNANMAK İNSANCA

Gecikme gidenleri düşünmekte yola çıkmadan
Gidenleri anmakta gecikme, yavrum!
Gecikme gidenleri sevmekte
Gidenleri sevmekten başlar yolumuzun ucu.

Gidenlerin kar beyazı mil çektiler gözlerine
Karanlığı görmesinler diye!
Gidenlerin ellerini kestiler
Aydınlığa ermesinler diye!

Ama gidenler gecikmediler karanlığı götürmekte
Vız demeden ölmüşlüğe.
Gidenler gecikmediler aydınlığı getirmekte
Ve ermekte sonrasız bir büyümüşlüğe

Senin yaşta vardı yoktu çocuklar
Bahar için güzlerin karşısına çıkarken
Yürümekte gecikmediler üstüne üstüne ölümün
Büyümek denen çocuk saltanatını düşünmeden!

Gidenler Güneşi özlediler ömür boyu
Koskocaman bir kırmızı ile.
Ve güneşin doğduğu kırmızıya gittiler
Büyük özlemin hızı ile.

Bitmediler yanmaktan alev alev
Yorulmadılar umutlanmaktan sonrasızca
Dinmediler, korku nedir bilmediler
Güzel günlere inanmaktan insanca!

Ve gittiler
Gayrı çocukları uykularında yormamak üzere
Gittiler
İnsanları gayrı mutsuz görmemek üzere!

Ve şimdi sen
Mavi gözlerini kapamadan akşamları
Ve sabahları yola çıkmadan
O mavi sonrasızlığa gidenlerin yoluna bak!
Gidenlerin her biri, dünya var oldukça
Bizde yaşama direnci yaratacak!

                 Osman AZİZ


Diğer Fotoğraflar

DİĞER HABERLER