Başta Bulgaristan olmak üzere Balkan göçmenlerinin yaşadığı en yoğun il olan Bursa'da göçmen vatandaşların çektiği vize ve benzer sorunları dikkate alan Osmangazi Belediyesi, Bulgaristan devletine "konsolosluk" olarak kullanması için bir bina yapıyor. Adalet Mahallesi'nde yapılacak 3 katlı konsolosluk binası sayesinde soydaşlar çeşitli işlemler için Ankara veya İstanbul'a gitmek zorunda kalmayacak. Başta vize ve pasaport olmak üzere her türlü işlem Bursa'dan yapılabilecek.
Osmangazi Belediyesi'ne yaklaşık bir milyon 200 bin YTL'ye mal olacak konsolosluk binasının temeli, 18 Ağustos pazartesi günü Bulgaristan'ın Ankara Büyükelçisi Branimir Mladenov ve Bulgar hükümet temsilcileri ve konuyla ilgili sivil toplum örgütleri temsilcilerinin katıldığı bir törenle atılacak. Bursa'daki onbinlerce Bulgaristan göçmeni vatandaşı ilgilendiren konsolosluk binasının Ocak 2009'a yetiştirilmesi hedefleniyor.
Bulgaristan devleti ile uzun süren görüşmelerin ardından başlatılan konsolosluk binasının projesi Osmangazi Belediyesi'nce hazırlandı. Yaklaşık 200 bin kişiye hizmet verecek binanın hem projesinde hem de uygulama aşamalarında kullanılacak malzemelerin seçiminde büyük bir özen gösterildi. Türk yapı mimarisinin egemen olacağı konsolosluk binası toplam 1200 metre kullanım alanına sahip. Zemin katı konsolosluk arşivi, birinci katı konsolosluk hizmet birimleri ve üst katları da konsolosluk misafirhanesi olarak hizmet verecek olan binada, Adalet Mahallesi Muhtarlığı ve Adalet Spor Kulübü için de birer alan tahsis edilecek.
Binanın elektronik teçhizatları Bulgaristan'dan getirilecek. Konuyla ilgili bilgi veren Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, onbinlerce Bulgaristan göçmeni vatandaşın, başta Şengen vizesi olmak üzere çeşitli işlemleri için yıllardır Ankara veya İstanbul'a gitmek zorunda kaldığını hatırlattı. Bu vatandaşlarımızın artık tüm sorunlarını Adalet Mahallesi'nde yapılacak olan konsolosluk binasında çözüleceğini ifade eden Altepe, "Bursa hem göçmen nüfus itibarıyla hem de ticari ve ekonomik kimliği ile önemli bir kent. Böyle bir kentte konsolosluk binasının bulunmaması büyük bir eksiklikti. Vatandaşlarımız işlemlerini yaptırabilmek için yıllarca başka şehirlere gitmek zorunda kaldılar ama artık bütün bu sorunlara son veriyoruz. Bulgaristan devletinin de görüşlerini alarak çok özel bir proje hazırladık. Kullanım hakkı meclis kararıyla belirli bir süreliğine Bulgaristan devletine verilecek olan bina hizmete girdiğinde göçmen vatandaşlarımız tüm işlemlerini buradan yaptırabilecek." dedi.
Osmangazi Belediyesi, otoparkı ve bahçesi de bulunan konsolosluk binasının yapımı için 155 bin YTL harcayarak yaklaşık 630 metrekare alanı kamulaştırdı. Kamulaştırma harcamalarıyla birlikte binanın Osmangazi Belediyesi'ne bir milyon 200 bin YTL'ye mal olması bekleniyor.