Bayramlar dini ve milli bakımdan her yıl kutlanan gün veya günlerdir. Ne zaman kutlanmaya başlandıkları konusunda kesin bilgi yoktur. Türkler İslamiyet'i kabul ettiklerinde "bayram" kelimesini kutsal dini günler için kullanıyorlardı. İslamiyet'ten önce de örf ve adetlerine göre belli günleri kutsal sayarak saygıda kusur etmezlerdi. Osmanlı dönemi sultanlarından Fatih Sultan Mehmet bayram merasimi ve şenliklerinin nasıl yapılacağını kanun ile tespit etmişti.
Dini bayramların birinci günü, güneş doğduktan 45 dakika sonra cemaatle camide özel namaz kılınır.
Kurban Bayramı'nda, köyde ve şehirde, hali yerinde erkek ve kadın kurban kesmekle mükelleftir. Etin üçte birini evine, üçte birini komşusuna, diğer kısmını fakirlere vermesi gerekir. Tümünü fakirlere vermek veya kendi evinde bırakmak da olur.
Kurban derisi evde kullanılır. Devamlı yararlanılacak bir şey karşılığı da verilse olur. Kurbanın derisi veya eti satılırsa, parası fakirlere verilir.
Bayram günü erken kalkmak, temizlenmek, güzel kokular sürmek sevaptır. Kurban kesen o gün ilk olarak onun etinden yer.
Kötülük ve günah işlemeden geçirilen günler de bayram sayılır. Rivayetlere göre, Hazreti Ali bir kalabalığı eğlence içinde görüp sorduğunda, onlar; "Bugün bizim bayramımız" cevabını verirler. Bunun üzerine, Hazreti Ali; "Günah işlemediğiniz günler de bizim bayramımızdır," buyurdu.
Eskiden sadece dini hususiyeti olan bayramlara, asrımızda her devletin milli bayramları da eklenmiştir. Ülkemizde, 3 Mart Bulgaristan'ın Kurtuluş Günü, 24 Mayıs Kültür ve Eğitim Bayramı gibi günler kutlanır. Bunlar vatanımızın resmi bayramlarıdır. Ülkenin her çapında törenler düzenlenir. 1989 sonrası Bulgaristan Türklerinin haklarına tekrar sahip olmaları, Kurban ve Ramazan Bayramı'nı kutlama imkanı veriyor. İmkanı olanlar kurban kesiyor veya et alıyor. İmkanı olmayanlara da komşuları sunuyor. Bayram günlerinde Hıristiyan komşulara et verilmesi de görülüyor. Onlar da kendi dini bayramlarında Müslüman komşularına hediyeler sunuyor.
Bu da Avrupa Birliğine sunduğumuz en güzel demetlerden sadece biri sayılır.