TÜRKİYE VE BULGARİSTAN`DA ÇİFTE VATANDAŞLIĞI OLANLAR, BULGARİSTAN`IN 2007`DE AB`YE GİRMESİYLE SERBEST DOLAŞIM HAKKINDAN YARARLANABİLECEK



Perşembe, 24 Ağustos 2006

TÜRKİYE VE BULGARİSTAN`DA ÇİFTE VATANDAŞLIĞI OLANLAR, BULGARİSTAN`IN 2007`DE AB`YE GİRMESİYLE SERBEST DOLAŞIM HAKKINDAN YARARLANABİLECEKTürkiye`de 350 bin civarında çifte pasaportlu göçmen bulunduğunu belirten Bulgaristan`ın Bursa Fahri Konsolosu Hayati Korkmaz, `Türkiye ve Bulgaristan`da farklı isim kullananlar, Avrupa Birliği`ne girdikten sonra sıkıntı yaşayacaklar. Bu sebeple tek isim kullansınlar` dedi.

Çifte vatandaşlıkta ciddi sorunlar yaşandığını belirten Bulgaristan`ın Bursa Fahri Konsolosu Hayati Korkmaz, şimdilik önemli gözükmeyen konuların, Bulgaristan`ın AB`ye girmesinden sonra iki ülke için ciddi bir sorun olarak ortaya çıkabileceğini söyledi. Çifte vatandaşlığı olanların iki ülkede farklı isimler kullandıklarını hatırlatan Korkmaz, `Türkiye`de 350- 400 bin çifte vatandaşlığa sahip insan var. Bunların yüz bine yakını Bursa`da ikamet ediyor. Bulgaristan`da yakın zamanda sayım yapılacak. Bu vatandaşlar, Bulgar vatandaşı mı, Türk vatandaşı mı gözükecek belli değil. AB bu konuya çözüm isteyince, Bulgaristan radikal kararlar alacaktır. Böyle olunca da birçok vatandaş mağdur duruma düşebilir. Vatandaşların bu durumu bugünden çözmeleri gerekir. Çözmek veya kaybetmekle karşı karşıya kalabilirler. Çünkü bu durum, yolsuzluğa, istismara büyük imkan sağlıyor. Romanya ile Macaristan arasında da böyle bir durum vardı. Ama Romanya bu sorunu kısa sürede çözdü.

Vatandaşlarımız şimdiden tek isim kullanmalı. Yoksa ileride ciddi sıkıntılarla karşılaşabilirler. Bu konu iki ülkeye de yük oluyor. Ya iki tarafta da buradaki ismini kullanacak ya da iki tarafta da oradaki ismini kullanacak. Bunu mahkemelere başvurarak halledebilirler. Bulgaristan`da zaten zorla ismi değiştirilenler, mahkemeye başvurarak isim tahsisi yaptırabiliyorlar. Yeni soyadı almak için de adli mercilere başvurmaları gerekir` dedi.


DİĞER HABERLER