Uluslararası Yahya Kemal Beyatlı Türkçe Şiir Şöleni'nde Bulgaristan da temsil edildi



Perşembe, 20 Eylül 2018

Uluslararası Yahya Kemal Beyatlı Türkçe Şiir Şöleni'nde Bulgaristan da temsil edildi Kırcaalili gazeteci şair Resmiye Mümün ve Burgaz ilinin Ruen (Uluhanlı) ilçesinden genç şair Recep Selahattin, 18 Eylül 2018 Salı günü Makedonya'nın başkenti Üsküp'te gerçekleştirilen Uluslararası Yahya Kemal Beyatlı Türkçe Şiir Şöleni'nde Bulgaristan'ı temsil ettiler. Şiir şöleni, Makedonya Kültür Bakanlığı'nın destekleriyle Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) tarafından düzenlendi.

Eski Türk Çarşısı'ndaki tarihi Sulu Han'da düzenlenen programda Türkiye, Makedonya, Kosova, Azerbaycan, Kerkük, Gagavuzya, Bulgaristan ve Yunanistan'dan şairler yer aldı.

Programı katılımlarıyla onurlandıran konuklar arasında Makedonya Kültür Bakanı Asaf Ademi, TİKA Üsküp Program Koordinatörü Aytekin Ayden, Türk Milli Birlik Hareketi (TMBH) Genel Başkanı Genel Başkanı Erdoğan Saraç, MATÜSİTEB Başkanı Hüsrev Emin, Türk Yazarlar Birliği Şeref Başkanı Mehmet Doğan, Türkiye'nin Üsküp Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Murat Alkan, Halkbank AŞ Üsküp İcra Kurulu Başkanı Dr. Bilal Sucubaşı'nın yanı sıra Türk Demokratik Partisi ve çeşitli kurum ve kuruluş temsilcileri yer aldı.

Program, MATÜSİTEB Başkanı Hüsrev Emin'in yaptığı açılış konuşmasıyla başladı. Sayın Emin, Üsküp doğumlu ünlü şair ve yazar Yahya Kemal Beyatlı'nın 60.ölüm yıldönümü vesilesiyle düzenledikleri şiir şölenine verdikleri destek için Kültür Bakanı Ademi'ye ve katılımcı şairlere şükranlarını ifade etti.

Bakan Ademi, burada yaptığı konuşmasında Yahya Kemal Beyatlı'nın 20. yüzyıla iz bırakmış bir isim olduğunu ifade ederek, "İçinde bulunduğumuz çarşının sokaklarında Yahya Kemal Beyatlı'nın izlerini günümüzde de görebileceğinizi söyleyebilirim" dedi.

Ardından Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı Mehmet Doğan "Balkan Türklerinde Yahya Kemal'in Kimliği Nasıl Olmalı" konulu konferans sundu. Sayın Doğan, "Yahya Kemal sırf şair değil; onun nesirleri şiirleri kadar değerli. Şiirinin tefekkür yükü zaman zaman düzyazılarına düşüyor. Nesirleri de düşünce yüklü şiir oluyor. Yahya Kemal vefatının üzerinden 60 yıl geçmesine rağmen "kayıp şair" değil bence, kayıp şehrin şairi...O büyük kaybın meydana getirdiği kırılma bütün hayatını şekillendiriyor. Bunun ma'şeri bir his olduğunu düşünmeden edemiyorum. Koskoca bir coğrafyanın insanları en az yüz yıldır çeşitli şekillerde ve derinlikte bu hissi duydular. Bunu dile getirenler oldu, muhtelif tarzlarda ifade edenler oldu. Hiçbiri Yahya Kemal kadar güçlü ifade edemedi" diye belirtti.

Programda Türkiye'den Ali Ayçil ve Mahmut Bıyıklı, Makedonya'dan İlhami Emin, Seyhan Yakupi, Leyla Şerif Emin, Mehmet Arif, Rıfat Emin, İlker Yusuf, Emel Hamza Şerif, Kosova'dan Zeynel Beksaç, Aziz Serbest, İskender Muzbeğ ve Taner Güçlütürk'ün şiirini seslendiren tiyatro sanatçısı Yunus Şimşek, Azerbaycan'dan Ekber Koşalı, Kerkük'ten Şemsettin Küzeci, Gagavuzya'dan Viktor Kopuşçu, Bulgaristan'dan Resmiye Mümün ve Recep Selahattin, Yunanistan Batı Trakya'dan Edanur İnce ve Ramadan Hacı Ahmet sahne aldılar. Gerçekleştirilen şiir dinletisinde Resmiye Mümün "Kara Zindan", Recep Selahattin "Ana Dilim" şiirlerini seslendirdiler.

Program kapsamında Üsküplü sanatçı Cengiz İbrahim müzik dinletisi sundu.

Programın sonunda Bakan Ademi ve MATÜSİTEB Başkanı Hüsrev Emin katılımcı şairlere birer özgün plaket takdim ettiler.

Programdan sonra TRT Üsküp Temsilcisi Bünyamin Şahin, bu yıl "Gönül Sayfam" isimli ilk şiir kitabını çıkaran Şumnu NÜVVAB İmam Hatip Lisesi mezunu Recep Selahattin ile kısa bir röportaj yaptı.

Programdan önce şairler, Üsküp'te Türkçe eğitim veren Tefeyyüz İlköğretim Okulu'nu ziyaret ederek, öğrencilerle buluştular. Burada Resmiye Mümün öğrencilere "Çocuk", Recep Selahattin "Günel Öğretmenim" isimli şiirlerini okudular.

Daha sonra TİKA Üsküp Koordinatörü Aytekin Ayden, MATÜSEB hizmet binası, Yahya Kemal Beyatlı'nın doğumevi, yaşadığı ev, Türk Çarşısı, Üsküp Fatihi Yiğit Paşa Türbesi, Kurşunlu Han, Kapan Han, camiler ve başka tarihi ve kültürel yerler ziyaret edildi.

MATÜSEB hizmet binasında Kerkük Kültür Derneği Kurucu ve Başkanı Gazeteci Yazar Dr. Şemsettin Küzeci tarafından tüm şairlere birer teşekkür belgesi takdim edildi.


Diğer Fotoğraflar

DİĞER HABERLER