ZORUNLU GÖÇ'ÜN 20.YILI ANMA ETKİNLİKLERİ İSTANBUL'DA YAPILDI



Pazar, 11 Ekim 2009

ZORUNLU GÖÇ'ÜN 20.YILI ANMA ETKİNLİKLERİ İSTANBUL'DA YAPILDIRumeli Balkan Federasyonu tarafından organize edilen " ZORUNLU GÖÇÜN 20. YILI ANMA " Etkinlikleri hafta sonu İstanbul'da gerçekleştirildi.
Etkinliğin ilk programı saat 11.00'de Galatasaray lisesi önünden Taksime yürüyüş ile başladı.
Etkinliğe katılan Federasyon'a bağlı Balkan Türkleri Dernekleri yöneticileri ile üyeleri, ellerinde Türk Bayrakları ile İstiklal Caddesi önünden alkışlar eşliğinde Taksim Meydanı'na doğru yürüyüş gerçekleştirdi. En önde Anıt'a konulacak olan Federasyon çelengi taşınırken, ön sıralarda Rumeli Balkan Federasyonu Başkanı Süheyl Çobanoğlu, Federasyon yöneticileri ile Bulgaristan'dan gelen konuklar da katıldı. Yürüyüşü İstiklal caddesindeki vatandaşlar ile turistlerin de ilgiyle izledikleri ve destek verdikleri görüldü.

ÇOBANOĞLU: " ASİMİLASYONUN İZLERİ HALA SİLİNMEDİ"

Yürüyüşün ardından, Taksim anıtına federasyonun çelengi Federasyon Başkanı Süheyl Çobanoğlu tarafından konuldu. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından yapılan basın açıklamasında konuşan Rumeli Balkan Federasyonu Başkanı Süheyl Çobanoğlu,
20 yıl sonra, bugün de Türklere karşı aşırı sağcı grupların artan saldırgan tavırlarıyla , ırkçı ve ayrılıkçı tutumlarının geçmişte yaşananlara benzer sonuçlar vermemesi için hatıraları tazelemek ve toplumu bilgilendirmek amacıyla burada bulunduklarını ifade ederek, Bulgaristan'da 20 yıl önce yaşanan olayın büyük bir trajedi olduğunu bir kez daha hatırlattı.
Bulgaristan Türkleri'nin 1984-1989 yılları arasında , 20.nci yüzyılın en büyük insanlık trajedilerinden birini yaşandığını ifade eden Çobanoğlu, " 2 milyona yakın Türk ve Müslüman'ın isimleri değiştirilmiş ve dilleri , örf ve adetleri yasaklanarak acımasız bir asimilasyon politikasının hedefi olmuştu. Mezar taşları kırılmış , arşiv kayıtları yakılmış , bir çoğu cezaevlerine gönderilmiş ve işkence edilmişti. 1989 yılına gelindiğinde Todor Jivkof yönetimi tarafından Bulgaristan´dan zorla göç ettirilen Türkler malını mülkünü ve her şeyini bırakarak Türkiye sınırına yığılmışlardı. İşte bugün yapılacak olan şey , bir daha böyle trajedilerin yaşanmamasını sağlamaktır" dedi.

SERGİ GEZİLDİ, PANEL DÜZENLENDİ

Taksim Atatürk Anıtına Çelenk konulması ve basın açıklamasının ardından, Bağcılar Belediyesi Kültür Merkezi Binası'nda " Zorunlu göç Fotoğraf sergisi" gezildi ardından panel düzenlendi. Buradaki etkinliklerde ise Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan Vekili ve MHP İstanbul Milletvekili Dr. Meral Akşener, Bulgaristan Parlamentosu HÖH Milletvekili Av. Remzi Osman, İstanbul ve çevre illerden aydınlar ve federasyon üyeleri hazır bulundu. Panel de açılış konuşmasını Federasyon Başkanı Süheyl Çobanoğlu yaparken, göç mağdurları adına Av. Hüseyin Baskın ile konuk milletvekili Remzi Osman yaptı.

AKŞENER: " KİMSE BALKAN TÜRK'ÜNÜ OYUNA GETİRMESİN!"

Panelde söz verilen TBMM Başkan Vekili ve MHP İstanbul Milletvekili Meral Akşener de, yüzyıllardır Balkan Türkleri'nin o topraklarda Evlad-ı Fatihan'ın çocukları olarak yaşadıklarına işaret ederek, " Bizler Balkan Türkleri bu topraklarda yüzlerce yıl hem örnek bir şekilde yaşadık, hem yaşattık. Bizler zorunlu göçlerin ne demek olduğunu çok iyi biliriz, dedemizden, ninemizden, anamızdan, babamızdan biliriz. Sonra Balkan Türkleri'ni hiç kimse kendi çirkin ve siyasi oyununa da alet etmesin! Bulgaristan Türkleri bulundukları devletin yasalarına her zaman uydular mı, uydular. Bulundukları ülkenin daha da kalkınmasına ve oranın örnek bir vatandaşı olmak için çaba gösterdiler mi, gösterdiler. Bulgaristan Türkleri ellerine silah alıp ‘biz burada ayrı bir devlet istiyoruz' diye kalkıştılar mı?Hayır! Ne yaptılar? Sadece kendi dilleri, örf ve adetleri ile kardeşçe ve insanca oralarda yaşamak istediler. O kadar. O yüzden hiç kimse balkan Türklerini kendi ayrımcı politikalarına alet etmesin!
Bugün Bulgaristan Türkleri'nin en büyük sorunu ise şüphesiz eski dönemde meydana gelen asimilasyon politikaları olmuştur. Ama inşallah iki ülke arasında her geçen gün gelişen ve daha da gelişmekte olan komşuluk ilişkileri sonucu bu kötü dönemler artık tarihte kalacaktır" dedi.
Türkiye Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa Erkal'ın yaptığı panele konuşmacı olarak Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın ile Yazar Mehmet Türker katıldı. Panelde de Bulgaristan'da geçmiş dönemde yaşanan asimilasyon politikaları ile günümüz ve gelecekte uygulanması gereken politikalar anlatıldı. Program katılımcılara plaket töreni sunulması ile son buldu.




Diğer Fotoğraflar

DİĞER HABERLER