31 Mart 2013 tarihinde yaz saati uygulamasına geçilecek



Cuma, 29 Mart 2013

 31 Mart 2013 tarihinde yaz saati uygulamasına geçilecekBulgaristan'da 31 Mart 2013 tarihinde saat 3.00'de yaz saati uygulamasına geçilecek. O zaman saatler bir saat ileri alınacak. Bakanlar Kulunu'nun 1997 yılında aldığı kararına göre yaz saati uygulamasına mart ayının son pazar gününde geçiliyor.

Yaz saati uygulaması, çalışma saatlerinin günün güneşli bölümüne alınması suretiyle, gün ışığından daha fazla yararlanılması, elektrik enerjisinin aydınlatmada kullanılan bölümünden tasarruf sağlanması amacını taşıyor. Fakat saat değiştirilmesinden ne kadar tasarruf yapıldığı konusunda tam veriler mevcut değil.

Yaz saati uygulamasına geçilmesiyle bu bir saatin kaybına insanlar birkaç günde alışıp telafi etmeye başlıyor. Uyku eksikliği genellikle halsizlik, sinirlilik ve sabah daha belirgin olan uyuşukluk olmasına sebep oluyor.

Uyku ve Sağlık Vakfı'ndan Dr. Slavço Slavçev, "İnsanın bugünden yarın için bir saat daha erken yatmaya karar vermesi çok zor. Bunun için bu bir saati telafi etmek için daha şimdiden genelde yattığınız zamandan 15-20 dakika daha erken yatmaya başlayın" diye tavsiyede bulunuyor.

Saat değişikliğine en duyarlı olanlar, uyku bozukluğu, kalp damar hastalıkları ve somatik rahatsızlıklara sahip kişilerdir.


DİĞER HABERLER