Bu akşam binası eski medrese olan Kırcaali Bölgesel Tarih Müzesinde yoğun bir ilgi gösterilen "Hilye-i Şerif Sergisi" açıldı. 22 Temmuz 2012 tarihine kadar ziyaretçilere açık olacak sergide Mehmet Çebi'nin özel koleksiyonundan oluşturulan 30 İslâm hat sanatı eserleri tanıtılmaktadır. Dünyanın birçok yerlerini gezmiş Türkiye'nin seçkin hattatların Peygamber Efendimiz (sas)'in fiziksel özelliklerini ve vasıflarını anlatan hat sanatı eserlerinden oluşan Hilye-i Şerif sergisini Kırcaali'de Müslümanlarla birlikte çok sayıda Bulgar Hıristiyanlar da ziyaret etti.
Sergi, Edirne Müzesinin Kırcaali Bölgesel Tarih Müzesiyle ortak yürüttüğü AB-Türkiye Kültürlerarası Diyalog-Müzeler Hibe Programı kapsamındaki "Arda Nehri Aynasında Müzelerimiz" adlı projesinin bir faaliyetidir. Serginin açılışı için Kırcaali'ye Edirne'den yaklaşık 30 kişilik bir heyet geldi.
Serginin açılış kurdelesini Kırcaali Valisi İvanka Tauşanova, Kırcaali Belediye Başkan Yardımcısı Elisaveta Kehayova, Balkan Kültür Sanat Eğitim ve Tanıtım Derneği Başkanı Salih Şenol, Edirne Müzesi Müdürü Hasan Karakaya, Kırcaali Bölgesel Tarih Müzesi Müdürü Pavel Petkov kestiler.
Açılışta Vali Tauşanova konukları selamladıktan sonra Edirne Müzesi Müdürü Hasan Karakaya, "Hilye-i Şerif Sergisi" Kırcaali Bölgesel Müzesiyle gerçekleştirilen ortak proje kapsamında son sergi olduğunu kaydetti. Daha sonraki aşamada profesyonel anlamda müzecilerin karşılıklı çalışma ziyaretleri gerçekleşeceğini açıkladı. İstanbul'dan Mehmet Çebi'nin koleksiyonundan getirilen sergiyi Kırcaalilerin dikkatine sunmaktan gurur duyduğunu ifade etti.
Resmi açılıştan sonra serginin organizatörleri ziyaretçilere müze bahçesinde Türk millî giysileri ile dikkati çeken kızların yardımıyla tatlı, meyve ve içeceklerden ibaret ikramda bulundular.
"Hilye-i Şerif Sergisi", Arda Nehri Aynasında Müzelerimiz" proje kapsamında açılan ikinci sergidir. Daha önce Mayıs ayında Edirne'de Devecihan Kültür Merkezi'nde aynı proje kapsamında Kırcaali Bölgesel Tarih Müzesinin "Rodoplar'dan İkonlar" adlı sergisi açılmıştı.