Bulgaristan’da 1970’li yıllarda Türk ve Müslümanlara yönelik zorla isim değiştirme politikasına karşı direnişin sembolü olan Kazım Paşa, ölümünün 53. yılında anıldı. Ardino’nun (Eğridere) Byal İzvor (Akpınar) köyündeki Kazım Paşa anıt-çeşmesi önünde yüzlerce kişi toplandı; çelenkler sunuldu, dualar edildi.
Anma törenine Kazım Paşa’nın oğulları Basri ve İbrahim Paşa’nın yanı sıra HÖH Genel Başkanı Doç. Dr. Cevdet Çakarov, Türkiye’nin Filibe Başkonsolosluğu temsilcileri, milletvekilleri, belediye başkanları, parti yetkilileri ve eski Başmüftü Fikri Sali katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Ardino Belediye Başkanı Müh. İzzet Şaban, Kazım Paşa’nın fedakârlığını hatırlatarak, Bulgaristan’daki tüm azınlıkların eşit vatandaşlık haklarına ulaşması gerektiğini vurguladı. “Demokrasi, ancak aktif bir toplumla mümkündür. Birlik olursak, zorlukların üstesinden geliriz,” dedi.
HÖH Genel Başkanı Çakarov da tarihsel hafızanın korunmasının önemine dikkat çekti: “Kazım Paşa, kimliği ve inancı uğruna canını verdi. Onun anısını yaşatmak, gelecekte benzer acıların yaşanmaması için hepimizin sorumluluğudur.”
Etkinlik, dualar ve anıta çiçek bırakılmasıyla sona erdi.