Bulgaristan'ın Avrupalı Geleceği İçin Vatandaşlar (GERB) Kırcaali Milletvekili Tsveta Karayançeva, "2017 yılında Kırcaali İlinden geçecek Bulgaristan ile Yunanistan doğal gaz ara bağlantı projesi kapsamında inşa edilecek boru hattının inşaatına başlanacak" diye bildirdi. Milletvekili, "Bulgaristan tarafındaki boru hattı 140 km uzunluğunda olacak ve gaz tedarikinin gerçekten çeşitlendirilmesini sağlayacak. 2019 yılında kullanıma girmesi beklenen bu tesisin bölgenin ekonomisini kökten değiştirmesi bekleniyor. Bu enterkonnektör bağlantısı Güney Gaz Koridorunun temel unsuru ve Avrupa Komisyonu tarafından tüm Birlik açısından ortak çıkar projesi olduğu duyuruldu. Başbakan Boyko Borisov'un hükümeti sırasında önceki devlet yöneticileri tarafından yıllarca geciktirilen Romanya, Sırbistan ve Türkiye ile doğal gaz ara bağlantı projeleriyle birlikte bu projeye ilişkin çalışmalar hızlandırıldı" diye kaydetti.
Karayançeva, "Avrupa Komisyonu ile ortaklaşa olarak Bulgaristan'da Balkan Gaz Dağıtım Merkezi kurulması için konsept hazırlanmasına da GERB partisinin katkısı oldu. Tüm bu projeler GERB in enerji alanında tutarlı politikasını ve ülkemizin Güneydoğu Avrupa'da enerji tedarikini çeşitlendirme sürecine aktif olarak katıldığını teyit ediyor. Belene Nükleer Enerji Santrali inşaatına ilişkin pozisyonumuz geri dönüşümsüz ve tutarlı- Belene Nükleer Enerji Santrali, özel bir yatırımcı tarafından devlet garantisi olmaksızın ve ciddi iktisadi gerekçelerle inşa edilmelidir. Bu sebepten dolayı da Bulgaristan Bilimler Akademisi'ne ülkemizin yeni bir atom santraline ihtiyaç duyup duymadığının analizini hazırlama görevini verdik. Haziran 2016 tarihli Tahkim Mahkemesi kararı bizi Bulgaristan Sosyalist Partisi'nin (BSP) 2008 yılında sözleşme olmaksızın sipariş ettiği Belene Nükleer Enerji Santrali'nin inşaatına ilişkin donanımın maliyetini Rus şirketine ödememize mecbur bıraktı. Ancak Bulgaristan'da vergi mükelleflerinin projenin 90 milyon leva maliyetindeki faiz tutarını ödememesi konusunda Rus şirketiyle anlaşmayı başardık" diye kaydetti.
Milletvekili, "Son iki yıl içinde Borisov hükümeti bu sektöre düzen getirmeye ve BSP tarafından verilen zararları gidermeye çalışıyordu. Şimdi sol partiler bizi bazen Belene Nükleer Enerji Santrali inşaatına ilişkin projenin yeniden ele alınmasıyla, bazen projeyi sabote etmekle, bazen su enerji santrallerini teşvik etmekle, bazen onları durdurmakla suçluyor. Gerçek şu ki, Enerji Kanunu'nda yapılan değişiklerle su enerji santrallerinin hisselerine yönelik çağrı fiyatlarının imtiyazlı pay sahiplerine yapılması durduruldu, biokütleden enerji üretimi sınırlandırıldı ve üreticilerin kontrolü hızlandırıldı ve bununla sistemde sermaye açığı oluşması engellendi. Ülkede yapılan enerji reformlarının en büyük reyting ajansı olan "Moodys" tarafından olumlu değerlendirilmesi rastgele bir şey değil. Bunun kanıtı da Bulgar Enerji Holdingi sistemi dahilindeki kuruluşların nakit sermayesinin 2014-2016 döneminde 2,5 kere artmasıdır. Bunlar sektörün mali istikrarını yansıtan kalıcı tutarlı eğilimler ve BSP partisinin seçim öncesi acımasız tenkitleri bu gerçekleri değiştiremez" diye özetledi.