AKCİĞER HASTALIKLARI HASTANESİNDEKİ DOKTORLAR PROTESTOYA HAZIRLANIYOR



Cuma, 16 Temmuz 2010

AKCİĞER HASTALIKLARI HASTANESİNDEKİ DOKTORLAR PROTESTOYA HAZIRLANIYORAkciğer Hastalıkları Hastanesindeki doktorlar protestoya hazırlanıyor. Birkaç gün once Sağlık Bakanı Ana-Mariya Borisova'nın gazetecilerin önünde hastanenin kapatılacağını, yerine de hastalık sonrası tedavi hastanesinin kurulacağını duyurmuştu. Bakanın bu girişimi hastane çalışanlarını aşırı derecede rahatsız etti. Kurumdaki çalışan sağlık görevlileri bakanın bu girişimine karşılın devletin tüm ilgili kurum ve kuruşlarına açık mektup yazmaya ve de imza kampanyası başlatmaya hazırlanıyorlar.

Karardan memnun olmayan hekimler ve sağlık görevlileri, yürütecekleri protestoları tartışmak için hastane yönetici Dr. Krasimir Yanev'in odasında toplantı yaptılar. Hekimlere göre Bulgaristan genelinde mevcut 13 Akciğer Hastalıkları Hastanensin de akıbeti aynı olup kapatılacaktır. Toplantı sonrası, gelecekte oluşabilecek durumu bir iki cümleyle açıklık getirildi: "Burasını kapattıkları takdirde gelecekte salgın hastalıklarının görünmesi çok olasıdır. Çünkü veremden hasta biri, etrafında 10 kişiyi daha tehdit etmektedir".

Kırcaali'li hekimler Sağlık Bakanı Dr. Borisova'nın Arda Nehri etrafındaki kenti ziyaret edip Akciğer Hastalıkları Hastanesinin kapatılacağını ve yerine Hastalık Sonrası Tedavi Hastanesi açılacağını duyurduktan sonra tepkilerini dile getirdiler. Aynı gün Kamu Sağlığı ve Bölge Kontrol Müfettişliği (KSBKM) Müdürü Dr. Jeni Staykova Akciğer Hastalıkları Hastanesinin çağdaş tedavi gereksinimleri yerine getiremediğinden kapatılacağını açıklamıştı. Tüm bu olan bitenleri hastanede görevli doktorlar ve sağlık personeli gazetelerden öğrendiklerini dile getirdiler. Sağlık Bakanıyla Kırcaali'de yapılan görüşmeye ise hastanenin yöneticisi katılamamış. Çünkü ne davet edilmiş ne de böyle bir görüşme olacağından haberdar edilmemiş.

60 yıl önce kurulan hastanenin yıllık mali gideri 1 700 000 levadan azdır. Geçen yıl 48 yeni verem hastası tespit edilmiş. Son 3 yıla göre tedavi olan hasta sayısı, sırasıyla; 2008 - 1101 hasta, 2009 - 1319 ve 2010 yılının Haziran ayına kadar da 800'den fazla hasta tedavi edilmiş. Uzmanlara göre veremden hasta bir hastanın karantina dışında tutulup çok yönlü tedavi hastanelerinde tedavi edilmek istenmesine bir anlam veremiyorlar ve iki-üç yıl içerisinde de verem salgını olacağından endişe ediyorlar. Çünkü çok yönlü tedavi hastanelerinde veremden hasta bir kişinin diğer hastalarla bir araya gelebilme olasılığı çok büyük olduğu gibi röntgen de ortak kullanılacağından bu riskin daha da artabileceğine vurgu yapıyorlar.





DİĞER HABERLER