Ardino (Eğridere) Belediye Başkanı Resmi Murat, köy muhtarlarını sığırlarda Nodüler Ekzantemi olarak bilinen yumrulu deri hastalığının yayılmasının önlenmesi için acil önlemler alınması konusunda acil bir toplantıya çağırdı.
Toplantıda Belediye veteriner hekimi Tsvyatko Çolakov'un yanı sıra veteriner hekimliği yapan Vergül İsmail, Nikolay Kasnakov ve Miroslav Yamaliev de hazır bulundular.
Tsvyatko Çolakov, muhtarları hastalığın ilçeye taşınmasının önüne geçilmesine yönelik önlemlerle tanıştırdı. Alınması gereken önlemin acil olarak kesilmesi üzere et üretim tesisine sevk edilecek olanların dışında sığırların hareketinin yasaklanması olduğunu belirtti. Çolakov, veteriner hekimlerin yerleşim yerlerine hayvan haşaratlarının öldürülmesi, ahırların, biyotopların ve gübreliklerin ilaçlanması için ilaç ürünleri sağlayacaklarını bildirdi.
Belediye Başkanı Resmi Murat, muhtarlara daha bugün köy toplantıları yapıp, hayvan sahiplerine sığırların can güvenliği için yetiştirdikleri yapılarda alınacak önlemleri ve herhangi bir hastalık şüphesi oluştuğunda anında bölgede görevli veteriner hekime bildirmeleri yükümlüğü bulunduğunu izah etmelerini emretti. Belediye Başkanı, sığırların tam sayısının bilinmesi için muhtarlardan bu hafta sonuna kadar her bir yerleşim yerinde mevcut sığırlar hakkında malumat vermelerini istedi.
Sığırların Nodüler Ekzantemi (Sığır Çiçeği) hastalığının kuluçka süresi 6-9 gündür. İlk olarak deri üzerinde şişlikler görülür, baş, boyun, meme çevresi ve ayaklarda sert şişlikler kendini gösterir. Ayrıca, karaciğer, işkembe, dalak, akciğer ve sindirim yolunda bu şişkinliklerin aynısı oluşur. Sütün birdenbire azalması, şiddetli düşkünlük hali, gebelerde yavru atma, hızla zayıflama, topallık ile kendini gösterir. Sığır çiçeği hastalığı, kurdeşen, deri tüberkülozu, nokra ve benzer deri hastalıklarıyla karıştırılabilir. Hastalığın kesin teşhisi için bazı testlerin yapılması şarttır.
Hastalık sokucu sineklerle bulaştırılır. Doğrudan temas da bulaşma yoludur. Ağız ve burundan gelen akıntılarla veya süt ile temas bulaşma kaynağı olabilirse de hastalığın sokucu, kan emici sineklerle bulaşması başlıca yayılma yoludur. Hastalığın yayılması %3-85 olarak bildirilmektedir. Ergin sığırlar biraz daha dayanıklı olup, buzağılar çok hassastırlar. Jersey ırkı sığırların ise, diğer ırklara göre daha hassas olduğu bilinmektedir.