Ardino'da Anadili için tartışma toplantısı yapıldı



Cuma, 22 Şubat 2013

Ardino'da Anadili için tartışma toplantısı yapıldı21 Şubat Uluslararası Anadili Günü vesilesiyle Ardino'da (Eğridere) "Ardino Belediyesi'nde Anadili Eğitiminin Durumu, Sorunlar ve Olasılı Çözümler" başlığı altında bir tartışma toplantısı düzenlendi. Toplantı, Belediye Başkanı Resmi Murat ile Meclis Başkanı Sezgin Bayram'ın girişimi üzere yapıldı. Toplantıya okul müdürü, öğretmen, kuruluş yöneticisi, toplum merkezi başkanı ve sekreterleri, toplumcu, veli ve vatandaşlar katıldılar.
Katılımcılar, Türkçe eğitimde mevcut sorunları ele aldılar.

Onların arasında Türkçe ders ve yardımcı ders kitaplarının olmaması, Anadili'ni okumak için çocuk ve velilerde motivasyonun eksik olması belirtildi. Eğitimin organizasyonu mevzuat kapsamında değil, mali ve yasal güvence altına alınan azınlık dili için devletin eğitim standardı yok. Okulların taksimli bütçeyle finanse edilmesi öğrencileri teşvik edilmesi ve Anadili'nin daha iyi okunması için koşullar yaratmaya imkan vermiyor.

Toplantı esnasında başka bir sorun olarak genelde üniversitelerde Türkçe öğretmenleri yetiştirilmediği için yeterlilik sahibi Türkçe öğretmenlerin yetmemesine değinildi. Diğer sorunlar Eğitim, Gençlik ve Bilim Bakanlığı ve Bölge Eğitim Müfettişliği tarafından yeterli derecede sistemli denetim yapılmaması ve Belediye'nin bu yönde yetki sahibi olmamasıdır.

Ardino Belediyesi'nde Anadili'ni seçmeli ve zorunlu seçmeli ders olarak 6 grupta 54 öğrenci okuyor. Türkçe dersini iki kadrolu öğretmen ve bu dersle normunu tamamlayan öğretmenler tarafından veriliyor.

Ardino'da Kültür Mirasını Koruma Kamu Konseyi Başkan Yardımcısı Selahidin Karabaşev, "Anadili-Bizim Sorumluluğumuz" başlığında bir mültimedya sunumu tanıttı.

Toplantıya katılanlar, yukarıda belirtilen sorunlar göz önünde bulundurularak, Anadili'nin zorunlu olarak okutulmasının garanti edilmesi için yasal, örgütsel, mali ve maddi önkoşulların yaratılması gerektiği konusunda hemfikir oldular. Ayrıca Anadili öğretmeninin statüsünün düzenlenmesi ve Anadili eğitimine ilişkin haftada 4 saat okutulması için devlet standardı oluşturulması gerekiyor.

Uluslararası Anadili Günü, dilsel ve kültürel çeşitlilik ve çokdilliliğin teşvik edilmesi amacıyla 1999 yılının kasım ayında UNESCO'nun Genel Konferansı tarafından ilan edilmiştir.


DİĞER HABERLER