Ardino'da tıp uzmanlarına yönelik seminer düzenlendi



Perşembe, 27 Haziran 2019

Ardino'da tıp uzmanlarına yönelik seminer düzenlendiArdino (Eğridere) kasabasında Kırcaali ilinden tıp uzmanlarına yönelik iki günlük seminer düzenlendi. Seminer, 2014 - 2020 Yunanistan-Bulgaristan İNTERREG V- A Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında finanse edilen Sınır Ötesi Bölgelerde Dışlanmış ve Mahrum Bırakılmış Topluluklar İçin Temel Sağlık Hizmetlerinin Geliştirilmesi (Smile) Projesi çerçevesinde gerçekleştirildi. Açılışta Ardino Belediye Başkanı Resmi Murat, belediye başkan yardımcıları Necmi Mümünhocov ve Nasko Kiçukov, Ardino belediyesine bağlı sosyal hizmetler birimlerinin temsilcileri hazır bulundular.

Seminer, Bulgaristan ve Yunanistan'dan beş proje ortağı arasında yer alan Ardino'daki Çok Yönlü Aktif Tedavi Hastanesi'nin ev sahipliğinde düzenlendi.

Seminerde "Temel Sağlık Hizmetlerine Giriş", "Engellilik Tanımı - Epidemiyolojik Veriler", "Engellilerin Temel Sağlık Hizmetlerine Erişimi", "Engellilik Hakkında Önyargılar ve Klişeler" ve "Fiziksel, İşitsel ve Görme Engellilerin Temel Sağlık Hizmetlerine Erişimi" konuları işlendi.

Seminerin konuşmacıları, Selanik Aristotales Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elexios Benos, Doç. Emanuil Smyrnakis, Selanik Aristotales Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Panayotis Tsalis, engellilerin araştırılmasında ve sağlık hizmetlerinin yönetiminde uzmanlaşan sosyal hizmet uzmanı George Fica ve görme engelli insanlara yönelik oryantasyon ve günlük yaşam becerileri eğitmeni Pascalina Calle idi.

Seminere ev sahipliği yapan Ardino Belediye Başkanı Resmi Murat, ilçede sıradaki projenin gerçekleştirilmesinden memnun olduğunu söyledi. Murat," Hiç kuşkusuz proje sınır bölgelerinde temel sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi için büyük önem taşıyor" diye kaydetti.

Ardino Hastanesi Müdürü Dr. Güner Osman ve seminerin katılımcılarının ifadesine göre, seminerde işlenen konular çalışmaları açısından son derece yararlı olmuştur.

Yunanistan'dan gelen konuşmacılar adına Doç. Emanuil Smyrnakis, mükemmel organizasyon için belediye hastanesi yönetimine en içten teşekkürlerini sundu. Doç. Smyrnakis,"Tıp uzmanlarına engellileri nasıl tanıyacakları, engellilerle nasıl iletişim kurabilecekleri ve engellilerin sağlık tesislerine erişimi konusunda profesyonel eğitim verdik" diye kaydetti.

Smile projesinin ortakları, Doğu Makedonya ve Trakya Eyaleti'nde 4.Sağlık Merkezi, Selanik Aristotales Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ardino Hastanesi, Harmanli Belediyesi ve Yunanistan'ın Drama şehrindeki Ulusal Acil Sağlık Hizmetleri Merkezi'dir.

Projenin süresi, 12 Ekim 2017 tarihi itibariyle 24 aydır. Projenin toplam bütçesi 1 327 661,62 Avro ‘dur. Ardino Hastanesi için ayrılan tutar 327 157,34 Avro 'dur. Bu tutarın yüzde 85'i Avrupa Bölgesel Kalkınma Fonu'ndan, kalan yüzde 15'i ise ulusal bütçeden finanse edilmektedir.


DİĞER HABERLER