Bulgaristan Tarım Üreticileri Birliği'nden Tsvetan Tsekov, "Sellerin verdiği zarardan başka, dolu yağışları da hemen hemen tüm meyve ve sebze bahçelerini vurdu. Durum trajik. Tahıl üreticilerine bakış bizim sorunlarımız çok daha ciddi, ama yine kimse bizimle ilgilenmiyor, kuyruğun sonundayız" diye anlattı. Tsekov'un ifadesine göre son iki haftada yağan dehşet dolu yağışlarından dolayı doluya karşı koruma sistemi mevcut olmayan ekili alanlar neredeyse tamamen tahrip edilmiş durumda, zarar görmeyen meyve ağacı yok. Hasar tespit çalışmaları yapıldıktan sonra tam olarak uğratılan zarara göre üreticilere destek ödemeleri yapılacağı belli oldu.
Tahıl Üreticileri Birliği'nden Angel Vukodinov, "Bugün gerçekleştirilecek Hububat Danışma Kurulu toplantısında şu ana kadar beyan edilen rekolte kaybı belli olacak. Tarım ve Gıda Bakanlığı'nın verilerine göre cuma gününe kadar sunulan hasar protokolleri 250 bin dekar tarlaya ilişkin. Bu da tüm ülkede buğday ekili toplam 11,7 milyon dekarlık alanların yüzde 2'sini oluşturuyor" dedi. Belirttiğine göre zarar gördüğü beyan edilen tüm alanlar yüzde 100 tahrip olmamıştır. Tarım Bakanlığı'ndan şu anda oluşturulan komisyonların hasar protokollerinin gerçeği yansıtıp yansıtmadığına dair yerinde kontrol çalışmaları yapacakları bildirildi.
Uzmanlar, şu anda tarım arazisi kiracılarının arazi sahiplerine kira ödememek için hasara uğradığını beyan etmelerinden büyük çıkarları olduğunu söylediler.
Vukodinov, "Hakikaten Doğu Bulgaristan'da büyük ölçüde harap olan alanlar var, ama iyi durumda olan tarlalar da bulunuyor. Tahminlere kıyasla rekoltenin yüzde 10-20 oranında düşük olmasını bekliyoruz ve muhtemelen yaklaşık 4 milyon ton buğday rekoltesi alınacak" diye kaydetti. Belirttiğine göre hasat sırasında çok yağmur yağmazsa, kalitenin düşmesi de beklenmiyor, fakat ürünün fiyatı kesin olarak daha yüksek olacak. Şu anda dünya piyasasında buğdayın fiyatları ton başına 175 euro veya 350 leva civarında.