Belediye Başkanları, tütün alımının 20-25 Marta kadar bitirilmesi için anlaştılar



Pazartesi, 14 Şubat 2011

Belediye Başkanları, tütün alımının 20-25 Marta kadar bitirilmesi için anlaştılarBugün Kırcaali iline bağlı belediye başkanları tütün şirketleri temsilcileriyle 2010 tütün alım kampanyasını görüştüler. Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis'in ifadesine göre, konu tütün kampanyasının endişe veren gidişatı. Davet edilen sekiz şirketten ancak Sokotab, Bulgartabak, Kırcaali Tabak ve "Alayıns Uan Tıbako" katıldılar.

Eldeki tütün kalitesinin düşmesine sebep olan tütün alım gecikmesi, çeşitli bölgelerde dengesizlik, anlaşma dışı olan miktarın alımı ve tütün üretiminin geleceği ele alınmıştır.

Başkan Azis, görüşmenin olumlu havada geçtiğini kaydederek, 20-25 Marta kadar alım kampanyasının bitirilmesini üstlendiklerini söyledi.

Belediye Başkanları aynı zamanda Tütün ve Tütün Ürünleri Yasasında belirtildiği gibi, anlaşma dışı elde edilen ürünün %20 fazlasının satın alınması için de anlaştıklarını söylediler.

Hasan Azis, tütün şirketlerinin verdikleri alım vaadini yasaya uygun olarak yerine getireceklerine inandığını söyledi.

Krumovgrad Belediye Başkanı Sebihan Mehmed, tütün şirketlerinin 2011 yılında 2010 yılı miktarında tütün alacaklarını söz verdiklerini söyleyerek, bunun tütünün geleceğine dair umutlu bakmalarına işaret olduğunu kaydetti.

Kirkovo Belediye Başkanı Şukran İdriz ise, "En çok tütün üretilen belediye olarak, tütünün alımı konusunda iyimser değilim. Çünkü bizde üretilen ürünün sadece %25'i alınmıştır ve süreye uyulacağı hakkında şüphelerim var" dedi. Bu gecikmeden dolayı tütün kalitesi düşerek, üreticilerin kaybettiğini dile getirdi.

Şirketlerden sadece "Alayıns Uan Tıbakonun" %20 anlaşma dışı tütün aldığı açıklandı.
Momçilgrad Belediye Başkanı Erdinç Hayrulla, bu yıl ödenmeyen % 3-5 'lik kısmın birden %10'a yükseldiğine dikkat çekerek, tütün üretim sezonunun bu kadar kötü olduğuna ve firenin bu kadar yüksek olduğuna inanmadığını söyledi.

Ardino Belediye Başkanı Resmi Murad, devletin tütün sektörüne mali yardımı olmadan geleceğinin olmayışını öne sürdü. Sayın Murad, "Devlet bu sektörden yaklaşık 2 milyar kazanıyor, bir kilo işlenmiş tütün için vergi 152 leva, oysa tütün üreticisine kilo başına 4 Leva bile ödemek istemiyor" dedi.

Cebel Belediye Başkanı Bahri Ömer ise, "Böyle bir şey hiç bir yerde yok" diyerek devletin tütüne üreticisine karşı yürüttüğü politikayı kınadı. Belediye Başkanları Tütün Yasasında öngörülen liberalleşme ve ham tütün ihracatı gibi değişikliklerin tütün sektörünü batıracağını düşünüyor. Yerel idare, bu yasa tasarımının ne tütün üreticilerin çıkarlarını, ne devletin, ne de şirketlerin yararına hazırlanmadığını savundular. Bahri Ömer, "Yakında kimin çıkarları savunulduğu ortaya çıkacak" dedi.



DİĞER HABERLER