BUGÜN 8 ARALIK ÜNİVERSİTELİLER BAYRAMI



Çarşamba, 08 Aralık 2010

BUGÜN 8 ARALIK ÜNİVERSİTELİLER BAYRAMI 8 Aralık deyince akla üniversiteliler bayramı gelir. Bayram ise, ders kitapları üzerinde ter döken öğrencilere eğlenmeye veya büyük şehirden kaçmaya münasebet oluyor. Ekonomik kriz bile çoğu üniversite öğrencisini bayramı laiki ile kutlamaktan vazgeçiremedi. Değişik seyahat acenteleri birbirinden cazip teklifler yağdırdı. Seyahat yapacak olan öğrencilerin yaklaşık yüzde 70'i, 2 geceli teklifleri tercih etmiştir. Bu yıl 8 Aralık bayramının tadını denizde çıkarmayı seçenlerin sayısı arttıysa da çoğu dağlık tatil merkezlerini tercih etmeye devam ediyor. Arzulanan yerlerin başında Bansko gidiyor, ardından ise sırası ile Pamporovo, Borovets ve Velingrad yer alıyorlar. Turoperatör şirketlerinin verileri, daha düşük sınıftan otellere duyulan ilginin daha büyük olduğunu gösteriyor ki bunda krizin etkisi görülüyor. Bunun dışında bayramı yurt dışında geçirecek olanlar çok az sayıdadır. Onların seçtikleri destinasyonlar ise Yunanistan, Türkiye ve Makedonya olmakta.
Bayram havasını bir yana bırakarak Bulgar üniversitelilerinin Avrupalı öğrencilere göre durumu nedir, tercih ettikleri bölümler hangileridir, çalışıyorlar mı yoksa geçimleri için velilerine mi güveniyorlar diye soracak olursak şöyle bir tablo çıkıyor kaşımıza: 2010/2011 eğitim öğretim yılında üniversiteye veya doktoraya başlayanların sayısı 68 binin üzerinde olup geçen yıla kıyasla 1000 kadar çoktur. Bulgaristan'da yüksek tahsillilerin çok fazla olduğu görüşü ne kadar yaygın olsa da ülkemiz, yüksek tahsil sahibi kişilerin oranı açısından AB üyesi diğer ülkelere göre geride kalıyor. Halihazırda ülkede gerek devlete ait gerekse özel üniversiteler olmak üzere toplam 51 yüksek okul çalışıyor. 52 meslek dalında 600'den çok bölümde eğitim veriliyor. Bulgaristan İktisat Odası tarafından yapılan araştırmadan alınan sonuçlara göre tercih edilen bölümlerin başında kamu idaresi, işletmecilik, finans ve iktisat geliyor. Meslek olarak teknik bilimlerini ve tarım sektörünü seçenlerin sayısı ise önemli ölçüde küçüktür. İktisat Odası uzmanlarına göre tarım sektörü, işte bu kalifiyeli kadro eksikliğinden dolayı gelişmiyor. Onlar, öğrencilerin yaptıkları hazırlık ve öze sektör gereksinimlerinin örtüşmediğinin alarmını da veriyorlar.
Son 5 yılda en çok tercih edilen yüksek okul olarak Ulusal iktisat ve dünya iktisadı üniversitesi öne çıkıyor. Bu yıldan itibaren üniversiteli adayları, okul seçerken ülkemizde ilk üniversite derecelendirme sisteminden yararlanabilecekler. Adaylar, ilgili üniversiteden mezun olanların ne gibi yerlerde görev aldıkları hatta ne kadar ücret aldıkları konusunda bile bilgi alabilecekler.
Diğer yandan yapılan araştırmanın sonuçları, üniversitelilerin yaklaşık dörtte birlik bölümünün yurt dışında bulunan prestijli üniversitelerde okumaya talip olduğunu gösteriyor. Bundan önce Bulgaristan insanlarının cebine göre olmayan İngiltere'deki üniversiteler, şimdi en büyük rağbet görüyor. Bununla beraber ülkemizin AB'ne katılması ile Bulgar gençlerine yeni eğitim imkanları doğdu. Gençlerimiz, Hollanda, Almanya, Fransa ve ABD'nde bulunan üniversiteleri tercih ediyorlar. Bu yıldan itibaren öğrenciler, üniversitelilere sağlanan kredi imkanlarından da faydalanabiliyor. Bu tür kredilendirmeye start verildiği Eylül ayından bu yana üniversiteliler ve bankalar arasında artık 2500 sözleşme imzalandı. Gerek devlete ait olan gerekse özel yüksek okula devam edenler okul ücretini ödemek veya geçinmek amacı ile kredi alma hakkına sahiptir. Bu bağlamda bizde okurken çalışanların ancak yüzde 40 olduğu dikkat çekiyor.
Diğer Avrupa devletlerinde ise üniversite öğrencileri arasında istihdam çok daha yüksek düzeyde seyrediyor. Son dönemde büyük sayıda öğrenci, yaz mevsiminde kendilerine sağlanan yurt dışında çalışma fırsatını değerlendirerek de bir miktar para kazanıyorlar ve bunun yanı sıra değişik kültürleri tanıyor, özellikle İngilizce olmak üzere yabancı dil öğreniyor ve yeni dostlar da ediniyorlar. Yazlık iş için revaçta olan yerler olarak ise ABD ve Avrupa'nın tatil beldeleri öne çıkıyor.


DİĞER HABERLER