Eski Devlet Güvenlik Servisi belgelerini araştıran Komisyon tarafından açıklanan son veriler, diplomasi çevrelerinde huzursuzluk yarattı. Komisyonun son raporunda yurt dışında çalışan üst düzey Bulgar diplomatlarının yüzde 45'lik bölümünün yakın geçmişte KGB ile sıkı ilişki içinde çalışan eski komünist gizli servislerle alakalı olduğu belirtiliyor.
İsimleri açıklanan 192 kişiden 88'i Dışişleri Bakanlığında hala görev yapıyor. Onlardan 33'ü büyükelçi veya daimi temsilci, 8'i maslahatgüzar, dördü ise başkonsolos görevlerini yapmaktadır. Eski ajanların AB'ne üye 27 devletten 23'ünde ve neredeyse tüm Balkan devletlerinin başkentlerinde görevler yapması hususu ilgi çekicidir. Örneğin Londra, Berlin, Moskova, Roma, Tokio, Pekin, Mdrid, Lizbon, Atina ve Vatikan'da çalışıyorlar. Dışişleri Bakanı Nikolay Mladenov'un öne sürdüğü gibi 90'lı yıllara kıyasla 2000 yılı sonrasında daha çok eski ajanın yurt dışında görevlendirildiği de ilginçtir. Listenin açıklanması ardından Bulgaristan'ın genç 1 Nolu diplomatı blogunda şunları yazdı: "Söyleyecek söz bulamıyorum. İçimde büyük öfke doğuyor ve artık çok kararlıyım. Diplomaside güven her şeyden önemlidir".
Bakan Mladenov ve Başbakan Boyko Borisov, listede yer alan tüm büyükelçileri görevden alacakları ve gelecekte eski gizli servislerle bağlantılı kişilerin diplomatik misyonlarda önemli görevler almasına meydan verilmemesi için diplomatik görevler yasasına düzenlemelerin getirilmesini önereceklerini açıkladılar.
Ancak bunu yapmak hiçte kolay bir iş değildir. Büyükelçilerin atandığı ve görevden alındığı emirnameler, Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov tarafından imzalanıyor. Oysa kendisi de o dönemde dış istihbaratla bağlantılıydı ve gizli servisler için çalışmış olan herkese "istenmeyen kişi" damgasının vurulmasına karşı çıkıyor. "Bu diplomatlar 20 yıldır demokrasi için çalışıyorlar. Şimdiki hükümet değil, onlar Bulgaristan'ın AB ve NATO'ya girmesi için çalıştılar " açıklamasını yaptı Cumhurbaşkanı.
Dışişleri Bakanı Nikolay Mladenov ise şöyle karşılık verdi: "Bu sorun 20 yıl zarfında çözülmedi. Bu dönemde işini muhtemelen dürüstçe yapan ayrı ayrı kişilerin niteliklerine dair değerlendirme yapmak istemiyorum. Ancak 20 yıl sonra yeni nesile Bulgaristan'ın dış politikasına katılma imkanını tanımalıyız. Bu yüzden yasaya eski Devlet Güvenlik dairesi çalışanları veya ajanlarının en yüksek diplomatik görevlere gönderilmelerini önleyen düzenlemelerin getirilmesini önereceğiz ".