Bugün yüzlerce Bulgaristan Türkü, dondurucu kış soğuğuna rağmen, 27 yıl önce soykırım sürecini protesto etme esnasında hayatını kaybeden 17 aylık Türkan bebeğin ve tüm şehitlerin anısına Kirkovo'nun Mogilyane (Kayaloba) köyünde düzenlenen anma töreninde bir araya geldi. Kırcaali bölgesi ile yurdun çeşitli yerlerinden gelen Türklerin yanı sıra, Türkiye ve yurtdışından da katılan birçok kişi, bugün düzenlenen anma törenine katıldı. 26-27 Aralık 1984 tarihleri arasında Kirkovo belediyesine Kayaloba, Yurtçular ve civar köylerden yaklaşık 10 000 Türk kadın, erkek ve çocuk, soykırımı protesto etmek amacıyla Mogilyane köyüne toplanır. Milisler, toplananları dağıtmak için müdahale edince halkın tepkisiyle karşılaşır. Bu sırada milislerin ateş açması sonucu üç kişi hayatını kaybeder. Hayatlarını kaybedenler arasında Kitna köyünden Musa Yakup ve Kayaloba köyünden Ayşe Hasan ile Türkan Bebek de vardır. Köylülerin evlerine dönme esnasında yollarda bir katliam daha yaşanmış ve sayısı bilinmeyen birçok Türk de buralarda vurulmuştur. Zorluk çıkaran ve karşı gelenler ise, Belene kampına sürgün edilmiştir.
Anma töreni programı, Aysel adında bir kızın gitar eşliğinde seslendirdiği ve "Türkan Bebek" adına bestelenmiş bir şarkıyla başladı. Programda, Eski Türk Tiyatrosu adıyla bilinen Kırcaali tiyatrosunun "Kadriye Latifova" Sahnesi oyuncuları, Türkan ve tüm şehitler anısına hazırlanan özel bir temsil sundular. Müzik eşliğinde okunan Türkçe ve Bulgarca şiirler, yaşanan feci olayları ve dehşeti adeta canlandırdı ve herkesi duygulandırdı. Türkan Bebek adına bestelenen şarkıyı dinleyen katılımcılar göz yaşlarına hakim olamadılar.
Resmi konuklar arasında Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Genel Başkan Yardımcıları Lütfi Mestan ile Ruşen Riza, HÖH Gençlik Kolları Başkanı Ceyhan İbramov, HÖH Kırcaali İl Başkanı Bahri Ömer, Bulgaristan Müslümanları Yüksek İslam Şura Başkanı Şabanali Ahmed, T.C. Filibe Konsolos Vekili Murat Türkaslan, Liberal Enternasyonal Başkan Yardımcısı ve milletvekili Cevdet Çakırov, HÖH milletvekilleri Yunal Tasim, Güner Serbest, Yücel Atilla, Bursa BALGÖÇ Başkanı Doç. Dr. Yüksel Özkan, İzmir BALGÖÇ Başkan Yardımcısı Ali Bilgin, Kırcaali İli Siyasi Tutuklular Derneği Başkanı Mehmed Küçük, Momçilgrad Siyasi Tutuklular Vakfı Başkanı Halil Rasim, Türkan'ın ninesi Ayşe Mollahasan ve şehit Ayşe Hasan'ın öğlu Fikri Aliosman hazır bulundular. Ayrıca Kirkovo'nun kardeş belediyesi olan Bursa'nın Kestel Belediyesi'nden gelen bir heyet, Kırcaali ilinden ve yurtiçinden Belediye Başkanları, Meclis Başkanları, siyasi mağdurlar, şehitlerin yakınları, Türkiye'ye göceden birçok kişi de anma töreninde hazır bulundular.
Ev sahibi konumundaki Kirkovo Belediye Başkanı Sali Ramadan, törende yapmış olduğu konuşmasında, "26 Aralık 1984 tarihi yerel halkın etnik ve dini kimliğinin korunması adına verilen mücadeleyi yansıtıyor. O yüzden biz bugün sadece soykırım süreci kurbanlarını anmıyoruz, onlara karşı sonsuz şükranımızı da ifade ediyoruz. Bizler her yıl bu tarihte buraya toplanacağız, çünkü tarihte yapılan hatalardan ders alınması için bazı olaylar hiçbir zaman unutulmamalı" diye belirtti.
Doç. Dr. Yüksel Özkan, "Aralık 1984 yılında Rodoplarda başlayan demokrasi hareketi tüm Bulgaristan'a yayılmıştır. Buna Bulgar halkı da cevap verdi. O zaman öyle bir demokratik dalga oluştu ki, Berlin duvarı bile dayanamadı ve yıkıldı. Totaliter rejimler Bulgaristan'da olduğu gibi, diğer ülkelerde de tek tek yıkıldı. Bu acı ve kara leke, Jivkov yönetiminin, sadece Bulgaristan üzerinde değil, dünya üzerinde bıraktığı kara bir lekedir" diye konuştu. Sayın Özkan, "Biz her zaman dostluk ve kardeşlik için mücadele ettik", dedi ve Bulgarların kutladığı Noel Bayramı kutlayarak, etkileyici bir mesaj verdi.
Ceyhan İbramov, "Bugün hava çok soğuk, fakat bu kadar büyük bir kalabalığın bir arada olması, içimizi ısıtıyor. Tarihi hatırlamamız gerekiyor. Tarihi hatırlarken de tarih yazıyoruz. Tarih yazdıkça Bulgaristan'ın demokrasisini kuruyoruz", diye konuştu.
Fikri Aliosman, 26 Aralık 1984 tarihinde 21 yaşındayken yaşadığı olaylarda, hayatını yitiren insanları gözler önüne getirerek, "Bir baba, bir anne, evlatlarına doymadan, torunlarını görmeden bu alemden göçtüler. Türkan da ana, baba demeden bu dünyadan göçtü. Sormak istiyorum: "Neden, niçin? Onların suçu neydi?" diye katillerden yakındı.
Eski Çevre Bakanı Cevdet Çakırov, Burgas milletvekili olarak, hemşerilerinin de düzenlenen anma törenine katıldıklarını söyledi. Sayın Çakırov, soykırım sürecinin totaliter rejim döneminin en kara sayfası olduğunu ve unutulmaması gerektiğini savundu. Eski Bakan, HÖH partisinin Bulgaristan'da hak ve özgürlüklerin temel garantörü olduğunu ve Liberal Enternasyonal örgütünün de bu yönde partiyi desteklediğini belirtti.
Anma töreni, Şabanali Ahmet'in şehitler ruhlarına okunan duadan sonra, Türkan Çeşme anıtına çelenk ve çiçek koyulmasıyla sona erdi.