Bugünlerde NOİ ( Bulgaristan Sosyal Güvenlik Kurumu) Kırcaali şubesini, Bulgaristan'daki hizmetlerinin(stajlarının) belgelerini almak isteyenler dolup taşırıyor.
Ancak vatandaşların birçoğu, hizmetlerinin kaybolmasından şikâyet ediyor. Bunlar arasında, Türkiye'de emekli olmak isteyenler hayli fazla...
Bilindiği gibi, Türkiye' ye göç edenler, 2008 Mayıs ayından beri Bulgaristan'daki hizmetlerini borçlanarak ve Türkiye'deki hizmetleri ile birleştirip Türkiye'de emeklilik haklarına sahipler.
Örneğin daha önce dilekçe ile hizmet belgesi isteyen bir vatandaşa, NOİ Kırcaali, şu bilgilendirme mektubu ile cevaplamış:
"...11.02. 1985 - 30.03.1990 tarihleri arasında APK Cebel'e bağlı Burya' atölyesinde terzi olarak çalıştığınıza dair dilekçe ile hizmet belgesi istemenizden dolayı bilginize sunulur:
Aynı hizmet belgesini veremiyoruz, çünkü NOİ Kırcaali Arşiv' bölümüne teslim edilen APK Cebel'e bağlı Burya' atölyesinde çalışan terziler ile ilgili belgelerde Mart 1985 ve Temmuz 1985- Aralık 1985 arasındaki dönemde isminize rastlanmamıştır.
Nisan 1985, Mayıs 1985, Haziran 1985 ve 1986 - 1990 yılları arasındaki döneme ait NOİ Kırcaali Arşiv' bölümüne, APK Cebel'e bağlı Burya' atölyesinde çalışmış olan terzilerle ilgili herhangi bir belge ulaştırılmamıştır..."
NOİ Kırcaali şubesinin bilgilendirme mektubundan görüldüğü gibi, Cebel Burya' atölyesinde çalışanların, 1985 yılının 5 Ayının, 1986- 1990 yılları arasındaki hizmetlerinin(stajlarının) ise, tamamı kayıp...
NOİ Kırcaali şubesinin arşivinde çalışanlar, kapatılan kurumların belgelerini protokol altına alarak aldıklarını ve kendilerine teslim edilen evraklara dayanarak hizmet belgesi verdiklerini ve bir kısım kapatılan kurumun bordroları kendilerine teslim edilmediği için, vatandaşların mağdur olduğunu üzülerek belirttiler
NOİ Kırcaali şubesinin önünde yaşlı bir kadının, "Stajlarımızı sattılar, gızanım, sattılar" demesi, " Kim ve kime sattı?" diye sorulduğunda, " Ne bileyim ben gızanım, herkes öyle konuşuyor" diye cevap vermesi ise trajikomikti.
Sadece Kırcaali bölgesinde değil, başka bölgelerdeki bazı hizmetlerin de kayıp olduğunu belirtenler var. Bir vatandaş:
" 1981 yılında Smolyan'a bağlı Pisanitsa köyünde bulunan "ESPERANTO" da çalıştım, fakat bu hizmetlerimi belgeleyemiyorum, çünkü bu kurumun belgeleri de kayıp."
Sabri Yılmaz- Kalaycı ise şunları söyledi:
"Asimilasyon politikasına karşı geldiğim için 1985 -1988 yılları arası iki yıl Belene'de yattım, iki yıl da Plevne'ya bağlı Stejerevo köyünde sürgündüm ve bunları belgeledim. Hayatım mücadele ile geçtiği için gençliğimi yaşayamadım. Artık emekli olmak istiyorum. Fakat 1985 öncesi Smolyan'a bağlı Stoykite kasabasında çalıştığım hizmetlerimi belgelendiremedim. Her nedense benim çalıştığım döneme ait bordroların yandığını ve aynı dönemde çalıştığımı ancak mahkeme kararı ile kanıtlarsam hizmet belgesi alabileceğimi söylediler."
Görüldüğü gibi vatandaşların bir kısmı, Bulgaristan'daki hizmetlerini belgeleyemediği için hayli dertli...