Çernooçene bölgesinde tütün ekimine başlandı



Pazartesi, 22 Nisan 2019

Çernooçene bölgesinde tütün ekimine başlandı Doğu Rodopların yüksek kesimlerinde kar yağdığı sırada Çernooçene'nin (Yeni Pazar) Vodaç köyünde Gülbeyaz ve Emin Mümün ailesi, bu yıl bölgede ilk tütün ekimine başladı. Onlar bu yıl 5 dekardan fazla Krumovgrad (Koşukavak) cins oryantal tütün ekecekler.

Geleneksel olarak daha eski Tarım Emek Kooperatif İşletmeleri (TKZS) zamanında 6 Mayıs'tan (Hıdırellez) sonra tütün ekimine başlanıyor. Son birkaç günde yağan yoğun yağışlar, toprağı tütün ekimi için elverişli hale getirdi.

Vodaç köyünden Emin Mümün'ün ailesi 34 yıldan fazla tütün işiyle uğraşıyor. Gülbeyaz, TKZS zamanında takım başkanlığı yaptığını ve her yıl tütün şirketlerine 1,5'tan fazla tütün sattıklarını anlattı.

Gülbeyaz Mümün,"10 yıl öncesine kadar bizim köylerimiz her zaman kaliteli tütün yetiştirmekte bölgede liderdi" dedi. Aile, "Bölgede yüzlerce aile için tütün temel geçim kaynağıydı. İkramiye ödemesine dair kuralların değiştirilmesi, çoğu ailenin tütün üretiminden vazgeçmesine neden oldu" diye ifade ettiler. Eskiden ailelerdeki herkes çoluk çocukla birlikte tarladaydı. Tütün yetiştiriciliğinde büyük emek veriliyor, hem de el emeği söz konusudur. İşgücünün yanı sıra ustalık gerektiriyor" diye ifade ettiler.

Tütün ekimine başladığı ilk gün aileyi ziyaret eden Çernooçene Belediye Başkanı Aydın Osman, bizzat tütün dikebildiğini gösterdi. Ayrıca aileye para ödülü veren Belediye Başkanı, 1996 yılına kadar ailesinin de tütün işiyle uğraştığını hatırlattı.

Bu vesileyle önceleri de ödül kazandığını hatırlayan Gülbeyaz, eski Sovyet Birliği'ne gezi ile ödüllendirildiğini anlattı. Oğulları Erdoğan ve gelinleri Bayriye onların yanından ayrılmıyor.

Belediye Başkanı,"10 yıl öncesine kadar ilçede binlerce dekar tütün ekiliyordu ve 1 200 tondan fazla tütün satılıyordu" dedi. Şimdi tütün üretiminin yaklaşık 6 kat azaldığını kaydeden Aydın Osman, geçen yıl ilçede 250 ton civarında tütün elde edildiğini ifade etti.

Çernooçene Belediye Başkanı, "Umarım bu yıl da aynı miktarda tütün elde edilir" dedi.

Aydın Osman," Ancak ne yazık ki, tütün eken ailelerin sayısı gittikçe azalıyor. Tütün teknolojisi çok spesifik. Çok fazla bilgi ve deneyime ihtiyaç var. Bir tarım yöntemi olarak zahmetli bir iş, tütün yetiştiriciliğinden para kazanmak zor" dedi.


DİĞER HABERLER