Avusturya enerji şirketi EVN Gorna Arda Projesini' gerçekleştirecek şirkette %70 hisse sahibi olacak. Bu amaçla EVN sermaye artışına gidecek, projeye 1,39 milyon leva aktaracak. Bu durum Avusturya başkenti Viyana'da Bulgaristan Ulusal Elektrik Şirketi (NEK) ile EVN arasında yeni kurulacak anonim şirketin sermaye payı anlaşmasının imzalama töreninde netlik kazandı.
EVN ile NEK arasındaki Anlaşma iki şirketin müdürleri Burhard Hofer ve Krasimir Pırvanov tarafından imzalandı. Hofer," Yılsonuna kadar mevcut proje belgelerini gözden geçirilip güncellenecek. 31 Aralığa kadar teknik çalışma planı hazır olacak ve 2012 yılının başında da inşanın ilk kazısı yapılabilecek", diye konuştu.
İmza törenine Başbakan Boyko Borisov, Ekonomi, Enerji ve Turizm Bakanı Trayço Traykov ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Rosen Plevneliev de katıldılar.
Anlaşma sonrası bir açıklama yapan Başbakan: "Bulgaristan'da gelişim açısından en geri kalmış bölgede, 3 bin kişiye iş sağlanmanın ötesinde dört ile beş bin arasında kişiye de inşaatlarda çalışma imkanı verecektir" dedi. Avusturya şirketini danışmanlara ödenecek paraların miktarı konusunda dikkatli olmaları yönünde uyardı.
1998 yılında Bulgaristan ile Türkiye arasında Gorna Arda Projesi' anlaşması imzalanmıştı. Türkiye'nin Bulgaristan'dan 2010'a kadar 1,5 milyar dolarlık elektrik satın alınması karşılığında Bulgaristan'ın 600 milyon dolarlık iki projeyi Türk şirketine vermesini taahhüt eden anlaşmaya göre, Ceylan Holding, Kapıkule-Filibe (Maritsa) otoyolu ile Kırcaali bölgesinde 3 hidroelektrik santral ve baraj yapımını içeren `Gorna Arda' projesini üstlenmişti. Türkiye tarafından projeyi gerçekleştirmeye ihale yapılmadan müteahhit olarak Ceylan Holding' seçilmişti. Temel atma töreni safhasında kalan proje 2008'de donduruldu ve 2009 yılında da tek taraflı olarak Bulgaristan tarafından feshedildi. Ekim 2009 yılında Avusturya şirketleri EVN ve Alpine Bau' Ceylan Holdingin Gorna Arda'daki' %30'luk payını satın almaya anlaşmışlardı. Ancak iki ay önce Alpine Bau' bu girişimden vazgeçmiş ve sadece ENV kalmıştı. Projenin bedeli 500 milyon avro olarak belirlenmiş. Madan, Ardino ve Kitnitsa'ya yapılacak 3 hidroelektrik santral ve baraj toplam 175 megavatlık güce sahip olup, yıllık 440 gigavat/saat elektrik üretecektir.