Gazeteci Resmiye Mümün'ün "Minik Serçe" isimli şiir kitabı tanıtıldı



Perşembe, 30 Nisan 2015

Gazeteci Resmiye Mümün'ün Dün akşam Kırcaali Haber gazetesi muhabiri şair Resmiye Mümün'ün "Minik Serçe" isimli üçüncü şiir kitabının tanıtımı yapıldı. Ömer Lütfi Kültür Derneği, Güney Bulgaristan Türkçe Öğretmenleri Derneği, Recep Küpçü Edebiyat Kulübü tarafından düzenlenen etkinlik Ömer Lütfi Kültür Derneği'nin yeni açılan Kültür Eğitim Merkezi Konferans Salonu'nu doldurdu. Geçen yıl kaybettiği annesine ithaf ettiği üçüncü kitabı için gazeteci şair dostları ve Kırcaalili şiir severlerden bol bol alkış ve tebrik aldı.

Ömer Lütfi Kültür Derneği Müdürü ve Kırcaali Türk ve Kültür Sanat Derneği Başkanı Müzekki Ahmet, Resmiye Mümün'ün yeni şiir kitabının tanıtımı Ömer Lütfi Kültür Derneği'nin yeni açılan Kültür Eğitim Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen ilk etkinlik olduğunu belirterek, tüm katılımcıları selamladı.

Müzekki Ahmet, şunları dile getirdi: "İnşallah, merkezimizde ilk etkinlikten sonra her hafta, her ay, sık sık çeşitli alanlarda etkinliğimiz olur. Burası biliyorsunuz, Türkiye Cumhuriyeti'nin Kırcaalili soydaşlarımıza bir hediyesidir. Burası ne benim, ne başkasının, tüm Türk halkının yeridir. Şunu duyurmak isterim ki, her çeşit etkinlik için merkezimiz açıktır. Tabii ki, önümüzde özellikle Güney Bulgaristan Türkçe Öğretmenleri Derneği ile bazı etkinliklerimiz olacak. Bugün yine Bulgaristan Türkleri ve Bulgaristan Türk Edebiyatı için güzel bir gün. Değerli yazarımız ve şaire, gazeteci Resmiye Mümün'ün üçüncü kitabını tanıtmak için buradayız. Bu güzel eseri burada tanıtmaktan ben, Ömer Lütfi Kültür Derneği adına mutluluk duyuyorum. Çünkü her zaman söylüyoruz ki, Bulgaristan'da çıkan bir Türkçe kitap, bir çocuk anne babası için ne kadar önemliyse, bizim için de o kadar önemlidir. Bu anlamda Bulgaristan Türklerinin yine bir oğlu doğdu. Ben dernek adına bu güzel kitabı bütün Türk halkına hediye ettiği için teşekkür ediyorum ve daha nice nice başarılarını diliyorum".

Programın sunuculuğunu yapan Kırcaali İş Müfettişliği Müdürü görevini yürüten Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Gençlik Kolları Momçilgrad (Mestanlı) İlçe Başkanı Ömer Hüseyin otobiyografik bilgiler eşliğinde şairin şiir kitabından seçilen şiirlerini okudu. Ardından Gümülcine Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Sami Ali Toraman 50 şiire yer verilmiş kitabın içeriği itibari ile sunum yaptı. Eğitici, edebiyatçı ve azınlık kimliğine sahip olduğuna dikkat çeken Toraman, ana dilinin önemine dikkat çekerek kitapta ilk sıradaki "Türkçem" şiirinin önemli mesajlar verdiğini belirtti.

Sami Hoca, "Soykırım Resmiye Mümün'ün damarlarına kadar işlemiş, "Soykırım" şiirinde Jivkov'a müthiş mesaj veriyor" dedi. Toraman, Balkanlar'ın ünlü yazar, şair ve dava adamı Ömer Osman Erendoruk'a ithafen yazılmış "Tarihin Kurbanı" şiirinin arşiv niteliği taşıyacak kadar bilgiler içerdiğini belirtti.

"Vatanım" şiiriyle ilgili, "Resmiye Mümün de diğer şairler gibi Arda'dan, Rodoplar'dan vazgeçemiyor" diye yorum yaptı. Daha "Anneme Mektup", "Anneme Mektup 2", dini temayı işlediği "Gaflet", "Huzurevi", "İnsanlık", "Dost Yaralarım", Konyalı şair Bahri Çelik ile atışma şeklinde yazılan "Alçak", hümanizmin ortaya çıktığı "Ses Çıkarmadan" şiirleri ve kitabın son kısmındaki ilahi aşk dahi sevgi ve aşk üzerine yazılan şiirlerden örnekler verdi. Şiirlerin zor olan hece ölçüsüyle yazıldığına dikkat çeken Sami Toraman, "Kırcaali ve Balkan Edebiyatına bir kitap daha kazandırdığı için şaireyi bir kez daha kutluyorum. İyi ki varsınız, iyi ki sizleri tanıdım. Biz bir bütünüz. Bir elmanın iki yarısı değil, her birlikte bir elmanın bütünüyüz" diye sözlerini bitirdi.

Çok duygusal konuşmayla şairi kutlayan şair Habibe Ahmedova, 14 yıl önce kitap tanıtımı yapmak için uygun bir yer olmadığından "Gönül Yaprağı" isimli kitabını bir kafeteryada tanıttıklarını paylaştı. Aradaki farkın görülmesi gerektiğini ifade eden şaire, Ömer Lütfi Kültür Derneği'nin çatısı altında kusursuz organizasyonlara imza atan Müzekki Ahmet için alkış rica etti. Şaire, kitap tanıtımlarında çok konuşmaya gerek olmadığını ve kitabın alıp okunmasının yeterli olduğunu kaydetti. Habibe Ahmedova, "Mühim olan bahçe. Bu bahçeyi farz edin. Bu bahçeyi korumak gerek. İçinden çiçekleri koparmak değil. Tersine, çiçekleriyle, tüm ihtişamıyla bahçeyi göstermek. Resmiye Mümün'ün kitabını okuyan eminim ki ille de kendinden bir şeyler bulacak. Bir kitabın önsözü veya sonsözü olmasa da olur diye düşünüyorum. Çünkü kitabın içeriğini okuduğunuzda daha bir gizemli, daha duygulu, daha etkileyici olduğunu hissediyorsunuz. Aşkı, sevgiyi, hoşgörüyü, sabrı, yüceliği, hem de daha belirgin bir şekilde tıpkı Resmiye Mümün'ün Minik Serçe'sinde olduğu gibi. Kitapta duygudan çok düşünce öne atılıyor. Ve imgelerden ziyade çok gerçekçi bakış açısı kendini gösterip sergilemekte. Şiir kocaman bir aşktır ve onu küçücük bir şiire sığdırmak da bir nevi marifettir. Resmiye Mümün'ün şiirleri, bu şiirden başka bir şey olamaz, dedirtiyor insana. Akıcı bir dille öğeleri bir yakalamış ki genç şaire vatanını, tarihini, atalarını, Türkçeyi ve Türklüğü bize daha çok yakınlaştırıyor ve daha çok sevdiriyor" diye yorum yaptı.

Şaire, rahmetli babasının, "Kızım türkü dinlemeyene, şiir sevmeyene, çay içmeyene gönül verme" sözünü hatırlayarak, "Kesinlikle doğru. Bunları sevmezsek, biz değiliz, zaten olamayız" diye sözünü bitirdi. Kitabın arka kapakta yer alan, "Benim İçin Şiir" şiirini okudu.

Kırcaalili avukat-yazar Mustafa Bayramali, "Minik Serçe'yi seve seve okuduğunu ifade ederek, çıtır çıtır bir kitap olduğunu söyledi. Önceki kitaplarıyla karşılaştırıldığında Resmiye'nin yaratıcılığında bir olgunluk safhası olduğunu belirten yazar, şairin olayları hayal gücünü zorlamadan olduğu gibi aksettirdiğini vurguladı. Kitabı üç bölüme ayırdığını ifade ederek, birincisinin Bulgarlaştırma sürecinin işlendiği tarih, ikincisinin anne baba sevgisi, üçüncü ise aşk ve sevgi üzerine yazılı şiirlere yer verildiğini kaydetti. Resmiye'nin alın yazısını veya hayat öyküsünü akıcı bir şiir diliyle kitabına aktardığını belirten Mustafa Bayramali, şairin kitabını tebrik ederek nice nice kitaplar diledi.

Tüm katılımcıları selamlayan Resmiye Mümün, organizatörlere ve tanıtımda emeği geçen herkese şükranlarını sundu. Ayrıca kitabın editörü şair ve yazar Ünal Kar'a, teknik redaktör Ayşe Semerci'ye ve basımda destekten dolayı şair Haşim Semerci'ye teşekkür etmeyi unutmadı. "Bu kitabı geçen yıl kaybettiğim anneme ithaf ettim. Aslında bütün şiir kitaplarımı ona ithaf etmeliyim. Çünkü annelerin hakkı hiçbir zaman ödenmez" dedi. Kitabın tüm okuyucularının beğeniyle okumalarını ümit ettiğini ifade etti. Tüm katılımcıları "Tartılar Şaşmaz" isimli şiiriyle selamladı.

Daha sonra ilk önce Kırcaali Haber gazetesi adına Genel Yayın Yönetmeni Müzekki Ahmet tarafından çiçekle tebrik edilen şair tüm katılımcılara imzalı kitabını hediye etti.


Diğer Fotoğraflar

DİĞER HABERLER