Hayatta ve iş yerlerinde elde edilen bilgi ve beceriler için mesleki eğitim belgesi verilecek



Cuma, 29 Kasım 2013

Hayatta ve iş yerlerinde elde edilen bilgi ve beceriler için mesleki eğitim belgesi verilecekUlusal Mesleki Eğitim ve Öğrenim Kurumu (NAPOO) tarafından yapılan açıklamada, ülkedeki 200 meslek lisesi tarafından profesyonel yeterlilik belgesi olmayanlara hayatta öğrendikleri ve iş yerlerinde, hobi uygulamaları ve kendi kendini eğitmeleri sonucunda elde ettikleri becerilerin tanınması ve onaylanmasıyla mesleki eğitim belgesi verilecek. Bu, Eğitim ve Bilim Bakanlığı'nın (MON) geliştirdiği gayri resmi öğrenimi doğrulama sistemi sayesinde mümkün olacak.

Bu sistemden mesleki eğitim belgesine sahip olmayan belirli bir meslek bilgisi ve becerisi elde etmiş, şu anda çalışıp çalışmaması fark etmeksizin 16 yaşını dolduran herkes faydalanabilecek.

NAPOO Başkanı Emiliyana Dimitrova, "İnsanlara ek ödeme yapmadan veya kursa gitmelerine gerek kalmadan mesleki eğitim belgesi almaları için fırsat sunuyoruz" diye yorumladı.

Böylece örneğin araba tamir edebilen biri, genelde bunun için gerekli olan tam ders saatlerini almadan kanunen mesleki eğitim belgesi almış olacak. Bu kişinin yapması gereken tek şey, bu meslek öğretilen okula gidip becerilerinin tanınması talebinde bulunmasıdır. Bu meslek alanında deneyimini kanıtlayan elindeki belgeleri gösterebilir, fakat böyle belge olmasa bile okula kurulan özel bir komisyona becerilerin sergilemesi de yeterli olacak. Gereken durumlarda adayın ek olarak ders almasına da karar verilebilir. Bu durumda komisyon tarafından tam ders saatleri ve konular belirlenecek. Sonunda buna tabi tutulan aday okuldaki mezun olacak öğrencilerle birlikte teorik ve pratik uygulama sınavlarından geçerek mesleki eğitim belgesi alacak.

Bakanlığın bu girişimi 2014 yılının sonuna kadar vatandaşlara ücretsiz sunulacak. MON uzmanları, bu uygulamadan en az 1 500 kişinin faydalanmasını bekliyorlar. Ülkede bulundukları bölge ve özelliğine göre meslek liselerinde okutulan tüm mesleklere yönelik bilgi ve beceriler tanınıp onaylanacak. En sık rastlanılan aşçı, barmen, garson, muhasebeci, araba tamircisi, elektrikçi, ofis görevlileri ve başka meslekler için hayatta edinilen bilgi ve beceriler tanınıp onaylanacak.

Bu yılın başında Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan anket sonuçlarına göre çalışanların sadece yüzde 35'inin mesleki yeterlilik belgesine uyduğunu gösteriyor. Çalışanların yüzde 43'ünün aldıkları görevin mesleki eğitimlerine kısmen uyduğu, çalışanların yüzde 22'sinin ise görevlerinin mesleki eğitimlerine kesinlikle uymadığı ortaya çıkıyor.


DİĞER HABERLER